Vattenfall beholder danske kraftværker og lægger om til biomasse

Omkring 500 danske Vattenfall-medarbejdere i Danmark kan se en mere sikker fremtid i møde, efter at den svenske energikoncern nu har annonceret, at man alligevel ikke vil sælge tre danske kraftværker.

Det drejer sig om Nordjyllandsværket i Aalborg, Fynsværket i Odense og Amagerværket i København.

Værkerne blev ellers sat til salg i efteråret 2010 i forbindelse med en ny strategi, hvor Vattenfall også satte værker i Polen, Finland og Belgien til salg.
Det er netop indtægterne fra salg af disse anlæg, som ifølge Vattenfalls administrerende direktør og koncernchef, Øystein Løseth, nu har indbragt tilstrækkelig med indtægter til, at man dropper salget af de danske anlæg.

I alt har salget indbragt 31 milliarder svenske kroner til Vattenfall.

Nu vil selskabet så i stedet kigge nærmere på sine planer for at fyre helt eller delvis med biobrændsel på de danske kraftværker for at reducere CO2-udledningerne.

Ifølge Vattenfalls danske chef, Jørgen Nielsen, handler det om projekter på Amagerværket og Nordjyllandsværket, som har været på tegnebrættet i længere tid.

På Amagerværket drejer det sig om en 100 procent ombygning af værkets blok 3 til træpiller, mens der for Nordjyllandsværket bliver tale om tilsatsfyring på det kulfyrede værk. Sandsynligvis med omkring 40 procent biomasse.

»Der er dog nogle hurdler i lovgivningen, som aktuelt gør investeringerne mindre lønsomme, men vi håber på, at disse hurdler vil blive ryddet af vejen i forbindelse med et nyt energiforlig,« siger Jørgen Nielsen.

Amagerværket blok 1 er allerede blevet bygget om til et multibrændselsanlæg, der blev taget i brug i 2010.

Hvad ombygningen af de to kraftvarmeværker kommer til at koste, vil Jørgen Nielsen ikke oplyse på nuværende tidspunkt.

Foruden kraft-varme-værkerne ejer Vattenfall i Danmark 400 vindmøller, der fortrinsvis er placeret på land.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vattenfall bedes oplyse, i hvilket tidsperspektiv de mener at omstillingen til biobrændsler reducerer CO2-udledningen: er det årtier eller århundreder - alt afhængig af deres sourcing og forpligtelser til at dyrke skovene skånsomt og bæredygtigt - og gerne med behørig hensyn til, hvordan den igangværende opvarmning påvirker skovene globalt. EU-Kommissionen har endnu ikke meldt ud med forpligtende kriterier. Derfor bør projektmagerne gør det. Politikerne bør spidse blyanterne, fordi der bliver ikke meget bidrag til at knække CO2-kurven foreløbigt!

 • 0
 • 0

Er der nogen der vil fortælle om pris for træpiller leveret ved værkernes havnedør?Jeg er nemlig bange for at strømmen bliver rigtig dyr og de piller jeg holder vor gamle bolig varm med bliver ubetalelige. Uden moms giver jeg vel 1.5 krone for et kg som kan lave 2 kWh el og en sjat fjernvarme.Det samme kan gøres med 20 øres kul.CO2 mængden er den samme.

 • 0
 • 0

Derfor bør projektmagerne gør det.

Projektmagerne er kun interesseret i støttekroner, politikerne er interesseret i At Gøre Noget (til C.V.'et) og skovene hvor biobrændslet høstes kommer såmænd til at ligne Alberta Oil Sands - men for vælgerne, som jo bor langt væk fra konsekvenserne, er det alt sammen meget bedre end atomkraft: Ingen pris er for høj når (selv)godheden skal plejes og udstilles!

 • 0
 • 0

Uden moms giver jeg vel 1.5 krone for et kg som kan lave 2 kWh el og en sjat fjernvarme.Det samme kan gøres med 20 øres kul.CO2 mængden er den samme.

Der er 25 % mere co2 i træpillen i forhold til kul

 • 0
 • 0

Kunne man gøre det så besværligt at de forærede værkerne til staten. Så kunne vi danskere jo slippe for at skulle understøtte aktionærerne. Senere kunne vi lempe reglerne og sælge dem en gang til. Hvis de blev sure og slukkede for strømmen, så træder terrorloven vel i kraft.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten