Vandmåler lytter sig til lækager

Med på en lytter? Nye akustiske støjmålinger kan gøre det nemmere og billigere at finde lækager. Illustration: Kamstrup A/S

Lækageovervågning er oftest en tidskrævende, ineffektiv og dyr opgave for forsyningerne – særligt i jord- og stikledninger. Og en rundspørge til fem nordeuropæiske lande foretaget af Ennova anslår, at op mod en tredjedel af forsyningernes samlede vandtab skyldes lækager i netop stikledninger.

»Det kan være svært at finde lækager, særligt på stikledningerne. Vi har tilfælde, hvor vi i flere uger har gået og gennemlyttet et stort område manuelt. Det er dyrt – både i ressourcer og vandspild,« fortæller Jens Ravn Knudsen, fagleder, Skanderborg Forsyning.

Skanderborg Forsyning har derfor været med i et pilotprojekt, hvor Kamstrup A/S med en ny intelligent vandmåler og analysesoftware bruger innovativ ultralydsteknologi til at spore mulige lækager ved at opfange lydbølger i vandflowet og registrere akustisk støj.

Den nye løsning gør det muligt at overvåge rørledningerne før måleren. Samtidig indsnævres det geografiske område, der skal undersøges for at lokalisere lækagerne væsentligt.

Og den intelligente måling kan også bruges proaktivt til at effektivisere arbejdet med at lokalisere lækager og nedbringe det overordnede vandspild yderligere.

»For os ligger den helt store værdi i de data, der gør det muligt at optimere driften. Herhjemme har vi jo et relativt lavt vandspild, men når vi kan udnytte vores viden optimalt, kommer vi til at kunne identificere tegnene på et forestående brud og skifte præcis det rør, der trænger, allerede inden det lækker,« forklarer Jens Ravn Knudsen.

Dette er en forkortet version af en artikel oprindeligt bragt hos WaterTech. I den oprindelige artikel kan du læse, hvordan man i en test af systemet blandt andet fandt lækage under et hus, samt hvilket potentiale en rådgiver ser i den proaktive indsats.

Emner : Vandmiljø
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten