Vandmangel rammer energisektoren hårdt i nær fremtid
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vandmangel rammer energisektoren hårdt i nær fremtid

Vi bliver flere og flere mennesker, der har brug for vand til at drikke, til at vande marker og til at producere energi. I 2030 vil der være 40 pct. for lidt vand til at dække verdens behov. Det konkluderer en FN-rapport.

The World Energy Council (WEC) opfordrer nu til øjeblikkelig handling på det, der i forskermunde hedder energi-vand-mad nexus.

»Energi-vand-mad nexus'et er en systemisk risiko, der kan påvirke energiforsyningens stabilitet og efterspørgslen i mange år frem,« siger Christoph Frei, generalsekretær i WEC, på organisationens hjemmeside om sagen og tilføjer:

»Samarbejde og integreret planlægning bliver nødt til at ske nu, ellers vil vi begynde at se effekter af vandmanglen i energiforsyningen i en meget nær fremtid.«

140 eksperter giver fem anbefalinger

WEC har netop udgivet en ny rapport, der med deltagelse af 140 eksperter verden over giver fem anbefalinger, der skal mindske sårbarheden over for vandmangel i fremtidens energiproduktion:

  1. Større forståelse af energiteknologiers vandforbrug.
  2. Risikoanalyser skal tage højde for problemer med fremtidig vandmangel og klimaforandringer.
  3. Lokal vandmangel skal indregnes i analyser, så investorer har en idé om fremtidige vandpriser.
  4. Analyser skal give indblik i områdets vandsituation. Både i hvorvidt flere lande deles om samme vandreservoir og i samspillet mellem konkurrerende vandinteressenter såsom termiske kraftværker og landbrug.
  5. En vifte af forsikringsprodukter skal tage højde for blandt andet strømafbrydelser, der skyldes vandmangel, og derved skabe mere økonomisk sikkerhed.

Kort sagt råder WEC til at give investorer mere sikkerhed og indblik, når de investerer i energisektoren, ligesom de opfordrer til, at man satser på udvikling af vandeffektiv energiproduktion og forebygger konflikter mellem lande, der deler vandreservoirer.

Problemerne er her allerede

WEC's rapport er den seneste i en række af rapporter med fokus på fremtidens energiproduktion set i klimaforandringernes lys. I takt med at verden bliver varmere, vil vi se flere af de vandproblemer, der allerede er begyndt at vise sig.

»Man vil komme til at opleve energimangel på grund af vandmangel – det er allerede sket, og det vil ske igen,« siger generalsekretær i WEC Danmark og chefkonsulent på DTU Leif Sønderberg Petersen.

Der findes eksempler i Kina, USA og Europa, hvor hedebølger og tørke har lukket atomreaktorer, reduceret produktion af benzin og sat vandkraftproduktion i slowmotion.

Sommeren 2003 var en af de varmeste i Europa, og næsten en tredjedel af de franske atomreaktorer måtte lukke eller køre på halv kraft på grund af mangel på kølevand. Og af samme årsag måtte flere europæiske kraftværker i 2007 reducere produktionen.

98 pct. af vores energiproduktion er afhængig af vand

En analyse fra 2016 udgivet af Nature.com undersøgte fremtidig vandmangel for 1.427 termiske kraftværker og 24.515 vandkraftværker. Konklusionen lød, at vandmangel vil påvirke flere end 80 pct. af de termiske kraftværker samt to tredjedele af vandkraftværkerne i perioden 2040-2069.

Ifølge analysen kommer 98 pct. af vores energi fra termiske kraftværker og vandkraft.

Områderne omkring ækvator er ifølge Leif Sønderberg Petersen særligt udsatte, da det er dem, der har de største problemer med tørke. Derudover har lande, der producerer olie, gas eller energi via termiske værker, et større behov for vand i produktionen sammenlignet med lande, der har sol- eller vindenergi.

Illustration: WEC, The road to resilience managing the risks of the energy water food nexus

Ny teknologi kan reducere vandforbrug

En af løsningerne kan derfor være at udfase fossil energi.

»Vi kan introducere mere vedvarende energi med sol og vind og reducere vandforbruget kraftigt. Men det er først om adskillige årtier, at vi er fossilfri, så det er vigtigt at vandeffektivisere fremadrettet,« siger Leif Sønderberg Petersen, men påpeger:

»Det er absolut muligt at reducere vandforbruget. For eksempel kan man kigge på kølingsteknologier og overveje andre måder at køle på – måske kan man f.eks. luftkøle i stedet.«

Læs også: Aarhus-professor: Kraftværker er skyld i mangel på drikkevand

Kræver løsninger på tværs af sektor- og landegrænser

Ud over øget viden om vandforbrug i energisektoren, hvilket WEC's første anbefaling opfordrer til, understreger anbefaling nummer fire, at vi også skal vide, hvordan vandforbrug i en sektor påvirker andre sektorer. I dag er vand, mad og energi sat i hver deres boks, og man regner isoleret på dem.

»Man mangler modeller, der kan tage højde for, hvis ændringer i en sektor giver ændringer i andre sektorer. Man har simpelthen ikke det nødvendige regneværktøj,« siger Leif Sønderberg Pedersen og pointerer, at der her skal gang i de store regnecomputere, der kan gennemskue, hvordan ændringer i en sektor påvirker de andre.

Et er dog beregninger - noget andet er politik. Den anden del af fjerde anbefaling omfatter det, der ifølge Leif Sønderberg Petersen er det største problem: Vi arbejder på tværs af grænser om fremtidens vandbehov.

»Nationale reguleringer slår ikke til. Når man har grænseoverskridende flodområder, vil der være flere om at bestemme, og de er nødt til at samarbejde,« forklarer han og uddyber:

»Det berører jo virkelig mange. Hvis et enkelt land opdæmmer vand højt oppe i flodsystemet med et vandkraftværk, er det ikke sikkert, de bliver så glade længere nede ad floden, hvor de måske mangler vand til vanding i landbrug eller til et termisk kraftværk.«

Der findes 261 transnationale vandreservoirer, og de dækker tilsammen 40 pct. af verdens befolknings forbrug.

Kamp om vandet i Mekong-floden

Seneste eksempel findes ved Mekong-floden. Den bugter sig gennem Kina, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodia og Vietnam, og netop nu bygges der vandkraft ved floden. Fem forskere skriver i Aquatic Procedia, at landene, som Mekong-floden løber gennem, mangler et fælles regelsæt, der værdisætter de enkelte vandbehov og kan skabe grundlag for forhandling. En tidligere undersøgelse viste, at de 11 vandkraftprojekter, der er planer om at gennemføre ved Mekong-floden, vil koste fiskeri og landbrug knapt 500 millioner dollars årligt.

Den artikel viser ifølge Leif Sønderberg Petersen ’hvor langt, eller rettere sagt hvor kort, verden er nået med hensyn til at få implementeret en energi-vand-mad nexus-tankegang i de administrative og politiske beslutningsprocesser.’ Alligevel er han positiv:

»Nexus-tankegangen er endnu ikke så gammel og er nu for alvor ved at finde fodfæste. Der er mulighed for at vende kurven.«

En thorium smeltesaltreaktor med smeltesalt i reaktoren og helium i 2. kølelykke bruger slet ikke vand, med mindre værket også bruges til fjernvarme, så bruges der vand i fjernvarmerørene. Det må være svaret på vandmanglen i relation til energiproduktionen.

  • 6
  • 20

Kan du lige henvise til en principskitse af et sådant kraftværk som ikke benytter vand i det kredsløb som driver den turbine som trækker generatoren ?
Og kan du forklare hvordan køling undgås i dette kredsløb ?
Samt hvor sådan køling er udført uden brug af køletårne, floder eller hav ?

  • 16
  • 3