Varmerekord i 2010 åd kæmpe stykke af indlandsisen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Varmerekord i 2010 åd kæmpe stykke af indlandsisen

50 dage længere end normalt smeltede Grønlands indlandsis, Pakistan blev oversvømmet, mens Amazonfloden flere steder tørrede ud. 2010 har med sin varmerekord forårsaget naturkaos mange steder på Jorden.

I Danmark har vi ikke mærket meget til det, men på globalt plan slog 2010 alle varmerekorder. Også højt mod nord, hvor milde vinde har gjort det af med et større stykke af indlandsisen, end der normalt forsvinder på et år.

Rumfartsorganisationen Nasa undersøgt sagerne sammen med blandt andre Verdensnaturfonden, og konklusionen sær uhyggelig ud for Grønland: I 50 dage længere end normalt har vejret været så mildt, at isen er blevet ved at smelte. Faktisk varede tøperioden helt fra slutningen af april til midt i september, hvilket var konsekvensen af en tre grader højere gennemsnitstemperatur om sommeren end normalt.

Klimaspecialist i Verdensnaturfonden, Dr. Martin Sommerkorn, siger i den forbindelse, at temperaturstigningerne vil medføre, at havene stiger med en meter inden 2100, og at det vil fortsætte, så længe mængderne af udledte drivhusgasser er så store.

Tempeaturen har været stærkt stigende siden 1850 med 2010 som det varmeste nogensinde. Kilde: WMO.

Ti rekordår inden for 13 år

Også verdensorganisationen for meteorologi, WMO, har for nylig råbt vagt i gevær. Siden meteorologer begyndte at registrere temperaturmålinger for 160 år siden, har intet år været så varmt som 2010. Justerer man for statistiske usikkerheder, kan 1998 og 2005 dog godt være med, men alle de ti varmeste år - siden mennesket begyndte at foretage målinger - er faldet fra 1998 til nu.

Det varme vejr har gennem året ledt til flere naturkatastrofer, såsom store oversvømmelser i Pakistan, hedebølger i Rusland og tørke i Amazonfloden.

Dokumentation

Artikel i Berlingske Tidende
Artikel fra BBC

Kommentarer (22)

I slutningen af august 2010 var vandstanden 5 mm under 2009 niveauet...

Og 40 mm over niveauet i 1995 ...det er altså en utrolig mængde vand. 14000 km3. (hvis du ellers regnede rigtigt)

Men det er vel irrelevant i forhold til din meddelelse...

Mvh Søren

  • 0
  • 0