Vandrende pindes æg overlever turen gennem fuglens mave

Grafikken fra Kobe University illustrer den nye mekanisme, hvor fugle hjælper insekter med lav mobilitet som f.eks. vandrende pinde, med at udvide deres levesteder. Illustration: Kobe University

Charles Robert Darwin er kendt for sin evolutionsteori om arternes oprindelse, men han bøvlede med at finde en fornuftig forklaring på, hvordan f.eks. vandrende pinde kunne blive spredt over meget store afstande, selv om insekterne ikke selv var særlig mobile.

Nu har japanske forskere opdaget en mulig forklaring på fænomenet, skriver Kobe University.

Nogle insekters æg er så hårdføre, at de overlever fordøjelsesprocessen i maven på fugle, der har spist et huninsekt med maven fyldt med æg. Og æggene ryger så ud og klækker, når fuglene skider, og på den måde kan insekterne udbrede deres habitat.

Det er forskere fra Kobe University Graduate School of Science, Kochi University og Tokyo University of Agriculture and Technology, der sammen har udforsket insektæggenes hidtil hemmeligholdte liv.

Læs også: Bekymret borger: Er det lovligt at lukke grænsen for vilde dyr?

Forskerne har udvalgt vandrende pinde – stick insect – der er kendt for at lægge hårde æg. Kendetegnende for æg og afkom er også, at æggene ikke behøver befrugtning og at de kan klare sig selv, når først æggene havner på jorden i en fugleklat. Efterfølgende kan afkommet også selv finde føde, når æggene klækker.

Billederne viser æg fra vandrende pinde samlet op fra ekskrementer fra en kastanjeøret bulbul og et afkom, der efterfølgende er klækket fra samme æg. Illustration: Kobe University

Fødekilde sikrer spredning

I forskningsprojektet fodrede forskerne fugle af arten kastanjeøret bulbul (Hypsipetes amaurotis), kendt som en stor insektspiser, med æg fra tre forskellige arter af vandrende pinde.

Læs også: Nytænkning skal bevare de danske planters gener og sikre, at de bliver brugt

Samlet set for alle tre arter kom mellem 5 og 20 procent af æggene uskadt gennem fordøjelsessystemet, og succesraten for én af arterne var meget høj. Her overlevede stort set alle afkom.

Forskerne peger på, at mange planter og blomster er så tiltrækkende og opsigtsvækkende, fordi det sikrer, at fuglene og insekter besøger dem, og på den måde spreder frø og pollen. Hvorimod vandrende pindes tiltrækningskraft kan være lidt sværere at få øje på, men der skal man tænke på næringsværdien i dem for fuglene.

Så selv om de vandrende pinde og andre insekter ikke aktivt sørger for at blive ædt, kan det være evolutionsmæssigt vigtigt for at de kan udvide deres leveområde. Det skyldes, at deres egen mobilitet er begrænset, så de f.eks. ikke kan overleve turen ud over havet på egne vinger.

Vil undersøge trækruter

Forskernes næste skridt bliver at analysere den genetiske struktur for vandrende pinde.

»På baggrund af studiet vil vi gerne undersøge, om lignende genetiske strukturer af vandrende pinde kan findes langs fuglenes trækruter, og om der er genetiske ligheder mellem vandrende pinde og planter, der er afhængige af fugle til frøfordeling,« siger lektor Kenji Suetsugu fra Kobe University i en nyhed på universitets hjemmeside.

Forskningsprojektet er offentliggjort i tidsskriftet Ecology.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er vist gået ged i et eller andet her. På billedet vises en vandrende pind, som på engelsk hedder Stick Insect, og de stikker altså mig bendt ikke.

De kan formere sig ved partogenese (jomfrufødsel), det er en kendt sag, der har været til nogen overraskelse for folk, der har anskaffet sig kun et eksemplar, og så en dag får en 70-100 mere. ;-)

Mvh Tine PS: Der findes også vandrende blade. Og deres æg ligner små frø, som visse myrearter samler ind. Til gengæld ligner afkommet så myrer som små. :-0 Derfor kan de overleve skovbrande mv.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten