Vattenfall overhaler Dong som størst inden for offshore-vind

Balladen i Dong Energy og bestyrelsens uelegante tackling af koncernchef Anders Eldrup behøver ikke få konsekvenser for selskabets position inden for offshore vindenergi.

Det mener en af de mest erfarne konsulenter inden for industrien.

»Hvis Dong Energy holder ved deres nuværende strategi, har de gode muligheder for at holde fast i toppen,« siger Birger T. Madsen fra BTM Consult/Navigant, der har fulgt branchen i over 30 år og lavet den årlige branchestatistik siden 1995.

Han understreger, at han ikke kender til de interne personalemæssige forhold i Dong Energy og dermed ikke kan vurdere betydningen af, at Anders Eldrup og 'Guldfireren', der er blevet betegnelsen for Eldrups fire særligt betroende og højtlønnede ansatte, ikke længere er til stede.

Han siger dog, at han har svært ved se, hvorfor Dong ikke skulle kunne fortsætte med at være blandt de globalt førende selskaber inden for offshore-vind.

»Jeg føler mig i hvert fald ikke utryg ved situationen,« siger Birger T. Madsen.

Kigger man på Dongs Energys meritter og de projekter, som Dong Energy har i pipelinen, ser det godt ud, mener han. De nye projekter svarer alene til 800-900 MW, som enten ikke er installeret eller ligger lidt længere ude i projektfasen.

»Det ser altså ganske fornuftigt ud, hvis Dong holder fast i 85/15-strategien, som jeg forventer, de vil gøre,« siger Birger T. Madsen.

BTM/Navigant har netop udarbejdet en intern opgørelse over offshore-vindmarkedet. Af den fremgår det, at Dong Energy målt på ejerandele faktisk ikke er den største, men kun nummer to.

Tallet varierer hele tiden i takt med, at nye parker kobles til nettet, men ved udgangen af 2011 var der installeret 3.980 MW offshore. 782MW er ejet af Vattenfall, mens Dong stod for 717 MW.

»Det er et ret tæt parløb mellem Dong og Vattenfall, mens der til gengæld er langt ned til nummer tre, som er tyske E.On,« siger Birger T. Madsen.

Vattenfall er altså større end Dong Energy lige nu målt på ejerandele, men ud over at det svinger, skyldes det også, at Dong Energy har haft en strategi om at trække interne investorer ind, når møllerne var opstillet.

»Dong har været tidligt ude på offshore-området, og de har været dygtige til at få kapitalstærke partnere ind tidligt i projektfasen, så de ikke har stået med hele den økonomiske byrde selv. Det gælder blandt andet på Anholt,« siger Birger T. Madsen.

Dong Energy er stadig det selskab, der har opstillet flest havvindmøller - og samtidig gør det hurtigst. Ifølge Birger T. Madsen har strategien med at lave et partnerskab med Siemens Wind Power og købe sig til tre installationsfartøjer plus et under konstruktion gennem ejerskabet A2Sea.

»Det har betydet, at Dong har kunnet undgå nogle af de flaskehalse, som konkurrenterne møder, når de opstiller møllerne. Det har været et smart træk og på mange måder kendetegnende for Dong,« lyder det fra Birger T. Madsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det blev da bevist at de kun var højest i lønninger, når man sammenlignet med alminde rådgivende ingeniører i byggeindustrien og ikke når man sammenlignede med almindelige rådgivende ingeniører i offshore branchen :)

http://ing.dk/artikel/127638-dongs-ingenio...

Mon ikke at ingeniørerfirmarer generelt har et højt lønniveau hvis man sammenligner med tankstationer... Skyldes det rundhåndethed ved ingeniørerfirmarer???

  • 0
  • 0

Hvad betyder det at Dong ikke er størst inden for offshore-vind, når de stadig er størst inden for lønninger takket være Anders Eldrups rundhåndethed

  • de er ret små i forhold til de eksorbitante aftrædelsesordninger, der findes i denne erhvervsgren. Måske synes folk fra finansministeriet, at der skal aflønnes bedre når man holder op med at arbejde?
  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten