Varmes af havet: 5 MW varmepumpe skal levere fjernvarme i hovedstaden
Tirsdag indviede energiselskaberne Hofor, CTR og Veks et 5 MW stort varmepumpe-anlæg tæt ved Sjællandsbroen i København, hvor varmepumpen dels skal hente varme fra havvandet tæt på og dels fra renset spildevand fra en nærliggende pumpestation på spildevandsnettet.
Anlægget har kostet cirka 75 mio. kroner, og heraf går de 25 mio. kroner til selve varmepumpen, der bruger ammoniak som kølemiddel.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Betyder det at den leverer 5MW varme når den kører eller at den bruger 5MW el for at køre. Uanset hvilket af tallene man benytter til at beskrive pumpen, må det andet tal være noget usikkert.
Det bliver umådeligt spændende at høre om varmevekslererfaringerne.
Der er erfaringer fra Kalundborg og om et årstid også fra Odense
Det bliver umådeligt spændende at høre om varmevekslererfaringerne. Renset spildevand har mange spændende egenskaber, udover næringsstofferne i form af salte er der også et hav af andre opløsningsmidler i latterligt små koncentrationer, samt ultrafine partikler af forskellige materialer der på forunderlig holder sig opløst gennem renseprocessen.
Det kunne være interessant at få belyst overvejelserne bag den geografiske placering af dette anlæg. Ud fra en helt overfladisk betragtning kunne en placering ved Amagerværket være oplagt, da der er god vandgennemstrømning i Øresund (= masser af havvand at hente varme fra), Lynetteværket lige i nærheden (= varme fra spildevand), umiddelbar nærhed af fjernvarmehovedledning (da Amagerværket og Amager Ressourcecenter i forvejen leverer fjernvarme til Kbh.) og umiddelbar nærhed af el (do). Placering ved Avedøreværket kunne være en anden oplagt mulighed med næsten samme argumenter.
Tillykke til HOFOR og partnere med et fremragende demonstrationsprojekt. Det tekniske potentiale har været åbenlyst i mange år, forhåbentlig kan økonomien også leve op tilforventningerne.
Varmepumpen er på 5MW
Det skulle kunne klares på 1000 driftstimer + lidt ekstra til tab i fordelingen.varmepumpen kan forsyne, hvad der svarer til 1100 husstande med fjernvarme. Det svarer til 5000 MWh varme.
Vinterperiode er på mindst 8760 timer / 4, så der må da kunne laves meget mere varme?hvor man i første omgang vil afprøve varmepumpen som grundlast i vinterperioden.
Så store varmepumper er altid frekvensstyrede, så det burde være bedre både for elsystemet, motorerne og varmepumperne at køre med kontinuerlig tilpasning til elnettets behov. Med ca 2MW elektrisk effekt til kompressorerne er reguleringspotentialet (næsten) +/- 1MW da et ganske hæderligt bidrag til netstabilisering, uden at det overhovedet slår igennem på den enorme varmekapacitet i fjernvarmenettet. Lad os håbe på flere opfølgende artikler om dette spændende demonstrationsprojekt.Det er også del af testen at få afklaret, hvor hurtigt sådan en stor varmepumpe kan starte og stoppe, og dermed hvordan den kan fungere sammen med elmarkedet og hvordan driften kan optimeres efter elmarkedsprisen.