Vandsektoren søger ideer til 20 mio. kroner
Fra i dag er det muligt at sende ansøgninger med nyskabende og kreative ideer inden for vandteknologi til Vandsektorens Teknologiudviklingsfond, VTU-fonden. Her til morgen blev der åbnet for første ansøgningsrunde til fonden, der i resten af dette år har 20 millioner kroner at dele ud af til innovative projekter inden for vandsektoren.
Fondens bestyrelsesformand og direktør for Dansk Vand- og Spildevandsforening, Danva, Carl-Emil Larsen, mener, at fondens arbejde er en god mulighed for at sætte fokus på teknologiudvikling, og han hilser alle former for projektideer velkommen.
»Fordi det er en ny fond, har vi valgt ikke at sætte begrænsninger for, hvilke projekter man kan ansøge med, så vi inviterer meget bredt på projektideer til fonden,« siger Carl-Emil Larsen.
Deadline om en måned
For at imødekomme et bredt ansøgerfelt har VTU-fonden besluttet at lave ansøgningsmodellen som en totrinsraket, hvor man først kort tilkendegiver, at man har en ide, hvorpå fonden kan vurdere, om den er spændende, før der bliver lavet en lang og detaljeret ansøgning. På denne måde undgår de, at der bliver spildt en masse krudt på at lave lange ansøgninger, hvis projektet alligevel ikke er interessant for fonden. Iderunden har deadline den 14. september.
****Selvom Carl-Emil Larsen fortæller, at fonden ikke har lagt kriterier for projektideer ud, der baserer sig på særlige typer af projekter, så er der alligevel nogle punkter, de hæfter sig ved, når de bedømmer en ide.
»Der bliver lagt vægt på graden af nytænkning, man kan ikke bare genbruge noget gammelt. Vi kigger også efter nytteværdien i forhold til branchen, altså hensyn til værdiskabelse, effektivisering og kvalitet for brugerne. Og så må der meget gerne være eksportunderstøttende indhold i projektet,« forklarer han.
Han tilføjer, at der desuden skal være stor sikkerhed for, at projektet kan gennemføres, og at der er de rigtige faglige kompetencer til stede, så det ikke bare er rene fantasiprojekter, hvor man risikerer at spilde pengene.
Også miljøforbedringer, klimatilpasning, forsyningssikkerhed, effektivitetsforbedringer, arbejdsmiljø, sundhed og bæredygtighed er nogle af de parametre, som projektideerne skal leve op til. Hvilke type projekter, ideerne dækker over, kan spænde helt fra ledelsesformer og -systemer over metoder til teknologier og viden.
Sikret 20 millioner
VTU-fonden er oprettet som et selvstændigt organ i den statslige forvaltning af miljøminister Karen Ellemann (V) og er finansieret gennem to kanaler. Branchen indbetaler selv midler til fonden hvert år, og det beløb bliver de første tre år matchet af miljøministeren op til ti millioner kroner årligt.
I år har VTU-fonden en ramme på cirka 20 millioner kroner, og det beløb forventer Carl-Emil Larsen ikke bliver mindre foreløbigt.
»Der er minimum 20 millioner kroner til rådighed igen de næste år. Danvas og FVD's medlemmer har sagt ja til at sikre en indbetaling på ti millioner kroner årligt, så det vil der som minimum være,« fastslår han.
VTU-fonden vil ud over teknologiudvikling arbejde med formidling og deling af viden på området, og alle projekterne, de vælger at støtte, vil være til at følge trin for trin på fondens hjemmeside.
Der vil være deadline for ansøgninger til fonden to gange årligt, om foråret og om efteråret. Man kan ansøge med både store og små projekter, men enkeltpersoner kan ikke komme i betragtning til støtte fra fonden.
Dokumentation
