Varmes af havet: 5 MW varmepumpe skal levere fjernvarme i hovedstaden

Plus5. april 2019 kl. 12:286
Varmes af havet: 5 MW varmepumpe skal levere fjernvarme i hovedstaden
5 MW varmepumpe skal skaffe fjernvarme til københavnerne og give vigtigt viden om driften af varmepumper i fjernvarmesystemer. Illustration: Hofor.
Sammen med varmeselskaberne CTR og Veks har Hofor etableret et varmepumpe-demonstrationsanlæg til 75 mio. kroner, der har spildevand og havvand som varmekilde
Artiklen er ældre end 30 dage

Tirsdag indviede energiselskaberne Hofor, CTR og Veks et 5 MW stort varmepumpe-anlæg tæt ved Sjællandsbroen i København, hvor varmepumpen dels skal hente varme fra havvandet tæt på og dels fra renset spildevand fra en nærliggende pumpestation på spildevandsnettet.

Anlægget har kostet cirka 75 mio. kroner, og heraf går de 25 mio. kroner til selve varmepumpen, der bruger ammoniak som kølemiddel.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. april 2019 kl. 19:20

Betyder det at den leverer 5MW varme når den kører eller at den bruger 5MW el for at køre. Uanset hvilket af tallene man benytter til at beskrive pumpen, må det andet tal være noget usikkert.

5
7. april 2019 kl. 10:13

Det bliver umådeligt spændende at høre om varmevekslererfaringerne.

Der er erfaringer fra Kalundborg og om et årstid også fra Odense

4
7. april 2019 kl. 10:01

Det bliver umådeligt spændende at høre om varmevekslererfaringerne. Renset spildevand har mange spændende egenskaber, udover næringsstofferne i form af salte er der også et hav af andre opløsningsmidler i latterligt små koncentrationer, samt ultrafine partikler af forskellige materialer der på forunderlig holder sig opløst gennem renseprocessen.

3
6. april 2019 kl. 15:26

Det kunne være interessant at få belyst overvejelserne bag den geografiske placering af dette anlæg. Ud fra en helt overfladisk betragtning kunne en placering ved Amagerværket være oplagt, da der er god vandgennemstrømning i Øresund (= masser af havvand at hente varme fra), Lynetteværket lige i nærheden (= varme fra spildevand), umiddelbar nærhed af fjernvarmehovedledning (da Amagerværket og Amager Ressourcecenter i forvejen leverer fjernvarme til Kbh.) og umiddelbar nærhed af el (do). Placering ved Avedøreværket kunne være en anden oplagt mulighed med næsten samme argumenter.

2
5. april 2019 kl. 20:47

Tillykke til HOFOR og partnere med et fremragende demonstrationsprojekt. Det tekniske potentiale har været åbenlyst i mange år, forhåbentlig kan økonomien også leve op tilforventningerne.

1
5. april 2019 kl. 19:08

Varmepumpen er på 5MW

varmepumpen kan forsyne, hvad der svarer til 1100 husstande med fjernvarme. Det svarer til 5000 MWh varme.

Det skulle kunne klares på 1000 driftstimer + lidt ekstra til tab i fordelingen.

hvor man i første omgang vil afprøve varmepumpen som grundlast i vinterperioden.

Vinterperiode er på mindst 8760 timer / 4, så der må da kunne laves meget mere varme?

Det er også del af testen at få afklaret, hvor hurtigt sådan en stor varmepumpe kan starte og stoppe, og dermed hvordan den kan fungere sammen med elmarkedet og hvordan driften kan optimeres efter elmarkedsprisen.

Så store varmepumper er altid frekvensstyrede, så det burde være bedre både for elsystemet, motorerne og varmepumperne at køre med kontinuerlig tilpasning til elnettets behov. Med ca 2MW elektrisk effekt til kompressorerne er reguleringspotentialet (næsten) +/- 1MW da et ganske hæderligt bidrag til netstabilisering, uden at det overhovedet slår igennem på den enorme varmekapacitet i fjernvarmenettet. Lad os håbe på flere opfølgende artikler om dette spændende demonstrationsprojekt.