Varmeværker advarer politikere mod salg af Dongs gasnet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Varmeværker advarer politikere mod salg af Dongs gasnet

Fem naturgasfyrede fjernvarmeværker advarer nu politikerne: Vi får stavnsbinding af naturgaskunder samt dyrere naturgas og fjernvarme, hvis staten gennemfører sine planer om at sælge Dong Energys gas-distributionsnet til Energinet.dk.

Salget af Dong Energys gasdistributionsnet i Sønderjylland og på Sjælland indgår som element i børsnoteringen af selskabet, og et lovforslag om denne handel er i øjeblikket i høring:

»Hvis salget sker til en pris, der overstiger gælden i systemet, så bliver det dyrere at være gaskunde - men også dyrere at konvertere til for eksempel fjernvarme, hvis man ønsker det,« siger direktør Morten Hartmann fra Haderslev Fjernvarme.

Pas på restgælden

Haderslev Fjernvarme er ét af fem selskaber, der har skrevet et åbent brev til energi-, forsynings- og klimaministeren for at advare mod konsekvenserne af salget.

Kritikken går for det første på, at et salg vil øge restgælden i systemet (fordi køberen skal optage lån til købet), og at gasforbrugerne igen skal betale.

For det andet går kritikken på, at et salg til Energinet.dk vil give en sammenblanding af interesser, idet Energinet.dk så vil blive både systemansvarlig for gasnettet og samtidig bliver én af tre ejere af gasdistributionsnettet.

En konsekvens, som andre gasdistributionsselskaber og brancheorganisationerne Dansk Fjernvarme og Dansk Energi tidligere har advaret imod:

Læs også: Gasselskab kritiserer salg af Dong Energys gasdistributionsnet

Naturgas Syd-salg skræmmer

Ifølge Morten Hartmann fra Haderslev Fjernvarme er det i høj grad sporene fra salget af Naturgas Syd til daværende Dong i 1999, der skræmmer selskaberne:

»Sidenhen har både private naturgaskunder og fjernvarmeværkerne måttet betale forhøjede nettariffer for at forrente Dongs lån til købet,« siger han.

Ifølge den seneste opgørelse ligger gælden i Dong Energys Gasdistributionsselskab i Sønderjylland og på Sjælland på cirka 2,7 mia. kroner og vil være afviklet frem mod 2023.

»Det er glædeligt, at gælden vil være afviklet i 2023; det tidspunkt skal ikke udskydes på grund af et salg,« siger Morten Hartmann.

Salg bør ske i transparent proces

Ifølge brevet mener de fem selskaber, at salget af Dong Energys gasdistributionsnet skal gøres til genstand for en åben, transparent procedure, der er EU medholdelig, og som åbner for, at et eller begge øvrige gasdistributionsselskaber får mulighed for at forhandle/byde i processen.

Det er Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, der er blevet enige om at lade Dong Energy børsnotere og at sælge selskabets gasdistributionsnet til Energinet.dk.

Et lovforslag, som skal gøre dette muligt, er i øjeblikket i høring frem til 7. marts.

Brevskriverne har endnu ikke fået svar på deres henvendelse fra ministeren.

Så det bliver solgt fra et statsligt firma til et andet? Hvad får man ud af det bortset fra at flytte penge rundt og suge flere penge fra befolkningen?
Hvem er det nu der skal polstret sin direktør lønning?

  • 9
  • 0

I sin tid blev det betragtet som en fordel for gasbrugerne med flere selskaber og konkurrence. Det ville gøre det billigere. Nu blev det altså for billigt, og brugerne har jo betalt nettet, så derfor sælger vi det, og prisen baseres på en eller anden obskur beregning af hvad en indtjening bør koste. Præcis som da de lokale elnet blev solgt. Jeg synes ikke det ser godt ud, selvom det påstås at det er helt efter bogen. Måske vi læser forskellige bøger.

  • 10
  • 0