Vandrapport fra Cape Town: Storbyen kæmper for at undgå Day Zero

Illustration: HandmadePictures/Bigstock

Cape Town, Sydafrika
»Hver dråbe tæller,« Det er budskabet, der bliver hamret ind overalt i Cape Town i denne tid.

På overfladen fungerer alt dog, som det plejer, til trods for, at millionbyen snart risikerer at løbe tør for vand, så myndighederne på den såkaldte Day Zero må lukke for vandforsyningen.

Trafikken ind til Cape Town om morgenen og ud igen om eftermiddagen er mere tæt end nogensinde.

En tre kilometer lang tur gennem gennem vinbyen Stellenbosch fredag eftermiddag tager nu over en time i bil - jeg prøvede det selv i sidste uge. Det er værre end de foregående år.

»Men sådan er det altid nu,« siger de lokale. Sidst jeg oplevede noget, der var værre, var i Kuala Lumpur for en del år siden.

Lavt vandtryk

Vandmanglen er måske lidt ubekvem i dagligdagen, men så heller ikke mere lige i øjeblikket. Og der er absolut ingen tegn på panik.

I supermarkederne er der rigeligt med drikkevand til salg, og ingen ser ud til at hamstre. Køber man vand i femlitersdunke, er literprisen ca. 2,50 kr.

>
Illustration: Arkiv

Når man kommer hjem eller til sin egen bolig eller guesthouse, som mange turister benytter, så mærker man dog vandrestriktionerne.

Vandtrykket er så lavt, at jeg absolut vil anbefale Søren Pind at blive hjemme. Karbade er bandlyst, og der opfordres til meget korte brusebade. Grey water fra håndvaske og køkkenvaske samler alt op i baljer, hvorefter det bruges til at skylle ud i toiletter.

Alle swimmingpools er overdækkede, og da det er forbudt at fylde op med drikkevand, er næsten ingen i brug.

Golfbanerne brunes

Golfbanerne er brune, og i det omfang, der bruges små mængder vand til holde greens i live, gør alle golfbaner opmærksom på, at det så sandelig ikke er drikkevand, de benytter.

På benzintanke står en hær af servicemedarbejdere altid til klar til at vaske ruderne på din bil, når der tankes op - i håb om at få nogle få kroner i drikkepenge. Tidligere plaskede de løs med store mængder vand, nu bruger de et rensemiddel på sprayflaske.

Day Zero var tidligere forventet at kunne indtræffe i april, men er udskudt i flere omgange og er nu estimeret til at indtræffe 9. juli. Den aktuelle dato kan følges på det såkaldte Day Zero Dashboard

Landmænd laver foreløbig redning

Den seneste udsættelse skyldes bl.a., at private landmænd har udledt vand fra damme til floder, der så har ført vandet videre til de søer, hvorfra kommunen henter sit drikkevand,

Indholdet af vand i de store reservoirer øst for Cape Town, der leverer størstedelen af byens drikkevand, er i øjeblikket på 24,5 pct. af det maksimale, og trenden er et fald på 0,5 pct. om ugen. Med det estimerede fremtidige forbrug til husstande, industri og landbrug betyder det, at niveauet rammer 13,5 pct. den 9. juli - det er defineret som Day Zero.

På samme tidspunkt i 2017, 2016 og 2015 var reservoirerne henholdsvis 24,7 pct., 34,5 pct. og 69,7 pct. fyldte.

Forbruget er under det halve af forbruget i Danmark

Indtil 1. februar var det maksimale tilladte vandforbrug pr. person sat til 87 liter i døgnet. Nu er det sat ned til 50 liter. Til sammenligning er forbruget i Danmark lige over 100 liter.

Ejeren af det det guesthouse, vi bor i, fortæller, at forbruget i disse dage er på 57 liter pr. person. Det er muligt uden de helt store gener ved bl.a. at genanvende skyllevand fra vaskemaskiner til andre formål.

Hvis Day Zero indtræffer, skal befolkningen i stedet møde op på udvalgte steder for at hente 25 liter pr. person i døgnet. Det bliver en markant anderledes dagligdag.

Det store spørgsmål er naturligvis, om det kommer til at ske.

»Together we can avoid Day Zero!,« lyder et andet slogan, der ses overalt.

Og det er der nok forholdsvis gode chancer for, er holdningen hos mange. Men intet er sikkert.

I øjeblikket er nedbøren, som skal fylde vandreservoirer op, sparsom, som den altid er på denne årstid.

Men da skønnet for Day Zero nu allerede ligger inde i den normale regnsæson fra maj til august, er der god muligheder for, at dagen slet ikke vil indtræffe - i hvert fald ikke i år. Vandrestriktionerne slipper man nok ikke af med foreløbig.

Havvandet afsaltes

Det helt afgørende bliver, om de normale nedbørsmængder vil falde i år, eller om vinteren bliver tør som i de tre forgangne år.

For at løse problemerne på længere sigt arbejder Cape Town også på alternative forsyningskilder som bl.a. afsaltning af havvand. De fleste af disse projekter er dog bagud i forhold til deres tidsplan.

På et område har vandproblemet dog allerede haft en effekt.

Turisterne har i stigende omfang fravalgt Cape Town som feriedestination. Der er stadig pænt med turister ved seværdigheder og restauranter. Men i turistbranchen anføres det, at der måske er omkring 30 pct. færre turister end normalt på denne årstid.

Emner : Vandmiljø
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Organisationer som FN (WFP-Danmark), Røde Kors eller en visionær politiker(e), søges til offentlig udfordring og synergi, i denne ideplan !

Rent drikkevand er klodens mest betydningsfulde råvare. Over en halv milliard mennesker, ved den ikke er let tilgængelig !

Historien viser, at dem der besidder råstofferne f.eks. olie, mineraler og vand, har magten og kan undertrykke sine folk og resten af kloden.

Det ved over en milliard sultende mennesker, på flugt rundt om på hele kloden, fra nævnte besiddere. De tænker kun på overlevelse fra dag til dag og har ikke overskud til at kæmpe imod og beskytte deres familier og kære !

Tænk hvis kloden stod sammen om en win win plus win situation ?

I polar områderne fosser konstant, millionvis af rent drikkevand ud til ingen verdens nytte. Et andet sted er Norge, hvor elvene og dets rene vand efter energiudnyttelse, også strømmer ud i verdenshavene, til ingen verdens nytte.

Hertil kommer, at verdenshavene stiger voldsomt, til ulempe for kommende generationer.... Hvis vi alle står sammen i et globalt fællesskab og vil gøre noget effektivt for menneskeheden og minimere hungersnød, ville det være let at få en tanke, der måske er verdens bedste ide ?

Pump rent drikkevand fra polar områderne op i store tankskibe. Sejl i pendulfart til havne rundt i verdenen. Anlæg enorme vanddepoter i tanke. Udbyg en infrastruktur med rørføring ud til befolkninger med behov. Brug solenergi til pumpestationer o.lign. Der skabes arbejdspladser og måske en ny industri, nu offshore industrien syntes at have ledig kapacitet ?

Folket kan nu begynde at opdyrke deres land, mætte deres munde, være modtagelige for undervisning og få kræfter til at stå imod herremænd og lære om demokrati.

Forestil dig store udtørrede landområder over tid, forvandles til frodige marker og landskaber. Folket bosætter sig igen og kan få det samfund og familieliv, alle mennesker på kloden drømmer om.

På sigt vil flygtningestrømme grundet hungersnød minimeres, og kloden vil blive et bedre sted for alle. Hvis du bruger din sunde fornuft, kan du selv finde rigtig mange rigtige argumenter for at vi starter denne proces op, som et fælles mellemfolkeligt projekt.

Svend-Erik Gottlieb maj 2017

 • 3
 • 5

Som Svend-Erik Gottlieb så rigtigt noterer, er rent vand ikke en mangelvare hvis det anskues i et bare lidt større perspektiv. Men i Cape Town har man helt åbenbart satset på at det bare gik af sig selv. Men det er der jo intet der gør. Så Cape Town er vel blot en venlig reminder til alle de storbyer der kan se frem til at være næst i rækken med samme problem - hvis ikke de hanker op i nogle ordentlige ingeniørmæssige vand-infrastrukturelle løsninger. For rent drikkevand vand har verden rigeligt af, det skal blot behandles først eller transporteres.

 • 5
 • 1

Hej Julian

Du har ret. Pretoria er helt korrekt den administrative hovedstad. Jeg lod mig forvirre af deres opdeling, hvor de kalder Cape Town deres parlamentariske hovedstad.

mvh Henrik Heide Redaktionschef

 • 2
 • 0

Pump rent drikkevand fra polar områderne op i store tankskibe. Sejl i pendulfart til havne rundt i verdenen.

Svend-Erik Gottlieb , - har du regnet lidt på den idé vs. afsaltning af havvand?

Et andet sted er Norge, hvor elvene og dets rene vand efter energiudnyttelse, også strømmer ud i verdenshavene, til ingen verdens nytte.

Det behøver vi ikke have dårlig samvittighed over her på vore breddegrader. - Der er masser af vand. - Og det kan ikke eksporteres, - prøv at regne det efter.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten