Varmt vejr giver flere drengefødsler

Der bliver født flere drengebørn i varme år end i kolde år. Det viser ny finsk forskning, der er publiceret i Royal Societys tidsskrift Biology Letters.

De finske forskere analyserede forholdet mellem kønnene på nyfødte blandt de samiske nomadefolk i Nordfinland og rekonstruerede gennemsnitstemperaturer i 145 år i det 18. og 19 århundrede.

»Når gennemsnitstemperaturen steg med en grad celsius i to år, steg andelen af drengefødsler med én procent,« siger Dr. Samuli Helle fra Turku Universitet i Finland i en pressemeddelelse.

Der er formentlig flere forklaringer på udsvinget, mener forskerne. En forklaring kan være, at sæden og mængden af steroider som testosteron påvirkes af varme og kulde, hvilket kan resultere i flere drenge, når temperaturen stiger.

På den anden side kunne det også skyldes, at andelen af pigefødsler stiger, når det er koldt, da drengefostre er mere sårbare og derfor ikke kan klare kulden.

»Selv om de præcise fysiologiske og evolutionære mekanismer bag disse observationer stadig er ukendte, viser vores resultater, at temperaturerne i miljøet kan have en effekt på, hvilke køn der bliver født,« siger Samuli Helle.

Dokumentation

Artikel i Biology Letters

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"På den anden side kunne det også skyldes, at andelen af pigefødsler stiger, når det er koldt..."

Teorien bliver kraftigt understøttet af, at der ved ækvator kun fødes drengebørn ;-)

  • 0
  • 0

Mon det hermed kan udledes, at trenden til stramme jeans blandt samer, falder sammen med de stigende temperaturer, eller i den yderste konsekvens, den globale opvarmning??? Har nogen kigget den finske top 10, måske The Beatles hitter(igen) deroppe i øjeblikket og vi i de næste par år risikerer flere finske drengebørn??? Bare en strøtanke ;-).....

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten