Varmepumper - sund fornuft?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Varmepumper - sund fornuft?

Fredy Vammen vil gerne vide, hvor effektive og miljøvenlige luft/luft-varmepumper er:

"Kunne man ikke udskifte oliefyr og andre former for varmekilder med de luft/luft-opvarmere, man hører mere og mere om?

Jeg har hørt at for hver 1 KW, der jo i forvejen er produceret, udvindes der helt op til 4-5 KW. Er det så ikke lige det, vi skal bruge tid og fornuft på fremover? Det er en god forrentning og forretning, hvis det er sandt. Hvem har erfaring eller viden som forbruger? Vi har jo brug for Ren luft."

Claus S. Poulsen, der er centerchef i Center for Køle- og Varmepumpeteknik, daglig leder af VPO sekretariatet, samt formand for DS/S221 Varmepumper og Airconditionanlæg, svarer:

"De såkaldte luft/luft-varmepumper er et blandt mange varmepumpesystemer, som så absolut er værd at fokusere på i fremtidens energiforsyning. Luft/luft varmepumperne henter varme fra vores omgivelser, og gennem et kølesystem omsættes denne varme til rumvarme. Der er hermed tale om et anlæg, som på effektiv vis udnytter vedvarende energi.

En varmepumpe kan hente flere gange den energi ind fra omgivelserne, som tilføres systemet i form af elektricitet. De mange varmepumpetyper, der findes på markedet, er meget forskellige, både i anvendelse og i effektivitet, men generelt kan det anbefales at tage et kig på efterfølgende link, inden man beslutter, hvilket anlæg, man investerer i.

Varmepumperne har gennem rigtigt mange år været installeret i Danmark, primært i områder uden kollektiv varmeforsyning, og i takt med at kravene til bygningers energiforbrug skærpes, bliver denne fokus øget mere og mere. I 1970'erne var der mange pionerer, der forsøgte sig med varmepumper, men først i starten af 1980'erne blev politikernes fokus rettet mod teknologien, bl.a. gennem tilskudsordninger og krav omkring systemgodkendelse. I midten af 90'erne blev der oprettet en kvalitetssikringsordning for installatørerne.

Der kan læses mere om disse ordninger på www.teknologisk.dk/varmepumpeinfo og www.vp-ordning.dk Dette er også et af de eneste steder, hvor det som privatforbruger er muligt at få uvildige råd omkring varmepumper og installation af disse."

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Julie M. Callesen, jmc@ing.dk.

Det interessante spørgsmål er varmepumpen er bedre end alternativerne, som f.eks.:

1) Opvarmning med olie
2) Opvarmning med naturgas
3) Fjernvarme
4) Træpiller
5) Koks
6) Brændeovn

Med hensyn til #1 og #2 er de ikke bæredygtige, og bør afskaffes alene derfor.

Men er fjernvarme forældet og skal fjernvarmenettet nedlægges til fordel for varmepumper? Det er blevet sagt her på ing.dk, at kraftværkerne kan vælge at producere mere strøm i bytte for mindre varme. Den ekstra strøm kan så bruges af varmepumper.

  • 0
  • 0

Var pionerne allerede på spil med enkelte forsøgsanlæg.
Jeg ved det, jeg var selv offer fro det første danske jordvarmeanlæg, som min far anlage i sit nye hus omkring 1955.
At der så kom liv i forskningen efter den første energikrise i 1973 er så en anden sag, men faktisk skete der en del forskning støttet af det offentlige allerede i den periode.

  • 0
  • 0

http://www.tu.no/energi/article97100.ece

http://www.tu.no/energi/article117762.ece

http://www.tu.no/energi/article97100.ece

Husk så, at i danmark kan man vælge en pumpe, der har best virkningsgrad ved en højere udetemperatur end her i Norge.

Der blev solgt 80.000 varmepumper i Norge i fjor, så ligesom Danmark er blevet Fjernvarmelandet, så er der ingen tvivl om, at Norge er blevet Varmepumpelandet - og det er sket lige så stille, uden at politikerne har besluttet noget som helst - eller givet tilskud.

Mvh Peder Wirstad

  • 0
  • 0