Det må da være afprøvet…
Det er også uklart, om man modtager beredskabsmeddelelser, hvis telefonen er sat i flytilstand.
Vil ikke tro det fungerer i flymode, da hele telefonmodulet er deaktiveret
Det skulle egentlig senest have været i drift sidste sommer.
Nu er Beredskabsstyrelsen med forsinkelse klar til at aktivere, hvad den betegner som 'S!RENEN', som er Danmarks nye mobilvarslingssystem til beredskabsmeddelelser.
Advarslerne sendes via mobilmaster til alle nyere mobile enheder, danske såvel som udenlandske, der er inden for fareområdet.
Som borger skal man hverken tilmelde sig eller bruge en særlig app for at modtage advarslerne.
Du eller din telefon registreres heller ikke i forbindelse med varslingen. Omvendt kan tjenesten heller ikke fravælges.
Ved en advarsel udsender S!RENEN en høj lyd. På skærmen på din telefon kan du læse, hvad der sker, og hvad du skal gøre.
»Danmark er et trygt og sikkert samfund, men der kan alligevel opstå situationer, hvor menneskeliv er i fare. Her kan det nye varslingssystem S!RENEN advare dig og fortælle dig, hvad du skal gøre. Det er et rigtig godt supplement til beredskabsmeddelelser og de fysiske varslingssirener,« siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.
Varslingen i det nye system består af en særlig ringetone og en tekstbesked på op til godt 600 tegn, som dukker op på skærmen.
Beskeden vil være prioriteret højere end andre typer kommunikation, så selv hvis netværket er overbelastet - eksempelvis på grund af mange opkald til 112 - vil beskeden stadig nå frem.
S!RENEN er implementeret på baggrund af et EU-direktiv fra 2018.
Alle medlemslande havde egentlig deadline for implementering i sommeren 2022, men Danmark er, sammen med en række andre lande, forsinket.
Telefoner behøver ikke have SIM-kort eller internetforbindelse for at modtage varslingsbeskeden.
Den skal blot være tændt og i stand til at kunne modtage Cell Broadcast-beskeder, som teknologien kaldes.
Her kan du se, hvordan varslingssystemet kommer til at fungere i praksis:
De danske mobiloperatører videreformidler løbende varslingsbeskeden med korte intervaller så længe varslet gælder.
Hvis der opstår transmissionsfejl eller pakketab i første forsøg, vil beskeden ikke være tabt, men i stedet dukke op på telefonen ved næste udsendelse under et minut senere. Det betyder også, at personer der bevæger sig ind i et fareområde vil blive advaret, selvom de ankommer efter den første varslingsbesked.
»Cell Broadcast er en portbaseret tjeneste. Selvom cell broadcast har været kendt siden 2G, så er der en del praktiske udfordringer med at implementere funktionen på tværs af telefoner og styresystemer. Men nu er teknologien moden til drift,« siger Torben Rune fra rådgivningsvirksomheden Teleanalyse, som har bistået Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Beredskabsstyrelsen med at implementere cell broadcast-baseret varsling i Danmark.
Tjenesten fungerer som en traditionel broadcast-teknologi, hvilke betyder at datapakkerne med beredskabsmeddelelser løbende udsendes, så borgere der bevæger sig ind i fareområdet også får beskeden.
»Hver varslingsbesked har et serienummer. Så alle i et fareområde vil modtage den, men kun en gang,« siger Torben Rune.
Varslingssystemet fungerer uafhængigt af, hvilken mobiloperatør man benytter sig af, så hvis en operatør mangler dækning i et område, vil telefonen lede efter andre operatører med bedre dækning.
For at sikre at beskederne hurtigt kommer frem, har man valgt en løsning der tager højde for mulige pakketab undervejs.
»En tekstbesked klippes op i mindre pakker, som så samles så i telefonen. Det betyder, at man undgår at et lille pakketab betyder, at hele beskeden tabes. Beskeden vil også komme hurtigere frem, alene fordi der anvendes broadcastteknologi,« siger Torben Rune.
Beredskabsstyrelsen oplyser til Ingeniøren, at de hvert år udsender, hvad der svarer til en håndfuld beredskabsmeddelelser.
Langt hovedparten af de smartphones, der i drift på det danske marked, understøtter den nye mobilvarslingssystem.
Men der er også undtagelser.
Har du en Apple-telefon, kan den med sikkerhed modtage advarsler via S!RENEN, hvis det er en iPhone 8 eller nyere som er opdateret til iOS 16.4 eller nyere. 16.4-opdateringen udsendes af Apple fra marts og over nogle uger, og derfor er det ikke alle versioner af iPhones, der får den på samme tid.
Har du en Android-telefon kan med sikkerhed modtage advarsler via S!RENEN, hvis dit styresystem er Android 11 eller nyere.
Herefter begynder det at blive kringlet.
Beredskabsstyrelsen oplyser, at Android-telefoner sandsynligvis kan modtage advarsler via S!RENEN, hvis dit styresystem er Android 6 eller nyere, og hvis styresystemet er Android 4 eller nyere, kan det måske modtage.
Det er også uklart, om man modtager beredskabsmeddelelser, hvis telefonen er sat i flytilstand.
Teknologien kræver at teleudbyderne investerer i nyt udstyr, og derfor har Folketinget bevilliget 160 millioner, samt 16 millioner kroner i årlig drift.
Tallene er baseret på erfaringer fra Holland og Rumænien, som begge har varslingssystemer der er baseret på Cell Broadcasting-teknologien.
Det må da være afprøvet…
Det er også uklart, om man modtager beredskabsmeddelelser, hvis telefonen er sat i flytilstand.
Vil ikke tro det fungerer i flymode, da hele telefonmodulet er deaktiveret
Det er også uklart, om man modtager beredskabsmeddelelser,
Det uklare ligger i, om telefonen understøtter det, og hvilken form for flight mode telefonen anvender.
En telefon i non-access stratum lytter med på en begrænset del af kontrol planet, nok til at telefonen kan bringes til at lytte til cell broadcasts. Om producenterne så understøtter det er en anden sag. Non-access stratum anvendes også når telefonen er uden SIM kort, eller hvis den er uden for dækning fra operatøren.
bedre end de fastmonterede sirener vil være velkommen.
Efter ca. 20 år hvor jeg bor, har jeg hørt sirenen to eller tre gang, hvor jeg har været udenfor, og i den rigtige vindretning.
Optimalt bør systemet kunne overrule min "tavsindstilling".
Det lyder som et gennemtænkt og godt system - desværre, så medfører det nok, at jeg skal ud at købe en smartphone, hvis jeg vil varsles. Jeg går ud fra, at gamle ikke smartphones ikke fungerer med systemet.
Det kunne være fint, hvis man også kunne se varslingerne på en hjemmeside.
Det kunne være fint, hvis man også kunne se varslingerne på en hjemmeside.
DR.dk plejer at være meget flinke til at vise den slags info. Måske gør politiet det også, jeg har aldrig set efter.
Men
De gamle fysiske sirener ...
Jeg er så gammel, at jeg kalder dem for de nye sirener.
Jeg går ud fra, at gamle ikke smartphones ikke fungerer med systemet.
Du kan få et praj om hvilke telefoner som fungerer her.
Det kunne være fint, hvis man også kunne se varslingerne på en hjemmeside.
Ja, varslingerne bliver fulgt op af informationer hos både politiet og på DR og TV2.
Jeg er så gammel, at jeg kalder dem for de nye sirener.
Jeg er så gammel, at det var mig der lavede netværksarkitekturen da de "nye" dvs. nu gamle sirener blev etableret.
Er det for at undgå at for mange ringer til en alarmcantral for at høre hvad der er galt?
Jeg har aldrig opholdt mig / boet et sted hvor det der var sirenealarm.
Er det for at undgå at for mange ringer til en alarmcantral for at høre hvad der er galt?
Bl.a., men også for at sørge for at folk får den information de skal bruge, så de ikke ringer.
Er det for at undgå at for mange ringer til en alarmcantral ...
Det er også fordi man i mange af EU landene slet ikke har varslingssystemer i forvejen, og i stedet for at sætte gammel teknologi op, udnytter den mest nærliggende device som er i lommen på alle (eller næsten alle) borgere allerede.
Ud over at man kan give en fyldestgørende information om hvad faren består i, og hvad man skal gøre for ikke at udsætte sig selv, så kan man varsle mere præcist i de områder hvor der er fare - man er ikke længere afhængig af lydbølgernes udbredelse og gennetrængning.
Hvad er den tekniske årsag til at ældre telefoner ikke modtager varsling, selvom cell broadcast har fungeret stort set siden GSM blev opfundet?
Hvad er den tekniske årsag til at ældre telefoner ikke modtager varsling, selvom cell broadcast har fungeret stort set siden GSM blev opfundet?
Det skyldes, at de standarder som definerer de cell broadcast meddelelser som indeholder public warnings, først er udviklet langt senere. Standarden er verdens global og gælder alle netværk i alle lande. Udvikling af sådanne standarder tager tid.
Det skyldes, at de standarder som definerer de cell broadcast meddelelser som indeholder public warnings, først er udviklet langt senere. Standarden er verdens global og gælder alle netværk i alle lande. Udvikling af sådanne standarder tager tid.
Selvom cell broadcast transmitteres på en anden måde, så er der mange ligheder med almindelig SMS. Traditionelt kan man sætte en header på SMS beskeden som kan betyde alt muligt lige fra at det er en ringetone eller logo (husker i det dengang man kunne købe ringetoner og logoer?) til rich text beskeder / EMS. Det naturlige ville være at public warning også bare er en header, således at telefoner der ikke genkender headeren alligevel modtager beskeden. Telefonen kan måske ikke aktivere en sirene ringetone men vil blot give en almindelig SMS modtaget lyd.
Er sagen at cell broadcast har været så lidt benyttet og slet ikke implementeret i mange mobilnetværk, at mobilproducenterne ikke har testet eller haft fokus på at vise beskederne? Jeg kan snildt forestille mig at en gammel Nokia 3310 havde support hvor tidlige versioner af Android måske droppede en funktion der blev set som forældet eller ikke brugt. På samme vis som at moderne telefoner ikke længere supportere mange af de gamle SMS og EMS features vi havde dengang.
Chat GPT mener at Nokia 3310 havde support :-)
Yes, the Nokia 3310 GSM phone did support receiving cell broadcast messages. Cell broadcast is a technology that allows messages to be broadcasted to all mobile devices within a particular cell or geographic area. The Nokia 3310 was released in 2000, and it was one of the earliest phones to support this feature.
To receive cell broadcast messages on the Nokia 3310, you needed to ensure that the cell broadcast setting was enabled in the phone's settings menu. Once the setting was enabled, the phone would receive cell broadcast messages automatically. You could also select the types of messages you wanted to receive, such as emergency alerts or weather updates, in the settings menu.
Jeg ville mene at mobil netværket er teknologisk mere sårbar end de gode gamle sirener som i værste tilfældet kunne drives med en lokal generator eller manuelt (jep jeg kommer fra helt andre tider)
Problemet med, at det er svært at høre dem er nok at vi ikke længere har så mange. Eller måske der aldrig har været tilstrækkelig mange særdeles i landområder.
Men med det sagt, så kan man også med den nye teknologi sagtens havne i et hjørne, hvor ingen mobil mast får fat i dig, selv om du befinder dig i et kritisk område. Feks, mange øer er kun delvist dækket.
Er sagen at cell broadcast har været så lidt benyttet og slet ikke implementeret i mange mobilnetværk, at mobilproducenterne ikke har testet eller haft fokus på at vise beskederne?
Cell Broadcast er implementeret i alle telefoner fra 2G til 5G og i alle netværk, og er en bærende transmissionsteknologi i alle mobilsystemer.
Public Warning Systemer kan benytte cell broadcast som en transmissionsteknologi, men indeholder en række funktioner som implementeres på højere lag i både mobilnettet og i terminalerne. Så at man har cell broadcast i et mobilsystem er en nødvendig men langt fra tilstrækkeligt egenskab for at kunne udsende og modtage varslingsmeddelelser.
Se: ETSI TS 102 900: European Public Warning System (EU-ALERT) using the Cell Broadcast Service.
Jeg ville mene at mobil netværket er teknologisk mere sårbar end de gode gamle sirener som i værste tilfældet kunne drives med en lokal generator eller manuelt (jep jeg kommer fra helt andre tider)
Det nye mobilvarslingssystem erstatter ikke de gamle sirener, så du får fordelene fra begge systemer.
Jo jo. Det forstår jeg godt. Reagerede kun på:
"bedre end de fastmonterede sirener vil være velkommen"
Fordelen med tekst baseret advarsler er jo at man ikke længere skal huske sirene signalerne plus man får en del mere vejledning.
Problemet med, at det er svært at høre dem er nok at vi ikke længere har så mange. Eller måske der aldrig har været tilstrækkelig mange særdeles i landområder.
Jamen dog. Har man helt opgivet at ringe med kirkernes klokker, når ulykkerne sker? Jeg kan nu heller ikke høre klokkerne, da de er 2 km væk. Men jeg kan høre udrykningerne på den dobbelte afstand. Sirener har mig bekendt aldrig været brugt uden for byerne. Man havde tænkt sig at bruge højttalervogne, hvis man ellers havde tid eller det var meget lokalt. Min mor oplevede en højttalervogn i Thisted. Her var reaktionen noget nær panik, da ingen kunne høre, hvad der var blevet sagt. Det var faktiisk slet ikke nogen alarm - der blev lukket for enten strøm eller vand.
Mobil-alarm/varsel er nok et glimrende supplement.
Fordelen med tekst baseret advarsler er jo at man ikke længere skal huske sirene signalerne plus man får en del mere vejledning.
Jeg er ikke så sikker på at mobilvarsel virker ved et rigtigt angreb.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard