Vandskader i facaderne og huller i vandrørene: Sygehusbyggeri drukner i skandaler

Plus13. marts kl. 12:2514
Vandskader i facaderne og huller i vandrørene: Sygehusbyggeri drukner i skandaler
Region Nordjylland har konstateret, at der ophobes fugt i murværksfacaden på flere tilbygninger. Illustration: Region Nordjylland.
Problemerne vælter ned over sygehusbyggerierne. Denne gang er vi i Aalborg.
Artiklen er ældre end 30 dage

En syn- og skønsrapport bekræfter Region Nordjyllands bange anelser.

Sidste år opdagede projektledelsen på byggeriet af Nyt Universitetshospital Aalborg, at stillestående vand i 36 km vandrør ikke var blevet udskiftet i tre år.

Nu har en undersøgelse afsløret, at bakterier i det stillestående vand har været med til at nedbryde vandrørenes beskyttelse over for korrosion, så der er opstået huller.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
18. marts kl. 18:59

Det gør mig ondt at sige, men hvad er det for en gang klamhug, der næsten er blevet normen på store offentlige byggeriet ?

Er der i dag overhovedet rigtige håndværkere til stede på disse overdådige byggerier ?

Altså sådan nogle med rigtigt svendebrev, og som har haft en murerske, gasbrænder eller rørtang mv. i hånden, før de bliver sluppet løs på arkitekternes hyperkreative skulpturlignende kunstværker, der virkelig udfordrer håndværkerkunnen - hvilket ikke bør overraske nogen.

Når man nu i det aktuelle tilfælde ser, hvordan mørtelklatter er klasket nærmest tilfældigt ned på murstenene, dukker spørgsmålet op: Hvem har egentlig fået lov til at kaste med mørtel hér - og af hvem ? Og så er der lige fejlbehandlede rør, utætte tage, flappende isolation - og sålbænke med bagfald.

Stort set intet håndværk kan sige sig fri for sjusk og ligegyldighed - eller manglende viden og kunnen.

Men værste er næsten manglen på kompetent byggetilsyn, udført af dertil kvalificerede personer med bred viden om byggesjusk - der har da været nok at øve sig på…

Skal håndværkerne, eller hvad de nu har været, kritiseres, må planlægning og byggetilsyn- og ledelse bære det største ansvar, forde de med lukkede øjne har ladet fem være lige, og ledt skatteborgernes milliarder lige ned i skraldespanden - og nu skal bede om flere milliarder til at prøve på at få rettet de værste fejl.

Fordi de ikke var nok tilstede - og fordi de sov i timen.

13
18. marts kl. 17:02

I gamle dage var det sådan at bygherren ikke forventedes , at tage ansvaret for et byggeri. Det ansvar overdrog man til de professionelle arkitekter og rådgivende ingeniører. Det princip burde man gå tilbage til. Disse personer stod med ansvaret for et byggeri, med baggrund i tilvalg af gode konstruktive løsninger, der blev fulgt op af tilsyn med arbejdets korrekte udførelse.

12
18. marts kl. 11:27

Hvad med entreprenørerne?

Som jeg ser det er der kun en løsning på problemet med byggesjusk på disse kæmpe projekter og det er mere kontrol fra bygherrens side.

Udgifterne bør jo placeres hos dem der har begået fejlene, nemlig entreprenørerne. Er den sikkerhed, som de skal stille ved indgåelse af en kontrakt (går jeg da ud fra), stor nok til at dække ekstraudgifter ved fejl og forsinkelser? Hvis man gjorde det, og selvfølgeligt også fulgte op med tilsyn, skulle det jo kunne øge entreprenørernes motivering for bedre egenkontrol. Desværre ser det også ud til at vi her i landet har fået en dårlig vane med at underbudgettere offentlige projekter.

11
15. marts kl. 10:47

Som jeg ser det er der kun en løsning på problemet med byggesjusk på disse kæmpe projekter og det er mere kontrol fra bygherrens side. Men det kommer selvfølgelig til at koste men helt ærligt så er det nok dyrt sparede penge at lade vær. Man kunne fx starte med at sende rådgivernes projekt til tredjepartskontrol. For hermed at sikre at alt i projektet hænger sammen og er bygbart. Så er den ligesom vinget af. Bagefter må man have mere kvalitetskontrol på byggepladserne og det skal bare være lettere at annullere en kontrakt med en entreprenør der ikke efterlever kvalitetskontrollens anmærkninger. Det er dyrt og besværligt - men mon ikke det er det værd.

10
14. marts kl. 11:42

Det er svært! Spørgsmålet må være stillet af én der ikke selv har erfaring fra store byggerier. Der er nok for mange højt uddannede ingeniører indvolveret og med for lidt praktisk erfaring.

De forholdsvis små byggerier jeg har bidraget til, har vist mig at også i private virksomheder sker der store fejl/budgetafvigelser som +25% fra 40 til 50 mill. Udskiftning af tagplader på carporte gav vandindtrængning.

8
13. marts kl. 15:37

er der i vejen med et ganske almindeligt saddeltag med udhæng? Hvorfor skal den slags byggerier bruges som prøveklude for ny arkitektur? Det er uhyggeligt mange patienter som kunne behandles for de udforudsete udgifter man nu løber ind i. Svaret er jo nok: IMP - ikke mine penge, - hvis jeg laver en fejl, betaler staten.

7
13. marts kl. 15:23

Det værste er, at det ikke er det eneste som er "Rotten in the state of Denmark" - for nu at bruge et citat.

Desværre er listen legio, og det vil være off topic her at komme med de 10 største nationale skandaler, lige nu. Mange er af mere organisatorisk art (altså ikke konstruktioner af bygninger eller it systemer). Det virker BARE ikke som det burde !

Det VÆRSTE for mig er egentlig, at dette er sket på trods af demokrati og stemmeret, OG at jeg - og alle andre på min alder - er medansvarlige. Vi har ladet det ske, og vi har fortsat ikke bedre magt end til 50-50 afstemningsresultater uden handlekraft og - vilje.

Skal der ske en revolution i hele den offentlige sektor før noget bliver bedre ?

3
13. marts kl. 14:17

Det er nok bedst at lade være med at bygge KK i Danmark

2
13. marts kl. 14:14

Den eneste måde de danske "supersygehuse" med rette, kan kaldes supernogetsomhelst er, hvis "super" kombineres med negative adjektiver.

Det er, igen IMO, en ekstrem fadæse, og der bør rulle hoveder!

Faktisk er hele projektet en total katastrofe, på nationalt plan!😡

1
13. marts kl. 13:56

Nu har "vi" jo skabt et problem ved at have 5 forskellige bygherrer - og de taler nok ikke sammen eller læser ing.dk.

For hvis de gjorde, så var det jo nærliggende at lave en liste over de sidste (5) års konstaterede byggefejl - og så kunne man tage lidt fra KU med inposen.

Og med den liste i hånden kunne man på alle hospitalerne lave en målrettet efterkontrol.

  • tærede vandrør pga. stille vand ?
  • fugt gennem tage og vægge ?

Hvor svært kan det være ?

PS: Er det ikke rådgivere og byggetilsyn burde gøre ?