Vantro politikere kræver redegørelse om medicin uden dokumenteret effekt

»Nej, læger må altså kun udskrive medicin, der er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.«

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokraternes sundhedsordfører Jens Peter Vernersen, da Ingeniøren spørger om hans holdning til, at danske læger udskriver medicin for milliarder af kroner hvert år til at behandle sygdomme, som medicinen ikke har nogen dokumenteret effekt imod.

Det kommer helt bag på flertallet af ordførerne på Christiansborg, at piller og sprøjter i vid udstrækning også udskrives til patienter med andre sygdomme end dem, som medicinen er godkendt til at få bugt med. Off-label-forbruget, som det kaldes i fagsproget, kan ifølge Peter Gøtzsche, overlæge og leder af Det Nordiske Cochrane Center, skade patienterne.

Socialdemokraten Jens Peter Vernersen undskylder sig straks med, at han ikke er »tekniker«, og lover at bede sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) om at redegøre for sagen.

Det er han ikke ene om. Enhedslistens Per Clausen har allerede rettet henvendelse til ministeren om lægernes off-label-brug. Han ønsker en undersøgelse af omfanget, og hvor hensigtsmæssigt det er.

»Det overrasker mig, at det overhovedet er lovligt. Jeg synes ikke, at læger skal udskrive medicin, med mindre de har en viden om, at det hjælper. Ellers bliver det noget værre hokus pokus,« siger han.

Per Clausen er bekymret for, at medicinalindustrien har for stor indflydelse på, hvad lægerne vælger at udskrive.

Den bekymring deler SF's medicinalordfører, Jonas Dahl. Han lyder vantro ved tanken om at off-label-brug af lægemidler er tilladt og ingen fører tilsyn med, hvor udbredt det er, og hvilke formål det tjener.

»Hvis 20 procent af lægemidlerne faktisk er udskrevet til formål uden dokumenteret virkning, er det klart, vi har et problem, og så er det Folketingets opgave at gribe ind,« siger Jonas Dahl, der også vil have fat på sundhedsministeren.

Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen, der er uddannet sygeplejerske, kender til begrebet off-label og understreger, at lægemidler ofte kan vise sig at virke til andre formål end de oprindeligt blev udviklet til.

»Men jeg troede faktisk, at lægerne udskrev off-label på baggrund af videnskabeligt dokumenterede forsøg. Det lyder, som om borgerne risikerer at ende som forsøgspersoner, og den tanke bryder jeg mig ikke om. Hvis lægerne vil eksperimentere på deres patienter, må de søge om tilladelse til et decideret forsøg,« siger Birgitte Josefsen.

Hun mener dog ikke, at Folketinget bør tage initiativ til noget i den forbindelse. Derimod holder hun Sundhedsstyrelsen ansvarlig for at overvåge området og slå alarm, hvis off-label-brugen er problematisk.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har selv været ude for at få ikke-godkendt medicin og det virkede fint. I mit tilfælde var det en relativ ualmindelig øreinfektion jeg havde samlet op under en rejse. Behandlingen var med nogle øjendråber dryppet i øregangen. Min læge forklarede sammenhængen, at medicinen faktisk fungerede som den skulle, men antallet af den type øreinfektioner var så lille at det ikke kunne betale sig for medicinproducenten at få den godkendt til den brug.

Bent.

 • 0
 • 0

men antallet af den type øreinfektioner var så lille at det ikke kunne betale sig for medicinproducenten at få den godkendt til den brug.

Selv hvis antallet er utroligt højt, så kan det ikke betale sig for medicinproducenten at få det godkendt -- de tjener ikke mere på at sælge et godkendt produkt end et off-label. Hvad nu hvis det mislykkes, og det viser sig at produktet ikke virker? Man kan risikere at lægerne holder op med at bruge det. Den risiko har godt nok vist sig at være rimeligt lav; Novoseven sælger f.eks. stadig fint.

 • 0
 • 0

Her burde man så nok også huske på, at mange midler er godkendt i udlandet, men ikke i Danmark.

Typisk fordi samtlige forsøg gennemført i udlandet skal gentages i Danmark. Mange har her på fornemmelsen at det er for at spare medicinudgifter. Så hellere lade folk dø ...

 • 0
 • 0

Bent Andersens eksempel viser med al ønskelig tydelighed, hvorfor centraliseret planøkonomi ud fra generelle regler ikke fungerer godt i praksis. Den centralistiske tankegang, der præger dagens politikere, gik fallit derovre østpå i 1989.

 • 0
 • 0

Måske lidt udenfor tråden, men dog en spin off heraf:

Har du nogensinde været ude for, at en læge foretog kvalitetskontrol af sit, eller sine ansattes arbejde? Har du nogensinde fået et spørgeskema, hvor du skulle vurdere lægens arbejde, evne til at sætte sig ind i problematikkerne, hans anbefalinger og virkningen af hans arbejde?

I enhver privat virksomhed, vil man i ny og næ undersøge kundernes opfattelse af kvaliteten og servicen. Hvorfor skal privatpraktiserende og offentligt ansatte læger ikke?

MVH Jan

 • 0
 • 0

Tjaa, min kone fik mavesårsmedicin som vefremkaldende medicin - resultatet var, at livmoderen flækkede (det gjorde vist nas), og min søn svømmede rundt blandt tarmene, og måtte ud med kejsersnit.

 • 0
 • 0

»Det overrasker mig, at det overhovedet er lovligt. Jeg synes ikke, at læger skal udskrive medicin, med mindre de har en viden om, at det hjælper

Prøv at brug den sunde fornuft. Jeg tror ikke at læger udskriver medicin hvis de ikke har viden omkring det medikament de udskriver. Det ville i længden være professionelt karriere selvmord.

Jan E. Sørensen, der er laves mange undersøgelser og fx Bachelor-projekter indenfor sygepleje mv. hvor patienter udspørges omkring deres oplevelser under deres indlæggelse, eller i forbindelse med sundhedspersonalets opførsel/behandling af sygdommen.

 • 0
 • 0

Adskillige af mine patienter har fået forklaret, hvad meningen var med at ordinere netop denne behandling - og er siden blevet udspurgt, om der nu var noget om det eller ... ? Som årene gik, blev der mindre af det -jeg måtte bruge alt for meget tid på QUALITY ASSURANCE bvdr!

 • 0
 • 0

1: Hvad menes med off-label brug? Det kræver en nærmere definition. Tag for eksempel et mavesårmedicinprodukt som Nexium. Det er bedst til at fjerne mængden af mavesyre og er indregistreret til brug ved for meget mavesyre som giver refluks og skade i spiserøret. Det er f.eks. ikke godkendt til behandling af sår i tolvfingertarmen i Danmark. Alligevel kan 1 uges behandling med nexium erstatte 3-4 ugers behandling med andre tilsvarende produkter som er godkendt til behandling af sår i tolvfingertarmen. Så er det en off-label brug?? Nogle gange tager det urimelig lang tid at få godkendt lægemidler til anden brug end den først registrerede. Til en vis grad forståelig, men som læge kan man også stå med ryggen mod muren og have en viden/formodning om at netop dette middel kunne have en effekt. Er det så forkastelig at benytte sin viden? Hvis man vil spare på medicinudgifterne og vil "standardisere" tingene, kan man starte med at undre sig over hvorfor man i primærsektoren (=almen praksis) kan udskrive ALLE former for medicin medens man i sekundærsektoren (=sygehuse) er bundet op må medicinaftaler om brug af få bestemte lægemidler. Resultat! Firmaerne sælger ofte medicin til sygehuse med meget store rabatter (op til 99%) i håb om at patienten få udskrevet netop denne medicin ved udskrivelsen fra sygehuset. Ganske vist har man forsøgt at styre forbruget i primærsektoren ved at lade apotekerne udlevere det billigste produkt (indenfor perioder på 14 dage). Så stakkels fr. Hansen få i januar en type lyserøde blodtrykspiller og i marts en anden type hvoide blodtrykspiller osv. Kvalitetskontrol af læger. Tja i den DJØF verden som sygehusene befinder sig i, laves adskillige spørgeskemaundersøgelser af indlæggelsesforløbet m.m. Men der laves ingen undersøgelser blandt læger og andet plejepersonale, om hvorvidt de synes at arbejdsforholdene er tilfredsstillende. Om de måske bruger ALT FOR MEGET tid på aat lave indberetninger til ligegyldige statistikker og patientdokumentation, som aldrig bliver til andet end hengemte rapporter, digre journaler og statistik i sundhedsstyrelsen som enten først udkommer efter MANGE års forløb eller slet ikke udkommer. Nå et surt opstød som et off label produkt nok skal gøre noget ved.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten