Vandmænd stopper skotsk atomkraftværk

Umælende gopler har for en stund sat en stopper for elproduktionen fra Torness-atomkraftværket på den skotske østkyst.

Vandmændene optræder nemlig i så stort tal, at de blokerer filtret på indtaget af kølevand fra havet. Et filter, som netop er designet til at forhindre, at der kommer tang og havdyr ind i kølesystemet.

Ifølge anlæggets operatør EDF Energy er lukningen udelukkende en forebyggende foranstaltning, og der har aldrig været nogen fare for offentligheden.

»Der har på intet tidspunkt været nogen fare for offentligheden. Begivenheden rummer ingen fare for radioaktivt udslip, og der har ikke været nogen påvirkning af miljøet,« siger en talsmand fra værket til BBC Scotland.

Nu er en oprensning af filtret i gang, men man regner først med at værket er i drift i næste uge.

Torness-værket har to avancerede gaskølede reaktorer, men er også afhængig af af havvand, for at værket fungerer sikkert.

Ifølge BBC vides det ikke, hvorfor der er så mange gopler i området.

Vandtemperaturer langs østkysten af Skotland har været relativt normale, men det kan tænkes, at en højere temperatur end gennemsnittet andre steder i Nordsøen kan have lokket goplerne til.

Også atomkraftværker i Japan er blevet forstyrret af vandmænd i de seneste år.

Torness-atomkraftværkets ejere, franske EDF, er i øvrigt her i foråret blevet kritiseret af de britiske atokraftinspektører for en række sikkerhedsfadæser på netop Torness-værket.

Kritikken gjaldt blandt andet flere uplanlagte driftsstop samt problemer med tang i kølevands-indtaget.

Dokumentation

Tornessværket

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

29 October 2010 Jellyfish 'may benefit from ecosystem instability': http://www.bbc.co.uk/news/science-environm...

  1. aug 2009 Vandmænd kan sende CO2 ned på havets dyb: http://ing.dk/artikel/100293

Dec. 14, 2008 Massive Jellyfish Swarms In Hawaii, Gulf Of Mexico And Other Locations: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/...

  1. juni 2010, Dræbergopler invaderer os i sensommeren: http://videnskab.dk/composite-4659.htm Citat: "... Dræbergoplen har tidligere invaderet Danmark, som f.eks. i 2007. Det kom helt bag på myndighederne, der ikke systematisk overvåger den danske goplebestand. ..."

30.06.11, Vandmænd lukker atomkraftværk: http://jp.dk/udland/europa/article2477694.ece Citat: "... Torness-værket oplevede samme problem i august 2006, men dengang var det store mængder af søgræs der blokerede filtrene. Også japanske atomkraftværker har i de senere år gentagne gange måtte lukke ned på grund af store mængder af vandmænd. ..."

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten