Varmekilde to kilometer under Skive kan spare borgerne for millioner
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Varmekilde to kilometer under Skive kan spare borgerne for millioner

Undersøgelser tyder på, at Skive Kommune sidder på en sø af varmt vand 2.000 meter under jordoverfladen. Det har givet kommunalpolitikerne julelys i øjnene, for hvis kilden virkelig findes, og det er muligt at pumpe det varme vand op, så kan kommunen spare 30 mio. kroner om året på varme.

Det skriver Ingeniørens nyhedsbrev Teknologisk Indsigt i dag,

Foreløbig har kommunen brugt 450.000 kroner på geotermiske undersøgelser, og der skal bruges yderligere 1,5 mio. kroner på at undersøge undergrunden, før man kan sige med sikkerhed, om der er noget at bore efter.

»Det er vi helt indstillet på. Man når ikke nogen steder her i verden, hvis ikke man tør satse,« siger Ditte Staun, der er formand for Skive Kommunes udvalg for turisme, erhverv, klima og energi til Teknologisk Indsigt.

Forudsætningerne for, at forundersøgelsen, der forventes afsluttet i første halvår af 2011, viser et positivt resultat, er også gode. En gammel olieboring fra halvtredserne har tidligere dokumenteret, at vand i omegnen af de 70 grader blot venter på at blive suget op og udnyttet som fjernvarme.

Dog kræver det voksne investeringer at befri varmen fra undergrunden og afhængig af, hvad undersøgelserne viser, er projekter mellem 70-200 millioner på tegnebrættet. Alene boringen løber op i 25 millioner.

Teknisk konsulent i Dansk Fjernvarme, John Tang, vurderer, at potentialet i jorden under Skive er stort. Men nævner også, at der altid er risici ved udvinding af geotermisk varme.

»Selv om alle seismiske undersøgelser viser, at der er varmt vand i undergrunden, er der alligevel risiko for, at man ikke finder noget,« understreger han over for Teknologisk Indsigt.

Fjernvarmekonsulenten nævner som eksempel erfaringer fra et aktuelt projekt i Sønderborg, hvor boringerne ramte ved siden af, men hvor man var så heldig ved et tilfælde længere nede at finde brugbare varmekilder. Projektet kunne dog lige så vel være endt med, at man havde mistet et tocifret millionbeløb.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

[Desværre er journalistens email ikke skrevet på artiklen, så det må blive her]

"Foreløbigt har kommunen brugt 450.000 kr på geometriske undersøgelser"

Ganske vist betyder geometri bogstaveligt oversat jordmåling, men mon ikke der menes geologiske undersøgelser?

Eller har man brugt 450.000 kr med passer og lineal?

 • 0
 • 0

Kære læsere

Det var selvfølgelig en fejl. Der skulle have stået "geotermisk" i stedet for "geometrisk".

mvh

Redaktionen

 • 0
 • 0

Jeg synes det er mere vigtigt at få fastslået hvad kilden er til den her varme.

Finder andre det ikke mærkelgt, at der helt tilfældigt er varmt vand 2 kilometer under Skive, af alle steder? Nej, det står klart for mig at det må være en kunstig kilde, og hvad er forklaringen på det?

Siden den er så langt nede, må den være begravet for rigtig lang tid siden(tm), og den eneste mulige forklaring er væsener fra rummet. Nærmere bestemt væsener der er ude på at erobre os. Hvis vi husker tilbage på dokumentar-udsendelsen War of The Worlds, med Tom Cruise, så var der maskiner begravet under USAs byer, der bare ventede på en chauffør.

Vi har heldigvis opdaget den i tide! Den eneste mulighed nu er at bore et hul ned til den og sprænge en atombombe. Vi ved heldigvis allerede hvordan vi gør det - http://www.imdb.com/title/tt0120591/

Hellere før end siden.

 • 0
 • 0

Jeg vil da ønske Skive Kommune held og lykke med geotermi projekten, men hvis boringen viser sig ikke at ramme indenfor skiven, så er det 25 mio kr lige ud af windowset. Og så er der lige det med varmeopsivningen, der i Danmark er på gennemsnitligt 70 mW/m², så opsamlingsområdet skal være temmeligt stort for ikke at depletere sin varmereserve.

 • 0
 • 0

Siden den er så langt nede, må den være begravet for rigtig lang tid siden(tm), og den eneste mulige forklaring er væsener fra rummet. Nærmere bestemt væsener der er ude på at erobre os

Al Gore's ManBearPig kanske ?? - og her kloger han sig om geotermisk varme, "flere millioner grader"....:

"but two kilometers or so down in most places there are these incredibly hot rocks, 'cause the interior of the earth is extremely hot, several million degrees, and the crust of the earth is hot ..."

http://newsbusters.org/blogs/noel-sheppard...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten