Varmen kan ikke holdes nede ved blot at justere systemerne på ophedet sygehus

Illustration: Rådgivergruppen DNU I/S

Det er ikke sikkert, at justeringer af det aktuelle solafskærmnings- og ventilationssystem på Det Nye Universitetshospitals sengeafsnit kan få temperaturerne til at holde sig under 25,5 grader hele døgnet, som man ellers sigter efter. I hvert fald så længe det er så varmt udenfor. Sådan lyder det fra Carsten Kronborg, der er projektdirektør for Det Nye Universtitetshospital i Aarhus.

Læs også: Fravalgte aircondition: Patienter på supersygehus har 30 grader på stuen

»Ventilationssystemet i sengeafsnittene har ikke indbygget køl og køler ikke udover udeluftens temperatur. Så vi kan ikke få det koldere, end det er udenfor,« siger Carsten Kronborg, der er projektdirektør for Det Nye Universitetshospital i Aarhus.

I designmanualen for ventilationssystemet på Det Nye Universitetshospital i Aarhus arbejder man med en maksimumværdi for oplevet lufttemperatur på 25,5 grader på blandt andet sengeafsnittene. Den værdi skal overholdes 95 procent af brugstiden, lyder det i designmanualen fra 2013.

»Med de nuværende temperaturer udenfor tror jeg ikke, at vi kan holde en temperatur under 25,5 grader hele døgnet rundt. Jeg vil desuden tro, at vi er tæt på grænsen for brugstiden med overskredet temperatur. Vi skal til at kigge på, hvor godt denne løsning er fremtidssikret, for det er ikke i orden, når det handler om sengeliggende patienter,« siger projektdirektør Carsten Kronborg.

Nuværende system vil altid have problemer i høj varme

Ifølge professor i byggeri og energi Per Heiselberg fra Aalborg Universitet kan ventilationssystemet og solafskærmningen være ‘en ganske god løsning under normale forhold’, men det kan give udfordringer i sommervarmen.

»I disse situationer, hvor temperaturerne er så høje, så er den eneste løsning at installere køling, hvis man vil undgå for høje temperaturer. Det er svært at komme længere ned end den temperatur, der er udenfor, med de systemer, der er valgt,« siger professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet.

Læs også: Regionsrådsformand kræver redegørelse for køleproblemer på nybygget sygehus

Han bakkes op af Jørn Toftum, der er professor ved Institut for Byggeri og Anlæg på DTU. Ifølge ham vil de høje temperaturer, vi oplever i øjeblikket, altid give problemer for det nuværende system.

»På indeklimafronten ser det ikke super ud, når der er tale om et helt nyt sygehus. Så længe vi oplever de høje temperaturer, kan det virke lidt svært at komme under de ønskede 25,5 grader med de midler, der er installeret i øjeblikket,« siger Jørn Toftum fra DTU's Institut for Byggeri og Anlæg.

Aircondition havde været at foretrække

Det er ifølge professor i byggeri og energi Per Heiselberg svært at vurdere på nuværende tidspunkt, hvor fremtidssikret Skejbys løsning er. Men han mener alligevel, at man burde have opprioriteret bedre temperaturregulering.

»Jeg ville nok også have vurderet, at man skulle installere airconditinon fra begyndelsen. Havde det været et normalt byggeri, så ville jeg måske have accepteret det. Men her er der tale om et sygehus. Man ser jo også, at der er inkluderet aircondition på andre danske sygehusbyggerier,« siger Per Heiselberg fra Aalborg Universitet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I et firma jeg arbejdede for i Tyskland blev grundvandskøling efterinstalleret som følge af flere meget varme somre. Det var et kontorhus med ca. 500 medarbejdere.

Der blev lavet en fødeboring og en reinjektionsboring. Alle kontorer blev forsynet med flade kølepaneler i loftet. De dækkede ca. 1/3 af loftsarealet og kunne integreres i de eksisterende loftsplader.

Det er det sted jeg nogensinde har arbejdet med det bedste indeklima. Ingen træk, ingen støj, men en dejlig indetemperatur på 20...22 grader når det var 30 grader udenfor.

Installationen var relativt billig, og energiforbruget meget lavt (fødepumpe + cirkulation) i forhold til kølekompressorer og køleventilatorer på konventionel aircon.

Jeg ved ikke om det er tilladt at bruge grundvand til køling i DK, men det var da en undersøgelse værd?

 • 12
 • 0

Et centralt klimaanlæg kommer ALDRIG til at fungere. Et STORT kæmpe-hospital kommer ALDRIG til at fungere. Der skal være et klimaanlæg i hvert enkelt lokale, DÉT virker. Måske det koster lidt nu; men det kan holde i 40 - 50 år, så hvad er problemet?

 • 6
 • 0

A/C på et sygehuse er garantien for længere indlæggelsestider. A/C er kun for de hypersunde, da det er næsten umuligt at udføre kunstig køling i mindre opholdsrum uden trækgener. Der er jo en grund til, at også cykelrytter-busser er uden A/C, uanset temperatur, nemlig at rytternes helbred er vigtigere end øjeblikkets temperaturkomfort.

Og de fleste af os kender vel også A/C´s ubehageligheder fra flyrejser eller busrejser, hvor det er en kamp at slippe igennem uden forkølelse på grund af denne ulidelige A/C - der er sat på i den bedste mening !

I øvrigt: Det skulle vel være muligt at forsyne patienterne på sygehuse med en passende let overdækning i sengene i stedet for den sædvanlige standarddyne ? Men det er måske for kompliceret i disse DJØF-styrede institutioner ?

I øvrigt: I disse CO2-hysteriske tider er det jo galoperende vanvid at bruge elektricitet på A/C i Danmark, hvor temperaturen jo aldrig - heller ikke nu her i 2018 - når op over hvad der i bygninger kan kompenseres rimeligt for med manuel eller statisk solafskærmning og naturlig udluftning.

Det sidste kræver dog at arkitekterne har tænkt på at vinduer skal kunne lukkes op - noget der jo desværre ikke er en selvfølge i dag, hvor snart sagt ethvert byggeri er udartet til en utålelig arkitektkonkurrence om det mest fancy udseende - i stedet for funktionalitet.

Så skam få DR-TV der har opgejlet denne sag til det utålelige ved omhyggeligt at opsøge de største temperatur-brokkehoveder, og give netop DEM taletid for nationen.

 • 5
 • 16

»I disse situationer, hvor temperaturerne er så høje, så er den eneste løsning at installere køling, hvis man vil undgå for høje temperaturer. "

Den anden del af ligningen er at du får mere fugt i luften indenfor end udenfor, så selv 24grader kan føles ulideligt. AC ville i det mindste kunne fjerne noget af fugten, så temperaturerne ikke føltes så høje.

Det er vel enkelt at regne ud hvor meget effekt der genereres på sengeafsnittene og hvor meget der kommer ind eller ud af vinduerne og facader. Det tal er så mere eller mindre kølebehovet når udetemperaturen er over 25,5 grader. Gad vide om det er en energikonsulent der har regnet det ud.

 • 7
 • 0

Så parkeringspladsen er lavet for lille, fordi det er svær at regne ud hvor mange parkeringspladser der er nødvendig. Løsning : betalingsparkering.

Der var ikke planlagt noget sted at lave mad, alt skulle laves ude i byen, så det skulle der liges bruges mere penge.

Og køling af luft er nu den store overraskelse

Men på den andenside der er bare alle vores borgers penge der bruges på det.

 • 3
 • 1

De dyrt købte erfaringer kan ikke bruges andre steder, fordi regionerne, i deres visdom, igangsatte projektering og bygning af alle supersygehuse samtidig. Nu laver alle regioner/projekter deres egne fejl uden mulighed for at nå at lære af de andres erfaringer. Så skal skatteyderne til lommerne igen for at betale for at rette op. Om 30 år står vi så med lige forældede sygehuse i HELE landet. Men det er måske også meget dansk - “tænk hvis fynboerne i nogle år havde et sygehus der var mere moderne end sønderjydernes”.

 • 10
 • 0

.... regionerne, i deres visdom, igangsatte projektering og bygning af alle supersygehuse samtidig.

Nu skal regeringen vel have ansvaret for, at alt skal ske samtidig. Regionerne får jo tildelt midlerne af regeringen også til nybygning.

Men at byggerierne sker samtidigt er rent fjolleri. Byggeriet skulle efter min mening også være langt mere ens og kun ændres for at næste opførte hospital tager ved lære af det forrige.

Meget ofte kan man langt billiger afprøve nye ideer i en enkelt bygning i et eksisterede hospital, før man bygger et helt nyt hospital.

Men hele ideen med at bygge og installerer og så bruger man bygningerne uændret i årevis ja næsten i århundreder, er jo syg og helt ude af trit med den hastige udvikling indenfor både behandling og teknologi.

Alt skal kunne ændres, ændres, ændres, ændres........og ændres hele tiden og så igen.

Beton er noget fx lort, hvis det kan undgås, indstøbte kabler og rør er endnu værre. Alt skal være som med LEGO og så skal knopperne endda helst fræses af, så en 'rød klods' let og billigt kan erstattes med en 'blå klods', når udviklingen kræve dette.

Sengeafsnittene bygger man små, meget små, fordi folk jo skal sendes hurtigt hjem.

Men er det realistisk i en ikke så fjern fremtid, hvor langt flere bor alene og ikke kan få anden hjælp end der kan ydes af 'hjem'stationerede' offentligt ansatte. Et er, at man ikke straks opfører ekstra sengeafsnit til fx raske men hjælpeløse. Men penduler svinger også tilbage. At man reserverer areal til dobbelt sengekapacitet synes mig en billig forudseenhed.

På mine arbejdspladser havde/har man da eget køkken selvom kantinedriften var under outsourcing regler. Det er ikke så indlysende at man løber nogen risiko for at bringe sig i en mono-/duopol situation, hvor man ikke kan forhandle pris og ydelse udfra 'vi kan gøre det selv' alternativ.

Lars :)

 • 4
 • 0

Air condotioning forbindes ofte med et dyrt anlæg med aktiv køling, altså med et kompressor kølesystem. Men man kan ofte nøjes med passiv køling, eller fri køling, hvor man kun pumper væske rundt. Ofte kan man nøjes med et par slanger nede i fundamentet af en bygning og så pumper man væske til ventilationssystemet som er måske 5-12 grader koldt. Lidt det samme som grundvandskøling beskrevet ovenfor. Eller brug en lodret boring hvis pladsen er trang. Dette er ofte nok til at holde indblæsningsluften nogle grader under ude luften. Eller nok til at køle indeluften nogle grader.

 • 2
 • 2

Har alle sygehuse ikke et avanceret system til luftrensning, så der undgås bakterier og virusser? Selv de billige aircondition anlæg har bakterie og virusfilter, og fjerner også støv, der kan genere astma patienter.

 • 6
 • 0
 • er, at der for 10 år siden på projekteringstidspunktet ikke var KRAV om køling. Og det tog Århus bogstaveligt, og nu kan de naturligvis ikke indrømme at de, i modsætning til de andre, ikke tænke sig godt og grundigt om.

Alle, som har været på hospitalet om sommeren, ved, at der er FOR varmt. Det er ikke hverken raketvidenskab eller særligt svært at forstå.

Og når man især i udlandet kan lave velfungerende systemer, så BURDE det være muligt i Danmark. Og de der historier fra udlandet med dårlige oplevelser stammer selvfølgelig fra dårlige anlæg ikke fra gode anlæg.

Så ned fra parnasset; lav den køling.

 • 8
 • 0

Endnu engang opleves et dansk succesprojekt, som er intet mindre end gennemført G E N I A L T! - Størstedelen af alle prognoser viser stigende temperaturer. - Alle ved der findes forskellige former for køling - og her har man så valgt INGEN af dem.

Og INGEN har selvfølgelig ansvaret, men det er i stedet for tiden, lovgivningen, virkeligheden, projekteringen osv., osv. som er den store synder. Hvis tankegangen og handlekraften havde været den samme siden tidernes morgen, havde intet eksisteret i dag...

 • 6
 • 0

Og INGEN har selvfølgelig ansvaret, men det er i stedet for tiden, lovgivningen, virkeligheden, projekteringen osv., osv. som er den store synder.

Det er desværre den holdning flere og flere tager istedet for at tage ansvar. Også i det private. Men kunder og kolleger vil respektere dig hvis du tør sige at du tog fejl/lavede en fejl. De respektere dig ikke for at give andre/projektet/virkeligheden skylden.

Sig det som det er hvis du tog fejl.

 • 3
 • 0

... fordi regionerne, i deres visdom, igangsatte projektering og bygning af alle supersygehuse samtidig

Fordi de såkaldte supersygehuse - i grel modsætning til de mange fagre politikerord - skulle og skal opføres for at spare penge på sundhedsvæsenet, penge der kan bruges til at love vælgerne nye herligheder på andre områder.

Bør de i stedet kaldes Suppesygehuse med inspiration fra suppekøkkener for de fattige?

 • 1
 • 2

Sengeafsnittene bygger man små, meget små, fordi folk jo skal sendes hurtigt hjem.

Men er det realistisk i en ikke så fjern fremtid, hvor langt flere bor alene og ikke kan få anden hjælp end der kan ydes af 'hjem'stationerede' offentligt ansatte.

Tja, med lidt held dør de af vanrøgt, pga. samme spekulation i besparelser til gengæld for menneskeliv, som vi f.eks. observerede, da kommuner ulovligt konfiskerede beløb fra folkepensionen, når pensionister var indlagt på hospital,

Der gik en lang årrække (i mindst et tilfælde mere end 5 (fem) år), før flere af kommunerne nødtvungent tilbagebetalte de ulovligt indeholdte beløb til de overlevende.

 • 1
 • 2
 • temperaturerne i Danmark, også i denne sommer, er ikke højere end at indeklimaet kan klares på passende vis med passiv solafskærmning og åbne vinduer.

A/C på sengestuerne vil blot give patienterne snue og lungebetændelse (hvad de ældre jo har en tendens til at dø af !), hvorimod en tilpasning af sengetøjet til sommermodeller, ligesom vi som flest gør i hjemmet, er rigeligt.

Ingen får jo pludseligt et uafviseligt behov for A/C, noget kun de allerfærreste jo har hjemme i soveværelset ! Så hvorfor i alverden skulle de så ikke kunne leve uden på en sengestue ?

Nu må dette teknologihysteri, opgejlet af DR-TV, snart tage ende.

 • 1
 • 6

Eller bruge forsyningsvandet, der kommer med netop 8 - 12 grader og bruge en varmeveksler til ventilationssystemet.

 • 1
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten