Varslingssystem giver vigtigt forspring ved skybrud
En hydraulisk model, der beskriver overflader og kloaksystem i hele Storkøbenhavn, skal væbne hovedstaden til at stå bedre rustet imod fremtidens vejr med øget risiko for flere skybrud.
Modellen fungerer sammen med et online varslingssystem, Surff, udviklet af den danske miljøvirksomhed Krüger. Surff giver beredskab og borgere to til fire timer til at reagere, inden viadukter og kældre fyldes med vand. Det betyder, at enorme værdier kan beskyttes inden et skybrud.
Læs også: Skybrud affødte bølge af projekter
Varslingssystemet er i første omgang udviklet for København, hvor det giver det københavnske beredskab værdifuld ekstra tid til at aktivere nødplaner ved skybrud. Men det kan bruges overalt i landet, og der er international interesse for det, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
Betydelig usikkerhed om omfanget af skybrud
Krüger har udviklet Surff i samarbejde med Hofor, Biofos, Nordvand og DMI. DMI leverer vejrprognoserne, som varslingerne baserer sig på.
Surff sikrer, at informationer om vejrudsigt, afløbssystem og terrænforhold automatisk bruges til at forudsige ekstremregn og dens konsekvenser. Myndighed, forsyningsselskab og beredskab finder en fælles kategorisering og prioritering, så man er forberedt, når de ekstreme forhold indtræffer.
Læs også: Vandbranchen vil regne nedbøren ud med radardata
Tidligere har man kun haft DMI’s generelle skybrudsvarsel, hvor usikkerheden om, hvornår skybruddet kommer og hvor meget nedbør, der falder, er betydelig. Den hydrauliske model, der beskriver overflader og kloaksystem i hele Storkøbenhavn, kobles på oplysninger fra DMI´s prognosemodel for ekstremvejr, der viser, at skybruddet eksempelvis vil ramme lokalt på Østerbro.
Krüger beregner, hvornår kloaksystemet er fyldt i en bydel, hvornår vandet når op på overfladen, og hvor det forventes at løbe hen derfra. Viser beregningen, at konsekvensen af DMI’s nedbørsprognose er, at der vil komme en vanddybde på et fastlagt antal centimeter på overfladen, sendes en advarsel til beredskabet eller forsyningsselskabet, der så kan beslutte, hvordan der skal sættes ind.
