Vandrensningsanlæg udleder giftigt spildevand: Storebælt fortynder miljøbelastningen

Plus25. august 2022 kl. 06:008
Vandrensningsanlæg udleder giftigt spildevand: Storebælt fortynder miljøbelastningen
RGS Nordic tager sig af forurenet jord, industrispildevand og byggeriaffald til genanvendelse. Illustration: RGS Nordic.
Målinger af affaldsmodtager RGS Nordics rensede spildevand overskrider miljøkvalitetskravene. Fortynding i havet løser problemet
Artiklen er ældre end 30 dage

Opdateret d. 25/8 kl. 11.42 efter henvendelse fra RGS Nordic. Se specificering i bunden af artiklen

17 ud af 24 stoffer i RGS Nordics rensede spildevand på virksomhedens anlæg på Stigsnæs overskrider miljøkvalitetskravene for det kystvand, som spildevandet udledes til.

Det viser et udkast til en miljøgodkendelse, som Slagelse Kommune har indsendt til Miljøstyrelsen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
26. august 2022 kl. 09:19

Barium er ikke så almindeligt, men det er ikke dyrt.

7
26. august 2022 kl. 08:41

@Finn: De informationer jeg har angivet er afrundede tal fra RGS Nordics egen Miljøredegørelse fra 2019 (se link i forrige kommentar). Der nævnes også flere inputs, blandt andet en del slam der skal renses. Og der er også flere outputs end selve spildevandet. I tillæg vil jeg tro, at der sker en del fordampning til atmosfæren fra selve anlægget. Det virker ikke til at samtlige tanke er lukkede.

6
25. august 2022 kl. 11:20

Hvad var så de sidste 2000m3?

5
25. august 2022 kl. 10:13

Det er et lidt underligt princip, at det skulle hjælpe meget at fortynde en forurening inden udslip. Det er måske blot kvaliteten af badevandet tæt optil udløbsrøret, man tænker på? For totalbelastning af økosystemer er det vel den totale masse af de forskellige (gift)stoffer man bør kigge på? I følge RGS-Nordics egen miljøredegørelse fra 2019 var input ca 450 000 m3 spildevand, som så blev iblandet ca 621 000 m3 grundvand, ca 125 000 m3 regnvand samt flere tons slam og hjælpestoffer. Output var ca 1 198 000 m3 udgående spildevand.https://www.rgsnordic.com/media/2229/rgs-nordic_miljoeredegoerelse_2019_dk.pdfEr sådan en fortyndelse nødvendig for de forskellige renseprocesser? Eller er det blot for at få den relative koncentration af skadelige stoffer ned under grænseverdierne?

4
25. august 2022 kl. 10:00

Barium er det ikke et sjældent metal man burde udvinde i stedet for at lægge det på havets bund?

3
25. august 2022 kl. 09:20

50 år siden kunne Cheminova og Grindstedværket også fortynde sig ud af problemet.

2
25. august 2022 kl. 09:00

Problemstillingen forværres af at virksomheden også har tilladelse til at foretage opblanding med grundvand - inde i anlægget. Dette er ikke berørt i Ingeniøren, men det kunne være interessant at se en artikel på. Hvis man tilfører grundvand i en proces, så sker der også fortynding inde i anlægget og ng/l måleenheden vil dermed vise anderledes resultater end hvis der ikke var tilført grundvand. Nu er der jo ikke tale om små mængder grundvand, men fx. i 2019 om 800.000 kubikmeter på bare 1 år. Det svarer ca. 10.000 husstandes forbrug pr. år. Andre spildevandsvirksomheder i Danmark mener at de behandles konkurrenceforvridende, fordi andre virksomheder ikke må tilføre grundvand som fortynding i processen.
Hvis der igen i miljøgodkendelsen gives tilladelse til tilførsel af grundvand/fortynding inde i anlægget, så vil andre virksomheder som behandler farligt affald også have lov - det vil påvirke vores grundvandsressource her i Danmark.

1
25. august 2022 kl. 07:34

"Fortynding i havet løser problemet" NEJ, det løser ikke problemet! Det flytter det bare, så er giften i havet og hvad skal det dér?

Kilden til giften må betale for nedbrydelse/omdannelse, ikke noget med at tørre opgaven af på fremtidige generationer.

(og så skal samfundet organiseres således at det i praksis ikke er mulligt for en gift-producerende enhed at snyde/snige sig udenom, og der sker KUN ved meget skarp kontol og MEGET hård straf for at bryde reglerne.....ikke som i dag, hvor det er meget nemt at snige sig udenom. Og bliver man taget i at bryde reglerne er straffen himmelråbende lav)