Vandstanden i havene højest ved kysten

29. april 2004 kl. 12:00
Satellitmålinger afslører det bizarre, at vandstanden i havene stiger hurtigere ved kysten end midt i oceanerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

To forskere, Simon Holgate og Philip Woodworth fra Proudmans Oceanografiske Laboratorium i London i England, kan registrere, at den generelle vandstand i klodens have er steget med 2,8 millimeter pr. år mellem 1993 og 2002. I samme periode er vandstanden inden for 100 kilometer fra kysten steget med 3,7 millimeter om året, skriver New Scientist.

Vandstandstigningen tilskrives den globale opvarmning, der både får vandet i havene til at udvide sig, efterhånden som de varmes op, og tilfører mere vand fra smeltende poler og gletschere.

De to forskere har gjort opdagelsen ved at bruge data fra Topex-satellitten, der blev sendt af sted i 1992.

Satellitten måler havenes vandstand ved at sende mikrobølger ud og måle den tid, der går mellem, at de bliver afsendt, reflekteret på havets overflade og kommer tilbage til satellitten.

Badekarseffekten

At vandstanden stiger på grund af global opvarmning forklarer imidlertid ikke, at der er forskel i vandstanden i de kystnære områder og midt på havene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har fået Holgate og Woodworth til at spekulere over, om vandet i havene opfører sig som vandet i et badekar.

Kirk Bryan fra Princeton Universitetet og hans kollegaer har nemlig arbejdet med, hvad der ville ske hvis en del af havet varmes op. Deres konklusion var, at vandet ville udvide sig og på denne måde skabe bølger, der ville ramme kysten og derefter brede sig langs med havbassinets kant (som i et badekar) i op til adskillige år.

Holgate og Woodworth er nu de første, der foreslår, at dette rent faktsik sker nu, siger klimaforandringseksperten fra Reading Universitetet i England, Jonathan Gregory.

Midlertidigt fænomen

Hvis Holgate og Woodworth teori holder, betyder det, at den vandsstandstigning, der kunne være til fare for de millioner af mennesker, der bor langs med vandet, er et passerende fænomen, der skyldes en pludselig hændelse som eksempelvis et meget varmt år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I så fald er det et spørgsmål om tid, inden bølgerne vil forsvinde.

Skyldes bølgerne derimod en mere gennemgribende klimaforandringsproces, således at højdeforskellen mellem kyst og land mindskes, kan oversvømmelser blive et endnu større problem, end hvad forskere hidtil har forventet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger