Vandrør sprænger i rekordtal i den strenge vinter

Har din bil fået buler på de glatte veje, eller trænger dit sommerhus til nyt gulv og møblement, efter at frosten har sprængt vandrørene? Du er ikke alene!

Den strenge vinter har allerede givet rekordmange skader, fortæller konsulent i Forsikringsoplysningen, Riccardo Krogh Pescatori:

»På Ærø blev et helt sommerhusområde for 14 dage siden kollektivt ramt af frostskader. Sommerhusejerne blev gjort opmærksom på skaderne af vandværket, der pludselig havde et usædvanligt højt vandforbrug,« siger han.

Flere andre vandværker, bl.a. på Fanø, meldte samtidig om stærkt stigende vandforbrug til flere sommerhuse med frostsprængninger, og hvor vandet fossede ud i husene. I hele landet har frostsprængte rør beskadiget sommerhuse.

Hvis ikke vandværkerne rapporterer om lækken, bliver de opdaget løbende af husenes ejere. Og har man glemt at slukke for hovedhanen og tømme rørene eller sparet for meget på varmen, er der ingen penge at hente hos forsikringsselskaberne.

»Folk har været vant til de milde vintre, og så har de glemt alle de gode råd,« forsøger Riccard Krogh at forklare de mange ærgerlige skader.

Grav render rundt om huset

»Lige nu er det tøvejret, der giver vandskader, dels i kældre, dels trænger det ind igennem husmure og facader, fordi sneen hober sig højt op om huset. Hvis man ikke har fjernet sneen eller i det mindste sørget for at grave en rende rundt om huset, trænger det ind gennem sprækker,« advarer Riccardo Krogh.

Den slags skader dækker forsikringen heller ikke, så giv agt, bornholmere:

»Med al den sne, der er faldet på Bornholm, er der ingen tvivl om, at de nærmest bliver oversvømmet, når sneen smelter. De kan ikke gøre så meget andet end at forsøge at grave så meget som muligt sne væk, så det ikke ligger direkte op ad husgavlen og så håbe det bedste,« lyder det fra Riccardo Krogh Pescatori.

Som endnu et resultat af tøvejret kommer istapperne, der nu har været et problem vinteren igennem:

»Istapperne skal fjernes eller området under dem afspærres. De kan være farlige at få i hovedet oppe fra flere meters højde,« siger Riccardo Krogh, der ikke har fået indrapporteret personskader, men til gengæld en del skader på biler.

I Tryg bekræfter kommunikationsdirektør Troels Rasmussen indtrykket af, at denne vinter bliver dyr, men om den bliver hårdere og dyrere end sidste år, hvor Tryg erstattede vinterskader for 700 millioner kroner, tør han ikke sige:

»På mange måder som buler i bilen, faldulykker og sprængte vandrør. Men til gengæld havde indbrudstyvene en rigtig dårlig jul, og der er ikke så mange alvorlige personskader i trafikken,« siger han.

Færre tagskader

På ét område er der fremgang:

»De mange tagskader sidste år har åbenbart gjort indtryk, for folk er mere opmærksomme på selv at gøre noget for at forebygge, og forsikringsbranchen har været proaktiv. Både Topdanmark og Tryg har tilbud deres kunder specialabonnementer til rydning af tage,« siger Riccardo Krogh.

Det bekræfter Troels Rasmussen:

»Denne vinter ser der ud til at blive færre af de meget kostbare snetrykskader, fordi landmændene benytter sig af vores rabattilbud om at få ryddet tagene.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når vandet bliver til is, bliver de også umulige at holde styr på. Nej! Det er den dårlige danskundervisnings skyld. Eleverne kan ikke finde ud af hvornår ordene er med i og hvornår de er med æ. Ligger / lægger. Vidder / vædder. Springer / sprænger. DET HEDDER SPRINGER HER. Jeg har forsøgt at sende en mail til forfatteren, men fik den retur som uanbringelig.

 • 0
 • 0

Leif,

Vædder har ingen passivform (Skal vi vædde?) Vidder er ikke et udsagnsord jf. Retskrivningsordbogen.

Ligger er passiv, lægger er aktiv. Hønen lægger et æg, ægget ligger i reden.

Hvis du havde ret med 'i' og 'æ', så skulle det være 'sprænger' tilsvarende 'lægger' ovenfor.

Når noget springer så hopper det (aktivt), men når noget sprænger (også aktivt), så går det i stykker.

Sprænger er altså korrekt.

HHH har ret, vandrør kan godt sprænge. Vand er sprængstoffet!

Godt nytår.

 • 0
 • 0

En vædder, to væddere, alle vædderne. En vidde, to vidder, alle vidderne. Udsagnsord, klart, klart! Men tilbage til hvad det er, der springer, og hvad det er, der sprænger. Isen sprænger rørene. Rørene springer p.g.a. isen. Eller også har jeg spildt mine ti år i skolen. Venligst Mekaniker Petersen

 • 0
 • 0

Nej nej og atter nej: vandrøret springer. "springe og sidde bruges uden objekt, sprænge og sætte bruges med objekt"

 • javist: Hvis man siger 'vandrøret sprænger', er objektet selvsagt [b]underforstået[/b] (fx. et hul i væggen (i 'rørbombekonfiguration', förstås))!
 • 0
 • 0

Kan Birgitte Marfelt være en Troll, ...?

Næh, det er dansk grammatik der er noget klamp. (Okay, jeg indrømmer jeg har en dårlig sag, men der findes sikkert en undtagelse... :-)

Vi teknikere har brug for sproget som et præcisionsinstrument, men det er sproget slet ikke lavet til. Derfor ender vi gang på gang i disse diskussioner.

Andre sprogbrugere vil gerne have sproget varieret og levende, de er pudsigt nok slet så pernitne som vi er. Se bare hvordan journalister, hvis vigtigste værktøj netop er sproget, sjusker med det. (Hvis artiklerne her på Ing ikke er nok, så prøv tekst-tv nyhederne.)

Måske behøver vi ikke altid at være så pernitne, der var tydeligvis ikke nogen der misforstod budskabet. - Og hvis mange nok laver den samme fejl, så bliver sproget bare tilpasset.

 • 0
 • 0

Det er nok undervisningen, det kniber med. Til gengæld er noget jo "helt klart rigtigt", når stavekontrollen godkender det.

Jeg har forsøgt at forklare vores lærling, atten år, at det hedder "lægge varerne i kassen", ikke "ligge varerne i kassen", altså, at der findes et ord næsten som ligge, bare med et "æ", men det skal jeg altså ikke forsøge at bilde ham ind. Hvis det fandtes, ville han da have fået det at vide i skolen!

 • 0
 • 0

.......springer træer og blomster ud og knopperne sprænges.

Jeg springer....jeg sprang... jeg har sprunget den sprænger den sprang....den er sprunget den sprænges... den sprængtes... den er er sprunget

Det er godt nok et tæt ræs

 • 0
 • 0

Selvfølgelig kan sproget læres, men dansk grammatik har mange spidsfindigheder. I vores moderne, effektive, dynamiske verden er det blevet for ressourcekrævende at undervise i ordentlig dansk. Det ses netop ved at unge i dag ikke kender forskel på ligge og lægge - det er trods alt en af de nemmere spidsfindigheder.

De unge skal også skal lære SMS sprog, engelsk og 'leet' (eller nogen af de andre Internet dialekter), der kan være vigtigere for dem, end det danske sprog umiddelbart er.

Vi må derfor enten acceptere dårlig dansk, eller gøre sproget enklere. Når 'knap' og 'godt' kan bytte betydning (hvilket byder mig trods!) så vil jeg nok hellere lære at leve med at læringen 'ligger' varer i kurven. Det ender alligevel med at det dårlige dansk bliver rigtigt, på den ene eller anden måde.

Nå, nu vil jeg gå ud og koge et vandrør i sukker-saltlage og se om det sprænger :-o

 • 0
 • 0

Vi teknikere har brug for sproget som et præcisionsinstrument, men det er sproget slet ikke lavet til. Derfor ender vi gang på gang i disse diskussioner.

Så er det da, fordi du ikke har lært det godt nok. Man kan endda meget præcist udtrykke sig, hvis man da ellers har lært sig de finere nuancer i sproget.

 • 0
 • 0

@Bjarke

Jeg springer....jeg sprang... jeg har sprunget den sprænger den sprang....den er sprunget den sprænges... den sprængtes... den er er sprunget

Det er godt nok et tæt ræs

Men det rigtige er: springe (springer, sprang, sprunget) sprænge (sprænger, sprængte, sprængt)

Og videre sidde (sidder, sad, siddet) sætte (sætter, satte, sat) Ordene springe og sidde bruges uden objekt, sprænge og sætte bruges med objekt

 • 0
 • 0

Ja Peter, men men grænserne er alligevel ikke så skarpe, for det er helt rigtigt det du skriver, men alligevel ingen ville løfte et øje ved denne sætning:

Man drog ud for at sprænge en dæmning, da krudtet sprang, sprængtes dæmningen og er nu sprængt!

Der skal nok en kraftigere sproganalyse til for at udrede dette end hvad menigmand normalt er i besiddelse af :o)

 • 0
 • 0

Man drog ud for at sprænge en dæmning, da krudtet sprang, sprængtes dæmningen og er nu sprængt!

 • "og [b]den[/b] er nu sprængt"! Men Bjarke - det er 'snyd' at introducere [i]passive[/i] former i denne sammenhæng! :)
 • 0
 • 0

Andre sprogbrugere vil gerne have sproget varieret og levende, de er pudsigt nok slet så pernitne som vi er

 • "de er pudsigt nok [b]ikke[/b] slet så pernitne som vi er", mener du vist i grunden? ('slet' betyder (her) 'præcis' eller 'helt').
 • 0
 • 0

@Bjarke

... men alligevel ingen ville løfte et øje ved denne sætning: Man drog ud for at sprænge en dæmning, da krudtet sprang, sprængtes dæmningen og er nu sprængt!

Nej for den er rigtig ( også med din tilføjelse af passiv form). @Hans "den" er ikke nødvendigt. ( manden gik og fløjtede )

 • 0
 • 0

Imponerende - ud af i skrivende stund 24 indlæg (eksklusive dette) er der ikke eet eneste der berører emnet for den oprindelige artikel, men derimod en heftig diskussion om en sprogfejl. Det er jo et glimrende eksempel på hvordan en stavefejl fuldstændig kan fjerne fokus fra budskabet og derved et bevis på hvor vigtigt det er at folk kan stave!

 • 0
 • 0

Det er jo et glimrende eksempel på hvordan en stavefejl fuldstændig kan fjerne fokus fra budskabet og derved et bevis på hvor vigtigt det er at folk kan stave!

Det kan jeg ikke give dig ret i. Et godt eksempel på at budskabet er så vigtigt, at stavefejl bliver ubetydelige, finder vi ovre på 'Rumfart på den anden måde'. Peter Madsen er ikke er den store sprogsnedker, men hans blogindlæg er så spændende og vidende, at stavefejl er ubetydelige.

 • 0
 • 0

Jeg er enig i, at i det eksempel du her fremhæver, er slå og stavefejl uden betydning for de er en art, der ikke ødelægger meningen, fordi Peter skriver malende med mange ord, hvorved meningen ikke går tabt, fordi Lixtallet ikke er særligt højt.

Peter er ikke alene, der er ret mange ,der har det svært med stavningen her.

Omvendt kan man så også konstatere, at ret mange ordblinde er særdeles gode til matematik, hvilket kan undre.

 • 0
 • 0

Vi oplevede så, at afløbet fra køkkenvasken var frossset, så jeg måtte hive min varmluftblæser frem. 15 minutter- så var der hul igen. Varmluftblæseren var anskaffet efter vinter 1995-96, hvor vandrøret frøs, og bevares 4-5 fyrfadslys under virkede da, men jeg købte så dyret. Og det virker!

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Hans Henrik Hansen. Det der med de sprængte vandrør, kan man ikke forlange erstatning for den manglende "Kølervædske?". Det normale er at min lærdom skal sættes ud af kraft. Og hvorledes sikrer man sig når temperaturen falder langt under frysepunktet Og man har centralvarme!

 • 0
 • 0

Det der med de sprængte vandrør, kan man ikke forlange erstatning for den manglende "Kølervædske?"

 • du har måske haft utilstrækkeligt indtag af nævnte vædske(r) i forbindelse med årsskiftet?:

Pas endelig på med (frostsprængte) blodårer! :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten