Varmepumper og solvarmeanlæg sikres støtte i femårig energispareaftale
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Varmepumper og solvarmeanlæg sikres støtte i femårig energispareaftale

Energiselskaberne og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er efter lang tids forhandling nu blevet enige om forlængelse af en omdiskuteret energisparaftale. Det oplyser flere brancheorganisationer.

En energispareaftale går ud på, at energiselskaberne skal finde en vis mængde besparelser, mens forbrugerne betaler dem for dette arbejde, der sidste år kostede 1,6 mia. kroner.

Læs også: DR: Styrelse slettede kritik af energispareordning

Den nye aftale lægger op til en årlig besparelser på 10,1 PJ mod 12,2 i sidste aftale - i en periode frem til og med 2020.

Samtidig fastlægges det, at energibesparelser fra etablering af solvarmeanlæg op til en vis størrelse samt ved investeringer i store og små varmepumper kan tælles med i regnskabet.

Læs også: Organisationer raser: Minister vil bruge energisparepenge på varmepumper og biogas

Fjernvarmen skal spare mest

Det samlede energisparemål på 10,1 PJ fordeles sådan, at fjernvarmen skal spare 4,1 PJ, elsektoren 3,62 PJ, naturgassen skal spare 2,1 PJ og olieindustrien skal reducere med 0,3 PJ.

Med den nye aftale vil solvarmeprojekter op til en vis størrelse kunne indregnes som energibesparelser de næste halvandet år. Foto: Arcon Sunmark. Illustration: Arcon-Sunmark

For fjernvarmen svarer det - set over hele den femårige periode - til varmeforbruget i mere end 160.000 husstande, hvilket svarer til forbruget i Silkeborg, Viborg, Svendborg og Køge tilsammen.

Læs også: Ny runde i slagsmålet om vores milliardskat for at spare på energien

»Jeg er tilfreds med, at der efter lang tids usikkerhed endelig kan komme ro omkring rammerne for energiselskabernes energispareordning . Det er selskaberne og ikke mindst forbrugerne, der betaler ordningen, bedst tjent med,« siger Kim Mortensen direktør i Dansk Fjernvarme.

Læs også: Minister afviser kritik af toårig spareaftale

Elsektorens brancheforening, Dansk Energi, skriver på sin hjemmeside, at det er positivt, at ordningen fremover har et lavere energisparemål generelt og mest markant for elsektoren, hvilket forventeligt vil nedbringe omkostningen.

Kritik at solvarme-besparelser

Men at det på den negative side tæller, at ordningen skal give tilskud til aktiviteter, som ville blive gennemført under alle omstændigheder.

Læs også: Dyrups gamle bygninger gemte på store energibesparelser

Her henviser man til analyser fra Tænketanken Grøn Energi, der viser, at kollektive solvarmeanlæg ville blive etableret uanset en energispareordning, ligesom ledningsoptimering ikke er et initiativ, der reelt bidrager til at reducere energiforbruget.

»Vi har trods det valgt at imødekomme ministerens stærke ønske om at komme videre med sin energispareordning, da processen har været så lang, at der er behov for afklaring. Både for kundernes skyld, men også for elnetselskaber, rådgivere og håndværkere, der bidrager til at levere besparelser«, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi på hjemmesiden.

Som nævnt kostede spareordningen forbrugerne 1,6 mia. kroner i 2015 og lige over en milliard i 2014.

Læs også: Statsrevisorer vil endevende energispareordning

Ifølge direktør for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, rummer aftalen ikke noget loft over prisen for forbrugerne, men at aftalen kan opsiges med et års varsel, hvis udgifterne løber løbsk:

»Beløbet på 1,6 mia. er i forvejen højt, så for os er det vigtigt, at det ikke stiger mere,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor skal forbrugerne financiere energiselskabernes spareplaner?
Giver besparelserne ikke et større overskud til selskaberne?

Den udtalelse må du gerne lige uddybe.
Energibesparelserne opnås primært ved at give tilskud til energibesparelser ved slutkunden.
Energiselskaberne tjener næppe mere ved at sælge mindre !

 • 3
 • 0

Jeg forstår ikke rigtigt hele ideen i at energiselskabet, giver tilskud til at jeg laver en besparelse på mit elforbrug.
Så sælger de mindre el og så skal du og alle andre betale mere for strømmen lus et ekstra beløb som staten siger de ekstra skal tage for strømmen.
Er det sådan det hænger sammen?
Det lyder som meget statstyret og ulogisk i en liberal energiploitik.

Hvis staten vil have os til st spare på strømmen og sænke CO2 udslip osv. Hvorfor så ikke bare sætte statsafgifterne i vejret til det dobbelte eller tredobbelte. Det vil aytomatisk udløse en kraftig lyst til energibesparelser uden underlige tilskudsordninger.
Forstår oprigtigt ikke de besynderlige tiltag?

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke rigtig hele ideen i at energiselskabet, giver tilskud til at jeg laver en besparelse på mit elforbrug.
Så sælger de mindre el og så skal du og alle andre betale mere for strømmen lus et ekstra beløb som staten siger de ekstra skal tage for strømmen.
Er det sådan det hænger sammen?

@Michael
Jeg kan godt forstå din undren. For den ene dag siger politikerne at energiselskaberne har en samfundsopgave og den anden dag siger de at alt skal være 112% liberalistisk.
Energipolitikken i DK er ikke altid lige langsigtet og rigtig galt bliver det når Finansmnisteriet blander sig ( og det gør de altid )

Men at hjælpe kunderne med at spare på energien giver god mening for de forbrugerejede energiselskaber. Og alle andre som stadig arbejder efter ånden i andelsbevægelsen.

 • 2
 • 0

ligesom ledningsoptimering ikke er et initiativ, der reelt bidrager til at reducere energiforbruget.

Hvad går der galt ved Dansk Energi, når de kommer med sådan et udsagn?
Er en sparet kWh ikke lige god om den spares ved slutkunden eller i ledningsnettet ?

 • 0
 • 0

...halvdålige, ueffektive ordning mon ikke prisen for at lande PSO-aftalen?

Som jeg ser det er det dårlige ved energispareaftalen, som artiklen nævner, den uklare effektivtet/nytte af tiltagende og så er det ikke altid smart at lave energiselskaber råde over gratis midler indenfor områder hvor de kan anvende egne entreprenører og dermed selv sætte prisen.

 • 1
 • 1

...så er det ikke altid smart at lave energiselskaber råde over gratis midler indenfor områder hvor de kan anvende egne entreprenører og dermed selv sætte prisen.

@Victor
Hvor i alverden får du det fra ?
Energiselskaberne er pålagt en forpligtigelse til at fremskaffe og dokumentere energibesparelser.
Der følger IKKE nogen gratis midler med !

 • 2
 • 0

Der er klart tale om et kompromis mellem forskellige interesser. Rationel udnyttelse af energi og reduktion af miljøpåvirkning er nedprioriteret til fordel for kortsigtet kassetænkning. Når man på samme tid sænker niveauet for energibesparelser med ca. 17 % og flytter midler / forpligtelser fra energibesparelser i slutforbrug til effektiviseringer i produktion og distribution, som selskaberne kunne finansiere på anden vis. Ja, så er resultatet fortsat spild af energi i slutforbruget og samlet set en mindre reduktion af forureningen.

 • 0
 • 2

flytter midler / forpligtelser fra energibesparelser i slutforbrug til effektiviseringer i produktion og distribution, som selskaberne kunne finansiere på anden vis. Ja, så er resultatet fortsat spild af energi i slutforbruget og samlet set en mindre reduktion af forureningen.

Miljøet og klimaet er bedøvende ligeglade med HVOR der spares.

Så hvorfor gøre det det dyreste sted, nemlig i slutforbruget, når det kan gøres væsentligt billigere andre steder i produktionsledet.

PS: de store solvarmeanlæg styrdykkede i antal da den tidligere ordning ophørte. Hvorfor mon. ?

 • 2
 • 0

Ja, så er resultatet fortsat spild af energi i slutforbruget og samlet set en mindre reduktion af forureningen

@Henning
Nu er du ude i samme bagvendte tankegang, som Dansk Energi.
En sparet kWh er en sparet kWh !
Det ender under alle omstændigheder ved fremskaffelsen af energien, uanset om det er ved slutforbruget eller under produktionen/distributionen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten