Vandkraft og atomkraft er utilstrækkelig: Svensk industri skriger på el

Plus8. februar kl. 11:4726
Vandkraft og atomkraft er utilstrækkelig: Svensk industri skriger på el
Det svenske eltransmissionsnet skal i fremtiden overføre langt mere energi. Men Udbygningen med produktionskapacitet kan ikke følge med. Illustration: Svanska Kräftnät.
Hvis ikke der udbygges med grøn elproduktion, er der risiko for at Sverige inden længe er i underskud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sverige er en stolt nation, når det kommer til elproduktion.

I årtier har vand- og atomkraft været rygraden i et elsystem, hvor priserne var lave og produktionen rigelig.

Men lige nu er den svenske industri godt i gang med en omstilling til endnu større elforbrug. Samtidig er atomkraft- og biomasseværker blevet lukket.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
26 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
15. februar kl. 12:18

Jeg synes ikke jeg ser "atomkraft-bashing " her på ing.dk.

Nå!!!! Så debatterer du da som de blinde slås 😏 Du kan jo evt. se #20 og utallige lignende indlæg i andre tråde!

Her i Danmark har vi en unik kompetance indenfor VE, både med vindmøller, udvikling af vindmølleparker, biogas, der er ingen grund til at smide det væk til fordel for importeret atomteknologi.

Jeg har intet imod vindmøller, kun overflødige vindmøller, men det kan måske også være svært for nogen at se forskel på 😏

Hvis du havde læst og forstået hvad jeg skrev så advarede jeg netop mod at næste generation besinder sig og ikke begår de samme fejl som din generation gjorde næste gang en ny teknologi dukker op (se billede)!

https://klimarealisme.dk/2022/09/21/putin-faar-skylden-for-alle-vores-egne-dumheder/

24
15. februar kl. 07:39

Hej Jens Arne Hansen

Der vil aldrig kunne udgås spild, men den måde hvorpå man i energisektoren her i landet gang på gang har opbygget kompetencer for derefter straks at smide det opnåede væk igen, er i hvert fald ikke noget vi bliver rige af!

Her i Danmark har vi en unik kompetance indenfor VE, både med vindmøller, udvikling af vindmølleparker, biogas, der er ingen grund til at smide det væk til fordel for importeret atomteknologi.

23
15. februar kl. 07:37

Hej Jens Arne Hansen

Selvom jeg er godt træt af den evindelige atomkraft-bashing her,

Jeg synes ikke jeg ser "atomkraft-bashing " her på ing.dk. Til gengæld er en del er trætte af atomkraft forfægterne stupide måde at argumentere på, den idelige gentagelse af påstande som er gendrivet, deres konspirationsteorier, stråmandsargumenter og almindelig vrøvl.

21
15. februar kl. 01:34

Olkiliuto-3 er også IGEN IGEN IGEN blevet forsinket med nogle uger. Nu er der ventiler der drille på deres funklende nye værk efter impellerne er skiftet på alle 4 fødevandspumper:

Selvom jeg er godt træt af den evindelige atomkraft-bashing her, så synes jeg alligevel at OL3 bør ofres noget opmærksomhed, for problemet synes at være langt større end blot en ventil, først var det turbinen, så nogle varmevekslere, så pumperne og nu noget med ventiler. Alt sammen tilsyneladende noget der bunder i at tyskernes Nürnbergkram ikke dur? Jeg tror bare at problemet stikker langt dybere end det!

Jeg tror der er 2 sider af den sag:

Dels har man i EU ikke været opmærksom på at man mistede konkurrenceevne så produktionen flyttede væk og dermed også de kompetencer der hørte sammen med. Så når vores LO-formand for 40 år siden mente "at have sejret ad helvede til" så havde han mere ret end han i sin vildeste fantasi kunne forestille sig! For samtidig forsvandt skibsværfterne, udkonkurreret af Korea, og i de næste par årtier fulgte en stor del af vor produktion ud af landet. En tid kan man holde den gående med pseudojobs og planøkonomisk industristøtte men lige pludselig falder masken og fattigdommens grimme fjæs viser sig. I Tyskland forbød verdensfjerne politikere atomkraft, så hele den industri forærede man Rusland, så nu kan man ikke engang magte opstarten i Finland! Og skal man fortsat kunne bygge atomkraft i EU, så kommer man nok i længden ikke udenom at skulle matche Korea, så det bliver en alvorlig udfordring for EDF som eneste tilbageværende producent!

Dels knytter der sig nogle særlige forhold til elforsyningen hvor den politiske indblanding er så massiv at det må kaldes invaliderende!

I sin tid var opbygningen af tysk atomkraft nok nærmest det ideelle forbillede, for da man havde opbygget kompetencen og udviklet et design så byggede man efter det såkaldte konvoj-princip, ens anlæg et efter et så man bevarede evnen så længe det foregik, noget lignende gjorde man i øvrigt med kulkraft op gennem 00erne. Det skaber en kontinuitet, og en optimal økonomi og man kan udbygge efter behov. Så når verden igen for alvor skal igang med at udbygge atomkraft må man håbe at det princip vinder indpas igen, men lige nu står vi med en generation der har tabt kompetence sådan som vi er vidne til i Finland.

Det modsatte af dette princip har vi desværre set her i landet, gang på gang får politikerne en ny ide, så sættes alt ind på at gennemføre det, uanset mangel på kompetence og ressourcer, så man ender med at opfinde tingene forfra med de omkostninger det har - naturgasnettet, barmarksværker, i elforsyningen skift fra kul til olie til kul igen og til gas og senest til vindmøller og solceller. Om det næste her i landet bliver atomkraft kan kun tiden vise, men man må håbe at det til den tid sker gradvist så næste generation ikke begår samme fejl som denne hvor man ikke hurtigt nok kunne kassere det man havde til fordel for noget som man håbede at få til at virke!

Der vil aldrig kunne udgås spild, men den måde hvorpå man i energisektoren her i landet gang på gang har opbygget kompetencer for derefter straks at smide det opnåede væk igen, er i hvert fald ikke noget vi bliver rige af!

20
12. februar kl. 10:12

Super stabilt og pålideligt der, Brah!

Rinhals-4 Genstart er blevet udskudt, de blev ikke klar på 6 måender til februar, efter de beskadigede deres reaktor under opstart. De satser nu på det bliver slut Marts:

https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/52b6c17e-401f-442b-bf20-13f81f3d46be/10

Olkiliuto-3 er også IGEN IGEN IGEN blevet forsinket med nogle uger. Nu er der ventiler der drille på deres funklende nye værk efter impellerne er skiftet på alle 4 fødevandspumper:

https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html

Men herregud vi er jo også blot fortsat i en energikrise.

Fransk atom-kraft begynder nu snart at falde fra deres 45GW af 63GW installeret, da vedligeholdelsessæsonen starter....... De har 2 røde Tempo-dage tilbage og bruge af....

19
12. februar kl. 09:42

Det er pudsigt med "store tal" argument mod omstilling.</p>
<p>Jeg argumenterer sandelig ikke imod omstilling, jeg påpeger bare at omstillingen er større og vanskeligere end de fleste tilsyneladende indser. Der er ingen quick fix. Som jeg ser det er det et argument for at komme igang så tidligt som muligt.

Du narrede godt nok mig med dine:

Så brintbaseret stål bliver nok kun et nicheprodukt.</p>
<p>

og

Jeg har ikke lige nogen gode løsninger.

Især når du selv efterfølgende påpeger èn løsning:

at komme igang så tidligt som muligt.

Mht rener så har jeg faktisk en ekstra konkret viden fra Hammerfest. Her svømmer rener over til øen og æder grønt udenfor butiller, i kummer og i folks haver, disse rener har en adaptiv adfærd.

Jeg fik skrevet:

så kunne det tænkes at samere kan leve sammen med vindmølleparker.

Nu er rener og samere ikke det samme, og man skal ikke se bort fra at Samer har en mere avanceret syn på vindmølleparker end rener. Her tænker jeg konkret kompensation.

Der er lavet ganske mange studier på dyr og vindmølleparker. . Og vindmølleparker har en effekt, men det er ikke sådan at der er dyre tomt i vindmølleparker, forskellige dyr agerer forskelligt. Hvis rovdyrene holder sig væk har byttedyrene en fest, indtil den lidt klogere ræv eller sjakal opdager buffeten. Ligesom de lidt klogere rener der svømmer til Hammmerfest.

18
11. februar kl. 21:13

Det er pudsigt med "store tal" argument mod omstilling.

Jeg argumenterer sandelig ikke imod omstilling, jeg påpeger bare at omstillingen er større og vanskeligere end de fleste tilsyneladende indser. Der er ingen quick fix. Som jeg ser det er det et argument for at komme igang så tidligt som muligt.

Det er evident at dit kendskab til rener og samer er begrænset.

https://www.forskning.se/2023/02/02/samer-renar-vindkraft

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/vindkraftsparker-paverkar-renarna-negativt

https://klimatsans.com/2022/12/16/hybrit-samer-o-elektricitet-enorm-okning-av-kapacitet/

https://www.affarsvarlden.se/artikel/sametingets-ordforande-da-skulle-rennaringen-kunna-do-ut

17
11. februar kl. 09:14

Hej Jens Pedersen

Her er et stålværk der gerne vil gå over til brintbaseret stålproduktion. <a href="https://www.svd.se/a/rl8gg8/hybrit-fyra-ar..">https://www.svd.se/a/rl8g…;
<p>De meddeler at de behøver 82 TWh pr år, hvilket er ca 9.35 GW. Det bliver lige 10 kernekraftreaktorer hvis man er til den slags, men stålværket meddeler at de ville foretrække vindkraft.</p>
<p>Så hvis vi (slag på tasken) antager 40% kapacitetsfaktor, så skal der bruges 5200 stk 4.5MW vindmøller. Skal vi gætte på at det fylder 8000 km2 (d.v.s. lidt mere end Sjælland)?</p>
<p>Hvis nogen faktisk sætter det projekt igang, så risikerer man væbnet oprør fra samerne. Så brintbaseret stål bliver nok kun et nicheprodukt.

Det er pudsigt med "store tal" argument mod omstilling. Nuværende produktion af stål med metallurgical coal er ikke gratis og der er "australske samere", der brokker sig.

8.000 km2 er et stort tal indtil man finder sit skoleatlas og tegner en tilsvarende firkant i Sverige.

I modsætning til et atomkraftværk, som er omgivet af hegn og perimeter control er en vindmølleparks areal tilgængelig. Min meget uvidenskaelige observation med kreaturer og vindmøller at der ikke er interessekonflikt. Uden at skulle påstå særlig viden om rensdyr, udover den der sang og at rensdyr er drøvtygger ligesom mine observerede kreaturer, så kunne det tænkes at samere kan leve sammen med vindmølleparker.

16
11. februar kl. 08:28

Har man både nogen erfaring som produktionschef og blot et beskedent begreb om statistik vil man ikke søge jobbet som produktionschef i en virksomhed baseret på vindkraft.

Jamen, så er det da godt du er pensioneret, higer after klimaforandringer, og vil lade andre om det med produktionen fremover.

F.eks. methanol-produktionen som kører automatiseret med hotstandby på elektrolyzeren.

Dernæst er det selvsagt noget sludder i det hele taget, for vores forsyningssikkerhed som du forsøger at antyde vil ikke forringes, tværtimod er den steget i alle lande hvor VE indføres fordi det medfører megen tilgængelig reservelast og udveksling. Dette samtidig med at energiproduktionen overall falder i pris.

Helt ærligt Søre, så finder jeg dine kommentare at være tæt på fordummende i deres benægtelse af faktuelle forhold.

15
11. februar kl. 08:18

Hej Søren Holst Kjærsgård

Har man både nogen erfaring som produktionschef og blot et beskedent begreb om statistik vil man ikke søge jobbet som produktionschef i en virksomhed baseret på vindkraft.

Hvorfor ikke det? Vejret kan du ikke gøre noget ved, det har system operatøren styr på og jvf Søren Lunds beregninger er det fuldt muligt, hvis èn enhed falder ud pga teknisk fejl er det kun en mindre procendel af den samlede produktion og hvis man trykker på en forkert er du kun til grin, så stress niveauet er begrænset og hvad er det værste der kan ske.

Det er helt anderledes med atomkraft. Der er èn eller få enheder så hvis du får teknisk fejl er tabet signifikant og samtidig vil trælse journalister og myndigheder have forklaring. Der er ikke plads til fejl, alt skal dokumenteres, registreres og dobbeltcheckes. Og så er der selvfølgelig den statistiske chance, som alle med "blot et beskedent begreb om statistik " ved, for at dagen starter helt normalt og slutter med kaos, bare fordi nogen skulle teste, jordskorpen gav sig eller noget andet ingen havde tænkt på. Dog er der en vis "jobsikkerhed", når først værket er i drift er der arbejde resten af livet. Helt ekstrem "jobsikkerhed" ser man på Zaporizhia værket hvor ikke engang krig tillader produktionschefen at droppe sit job selvom han måske hellere ville have ladet atomkraftværk være atomkraftværk og flygtet med sin familie.

13
10. februar kl. 19:14

I 2022 ydede svenske vindmøller i gennemsmnit 3741 MW Maksimalt 10550 MW Minimalt 152 MW Standardafvigelse 2208 Mw Standardafvigelse i forhold til middelværdi 59%.

Har man både nogen erfaring som produktionschef og blot et beskedent begreb om statistik vil man ikke søge jobbet som produktionschef i en virksomhed baseret på vindkraft.

12
9. februar kl. 14:04

Jeg tror det kan være på sin plads med et eksempel.

Her er et stålværk der gerne vil gå over til brintbaseret stålproduktion.https://www.svd.se/a/rl8gg8/hybrit-fyra-ars-forskning-blev-bara-en-powerpoint

De meddeler at de behøver 82 TWh pr år, hvilket er ca 9.35 GW. Det bliver lige 10 kernekraftreaktorer hvis man er til den slags, men stålværket meddeler at de ville foretrække vindkraft.

Så hvis vi (slag på tasken) antager 40% kapacitetsfaktor, så skal der bruges 5200 stk 4.5MW vindmøller. Skal vi gætte på at det fylder 8000 km2 (d.v.s. lidt mere end Sjælland)?

Hvis nogen faktisk sætter det projekt igang, så risikerer man væbnet oprør fra samerne. Så brintbaseret stål bliver nok kun et nicheprodukt.

Jeg skal understrege at eksemplet ikke viser hvad der skal til for at fixe det svenske nationale energiregnskab med CO2-neutral energi, det er udelukkende for at skaffe strøm til at gøre et enkelt stålværk CO2-neutralt.

Jeg har ikke lige nogen gode løsninger.

11
9. februar kl. 11:17

Lule-älven

hm ..

opstemning i Lule-älven

måske Esben Juul tænker på Torne-älven.

Hvis ikke det er indforstået, at svenskerne har samme eller værre holdning til synet af vindmøller som danskerne er problemet meget ligefremt: fjeldtoppene er så oplagte placeringer for vindmøllerne.

9
8. februar kl. 19:30

Med den eksisterende prissætning af el, bliver der næppe for lidt el. Prisen bliver så høj, at folk holder op med at bruge det. Problemet er løst.

Vil nogle af de negative tomler venligst forklare sig?

Når jeg ellers mener at "markedet" virker for godt, så bliver jeg belært om at det virker præcis som det skal og Nordpool skal ikke overveje en anden prissætning, for den nuværende er simpelthen det bedste der er opfundet.

8
8. februar kl. 17:36

Ja for Danmark har jo voldsom erfaring med at etablere vindkraf i fjel og overholde svenske miljø og natur regler.. for ikke at nævne den store ekspertise i at trække kabler over klippegrund... ;)

6
8. februar kl. 15:37

"Svenskerne kan se, at landbaseret vindkraft er den eneste produktionsform, der kan løse problemet på kort sigt. Det ses allerede i dag, hvor ny elproduktion i Sverige hovedsageligt sker med vindkraft."

Så må Sverige vel kigge til Danmark hvor vi har stor erfaring med vindkraft, så vi allerede har en løsning på deres problem som er lige til at kopiere 😏

5
8. februar kl. 15:34

Vandkraften er udbygget til det punkt hvor det både er praktisk og lovmæssigt muligt. At opdæmme nye elve er tæt på umuligt hvis du skal overholde nuværende naturbeskyttelses love og regler som svenskerne tager en del mere seriøst en danskerne.

4
8. februar kl. 15:19

Med den eksisterende prissætning af el, bliver der næppe for lidt el. Prisen bliver så høj, at folk holder op med at bruge det. Problemet er løst.

3
8. februar kl. 14:59

Hvorfor er det nødvendigt med grøn el og ikke bare el?

"da deres udgangspunkt for investering bygger netop på adgang til grøn el."

Er det fordi de vil pudse en glorie, for ellers er det vel først og fremmest prisen der er afgørende. Om ikke andet så må de vel selv skaffe disse vindmøller. På samme måde som jernværker selv må skaffe de koks der er nødvendige til processen. Det er vel ikke samfundets opgave.

2
8. februar kl. 14:54

Så ryger Lule-älven. Det sidste naturlige vandløb i Nordsverige...

1
8. februar kl. 14:43

På grund af den lange planlægningshorisont, så vil vindkraft på havet og nye små atomkraftværker først blive attraktive efter 2030.

Altså de nye små atomkraftværker skal jo først findes. Det gør de ikke i dag, så den er jeg med på, men hvorfor er der 10års planlægning på vindkraft på havet?

Og hvad med vandkraft? Kan det ikke udbygges?

Og hvad med transmissionslinier? Der er så vidt jeg ved historisk problemer med at få energi fra nord til syd i både Norge og Sverige.