Varmen kommer fra piller og brænde

Til daglig tester Jes Sig Andersen brændeovne på Teknologisk Institut, men før han blev ansat her, stod han over for et varmt valg hjemme i privaten. Han bor i en lille landsby i et velisoleret hus fra 1933 på 190 kvadratmeter.

Da familien købte huset i 1998, kom varmen fra elvarme og en ældre støbejernsbrændeovn.

»Det blev aldrig rigtig varmt i huset, og vi savnede et fyrrum, hvor vi kunne tørre tøj. Tidligere havde jeg brændefyr, men det er der for meget arbejde med, så det skulle det ikke være,« siger han.

Robust og enkelt fyr

Der var ikke mulighed for at få fjernvarme eller gas i området, så Jes Sig Andersen kontaktede den lokale smedemester, der foreslog et dansk produceret pillefyr af typen Baxi.

»Dengang vidste jeg ikke ret meget om teknologien, men det er et robust og enkelt fyr, og så har det et pænt kabinet, så det kan stå inde i huset,« siger han.

Pillefyret kostede 35.000 kroner, og de første år brugte det piller for cirka 7.000 kroner årligt.

»Da fik vi leveret fem ton ad gangen, men så gik jeg over til at få leveret0 et ton ad gangen. Det betaler jeg lidt ekstra for. Desuden er forbruget i de kolde vintre steget, så jeg bruger vel seks ton piller årligt til 1.900 kroner pr. ton,« siger han.

Pillefyret er fra før, der kom automatisk indsugning af pillerne, så der er lidt arbejde forbundet med det.

»Magasinet kan rumme 100 kilo piller, og de rækker til en uge om vinteren, men kun fire dage, hvis det er meget koldt. Jeg skal selv tømme aske af fyret, og det kræver, at jeg holder lidt øje med det,« siger han.

Jes Sig Andersen har ikke regnet på tilbagebetalingstiden på pillefyret, der har en levetid på mindst 10-15 år.

»Men hvis jeg har sparet cirka 6.000 kroner årligt, så var det betalt i 2008, og varmen koster pillernes pris og den strøm, der bruges på fyret,« siger han.

Til sammenligning brugte han mellem 12.000 og 15.000 kroner, da huset havde elvarme.

Besparelser og et varmere hus

Den gamle brændeovn er også skiftet ud med en nyere model af mærket Trendline til 13.000 kroner.

»Vi ville gerne have en brændeovn med glaslåge, godt spjældsystem og stort brændkammer, der kan tage stykker på op til 35 centimeter. Vi bruger den dagligt, når det er fyringssæson,« siger han.

De fem rummeter, han bruger om året, får han stort set gratis, men hvis han skulle købe brændet, ville det koste cirka 350 kroner pr. rummeter.

»Ud over besparelserne har vi fået et meget varmere hus og et godt fyrrum, hvor vi kan tørre tøj,« siger Jes Sig Andersen.