Varmemåler i alle brændeovne: Dyrt i byen - billigt på landet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Varmemåler i alle brændeovne: Dyrt i byen - billigt på landet

Hvis politikerne vil beskatte sundhedsskadelig partikelforurening fra landets 800.000 brændeovne, så er det ifølge Skatteministeriets nye afgiftsrapport mest effektivt at bruge en differentiet afgiftsmodel, som baserer sig på, hvor meget der fyres i den enkelte ovn.

Ministeriet henviser her til en løsning, som Det Økologiske Råd – og senere vismændene i Det Miljøøkonomiske Råd – har foreslået, og hvor man installerer driftstimemålere i hver enkelt ovn.

Læs også: Ny analyse: Partikler fra brændeovne volder skader for 800 mio. kroner om året

Forslaget blev første gang lanceret tilbage i 2014, hvor den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift også var på tapetet. Men ifølge seniorrådgiver Kaare Press-Kristensen fra Det økologiske Råd er forslaget stadig aktuelt.

Læs også: Forslag: Plomberet stegetermometer i skorstenen skal erstatte forhadt brænde-afgift

I korthed går det ud på, at man placerer en plomberet temperaturmåler, tilsluttet en logger, i hver brændeovn. Den ser på, hvor mange timer, der er 60 grader i skorstenen og dermed hvor mange timer, ovnen kører.

1500 kroner pr måler

Ovnene bliver så inddelt i miljøklasser efter, hvor gamle de er og ved at sammenholde driftstimerne med ovnens størrelse – som man kender fra skorstensfejerne – kan man beregnet brændeforbruget, som så kan beskattes.

Måleren kan ifølge Kaare Press-Kristensen fås for omkring 1500 kroner plus en times montage-tid. Batterier til måleren skal udskiftes hvert femte år, og at den årlige omkostninger ved ordningen derfor vil være 200 kroner:

Læs også: Politikere splittede om afgifter på osende brændeovne

En femtedel af brændeovnene kører nærmest ikke, men en femtedel faktisk står for halvdelen af brændeforbruget. Det viser tal for fordeling af energiforbruget i danske brændeovne 2013. Kilde: Skatteministeriets afgiftsanalyse. Illustration: Skatteministeriet

»Vi regner med, at hovedparten vil fravælge brændeovne, når der kommer en afgift, og at det dermed vil begrænse de årlige måleromkostninger markant,« siger han.

Aflæses som en vandmåler

Det Økologiske Råd har tidligere været i kontakt med en konkret fabrikant omkring de tekniske muligheder for at fabrikere sådan en måler. Peter Schultz fra målerfirmaet CB Svendsen bekræfter, at en sådan drifts-måler er kendt teknologi:

»Vi vurderer, at det vil være teknisk muligt at fremstille en sådan måler til en rimelig pris, men at der skal fastsættes en række godkendelseskriterier, før man kan begynde at udvikle et konkret produkt«, siger han.

Læs også: Brændeovne udleder totalt set lige så mange partikler som bilerne i København

Skatteministeriet peger jo netop på store administrationsudgifter til en sådan ordning. Det må da også koste noget at få registreret ovnenes størrelse og alder og at få opsamlet måle-data henad vejen?

»Vi har jo i forvejen målere i huset, der registrerer vand, varme og elforbrug og som vi selv aflæser. Så jeg tror ikke, at det bliver et problem også at skulle aflæse og indberette tallene fra en ovnmåler,« siger Kåre Press-Kristensen.

Læs også: Ny model viser, hvor brændeovne gør mest skade

Han påpeger videre, at netop skorstensfejerne jo alligevel kommer og ser til skorstene en gang om året og at han/hun derfor kan tjekke målingerne og ovnens størrelse med mere.

Kort fra Miljøvismændenes rapport fra 2016 viser indirekte, hvor afgiften skal være højest for at dække skaderne. Kilde: Det økonomiske Råd. Illustration: MI Grafik

Toppris på 41 kroner i timen

Ifølge Det økologiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd bør afgiften pr. driftstime også varieres efter, hvor partiklerne gør størst skade, hvilket er i tæt bebyggelse.

Derfor foreslås i kapitel 2 i den seneste Vismandsrapport et spænd fra maksimalt 41 kroner pr. driftstime, hvis man har en gammel ovn og bor i København og på Frederiksberg. Ned til en afgift på mellem 1 og 5 kroner i timen i landområderne for husejere med en ny og moderne ovn.

Læs også: Hvert sjette danske hjem opvarmes med brænde

Ifølge Skatteministeriets analyse var der i 2015 i alt 840.000 brændeovne. masseovne og kedler, som brugte i alt ca. 23 PJ. Heraf skønnes de 800.000 at være almindelige brændeovne.

Antallet af brændeovne med mere og deres brændeforbrug er opgjort på baggrund af stikprøvebaserede undersøgelser og er således meget usikre skøn, hedder det i afgiftsanalysen.

Det er jo tydeligt at se skribentens bias, når der indledes med:

Hvis politikerne vil beskatte sundhedsskadelig partikelforurening fra landets 800.000 brændeovne

som var det den endegyldige sandhed.

Egentlig ville det være rart hvis ingeniøren.dk havde en lidt mere professionel tilgang til området, i stedet for ukritisk at holde mikrofonen op for DØR og dets klakører.

  • 60
  • 16

Folk der ryger få gram tobak betaler en masse skat og betaler for oplysningskampagner om røgens skadevirkninger. Hvorfor skal dem, der ryger flere tons brænde ikke gøre det samme? Særligt i tæt beboede områder, hvor passiv brænderygning er helt og aldeles uundgåeligt.

  • 30
  • 49