Varmepumper bryder sammen inden fem år

Det står sløjt til med kvaliteten af varmepumper ifølge det svenske forsikringsselskab Folksam. Selskabet har lavet en statistik over anmeldte skader på varmepumper inden for de seneste ti år, og her fremgår det, at flere af pumperne bryder sammen inden de er fem år gamle, skriver Politiken.

De fleste af de skadesanmeldte varmepumper er dog i dag blevet erstattet af nye modeller, så de skadesramte pumper optræder ikke på Teknologisk Instituts liste over godkendte varmepumper eller på goenergi.dk's liste over modeller med energisparemærket.

Statistikken viser, at antallet af anmeldte skader på luft-til-vand varmepumper steg med 92 procent i 2009 i forhold til året før. Og det kan ikke alene forklares ved et øget salg i 2009, da mange af de anmeldte skader opstod på pumper købt i 2006 og 2007.

Mærkevarepumper dumper

Blandt de hyppigst optrædende problempumper i statistikken er blandt andet modeller fra mærkevareproducenter som Panasonic, Sanyo, Toshiba, Bosch (IVT) og Mitsubishi.

»Der er en urimelig høj andel af skader på disse temmeligt dyre produkter, som skyldes, at producenterne giver afkald på kvaliteten«, oplyser miljøchefen i Folksam, Jan Snaar ifølge Politiken selskabets hjemmeside og han fortsætter:

»Af statistikken kan man udlede, at flere produkter har seriefejl. Det er på tide, at branchen påtager sig et ansvar og prioriterer kvalitet frem for dårlige komponenter.«

Den mest skadesramte pumpe på listen over luft til luft-varmepumper er ifølge statistikken IVT-varmepumpen Nordic Inverter fra Bosch Termoteknik. Om det siger Bosch Termotekniks produktchef i Danmark Niels Petersen til Politiken:

»Den omtalte model (IVT Nordic Inverter fra Bosch Termoteknik, red.) var fejlbehæftet i et parti, hvilket vi først opdagede, efter at den var sendt på markedet. Men ingen af vores kunder har haft udgifter på det, idet vi for det første har fem års garanti på alle vores varmepumper, og vi udskifter eller bytter per kulance.«

Dokumentation

Politiken.dk: Dyre varmepumper bryder sammen på under fem år

Emner : Varmepumper
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bosch Termotekniks produktchef Niels Petersen taler ikke sandt, når han til Politiken siger, at Bosch giver 5 års garanti på alle sine varmepumper. Jeg har netop fået repareret mit 3 år gamle varmepumpe for en fejl, som Bosch i øvrigt selv har fabrikeret; det var hvad installatøren fortalte mig. Forhåbenligt ikke med vilje :-)

Installatøren sagde også at det blev lavet under garantien, men her dagen efter ringer de fra Varde Køleservice og siger, at der vist nok ikke er garanti alligevel. De bad mig derfor ringe til Bosch, der hurtigt kunne oplyse mig om at der KUN er 2 års garanti på lortet!

Dog var manden fra Bosch særdeles venlig og ville tage en snak med sin chef.

Jeg vender tilbage når sagen er afsluttet :-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten