Vandet fosser gennem revner i Panamakanalens nye sluser

Oscar Ramirez og Victor Cano begge professorer i byggeri og anlæg på Universidad Tecnológica de Panamá skal som uafhængige eksperter vurdere de forslag, som entreprenørkonsortiet GUPC skal komme med for at reparere de voldsomme revner i en af de nye sluser. Illustration: Panama Canal Authority (ACP)

Store revner i et af trinnene i Panamakanalens nye sluser har nu sendt ingeniører og entreprenører på overarbejde for at finde ud af, hvad der er gået galt, og hvad der kan gøres.

Den 22. juni begyndte entreprenøren den første test af de nye sluser på kanalens stillehavsside. Slusen ved Cocoli består af tre bassiner, der sænker eller løfter skibene de omkring 26 meter, der udgør højdeforskellen mellem Stillehavet og kanalen. Men i august viste det sig, at vandet trængte under sluseporten mellem det midterste og det laveste slusebassin gennem revner i betonen i et af slusens trin.

Billeder fra testen spredte sig hurtigt på sociale medier, og bygherren, Panama Canal Authority (ACP), lagde med det samme billeder fra møder med entreprenøren GUPC på sin Twitter-profil. De officielle billeder bekræftede rygterne fra de sociale medier: Der var store revner i betonen.

Revnen er fundet i slusen mod Stillehavet i trinnet mellem det midterste og laveste bassin. Illustration: Panama Canal Authority (ACP)

Læs også: Panamakanalens ejer skal betale 1,4 milliarder for dårlige sten

Efterfølgende har hjemmesiden gcaptain.com fået billeder fra bygherren ACP, der viser en meterlang horisontal revne i trinnet. Gcaptains hjemmeside viser også billeder af en boreprøve, der ser bekymrende porøs ud.

Revnen bliver nu undersøgt af specialister fra det lokale Universidad Tecnológica de Panamá. De skal også vurdere, om entreprenørgruppen GUPC's analyse af revnernes årsag og mulige løsninger bogstaveligt talt kan holde vand.

Læs også: Strid om milliardregning forsinker udvidelse af Panamakanalen

Baseret på de første undersøgelser forventer ACP ikke, at revnerne vil forsinke færdiggørelsen af de nye sluser. De nye sluser forventes derfor stadig at åbne i april 2016.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Bare utroligt, at det ikke er blevet opdaget, inden der blev vandpåvirket. I linket fra gcaptain.com er der også et billede, der kunne tyde på undervibreret beton (hvilket heller ikke hjælper på risikoen for støbeskel).

Normalt vil man injicerer sådanne revner, men om det kan lade sig gøre med så kraftig gennemstrømning af vand, må tiden vise. Det kan også vise sig, at det ikke er en enkelt renve, men blot pt. svageste led, og så finder vandet nok en anden vej ud...

 • 10
 • 0

Hvorfor ikke hamre spunsplader hele vejen rundt og forsegle det med noget laminat ligende materiale?

 • 0
 • 1

Tja, det ses af og til at management forcerer byggeriet på så store projekter og i skyndingen glemmer, at man stadig er underlagt naturlovene. ("Construction Management 101" overuler ofte "Concrete for Dummies" - sågar af og til også "Laws of common sense" ;o) )

I dette tilfælde kunne det f.eks. være (under antagelse af et koldt støbeskel) at man har valgt at forcere ved at gennemføre dagstøbninger om sommeren, hvor betonen sandsynligvis ville have haft bedst af at blive udstøbt efter solnedgang.

En anden ting er, at man på så store projekter (især i udlandet) har for vane at hyre ufaglært arbejdskraft. Hvis formænd og ingeniører heller ikke er oppe på mærkerne og tilsynet heller ikke råbe "vagt i gevær", så sniger sådan nogle ting sig ind. Måske vi ikke skal være kede af vores faglærte byggearbejdere i Danmark :o)

 • 4
 • 0

Jeg har ikke kunne lure præcist hvilken væg, der er ramt af revnen, men næsten lige gyldigt hvor, så er der betonbund der støder op til, så det bliver ikke så nemt at ramme spunsen igennem.

Hvis det er en lodret væg med vand på begge sider, så er det nemmeste vel at sænke vandstanden på begge sider til under revnens niveau. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, vil man måske etablere en "cofferdam" eller en form for "caisson" (beklager de udenby'ske staveformer - begge kan findes på wiki).

Hvad angår forsegling, så kan det godt lade sig gøre med en laminatplade på, det er bare rigtig, rigtig svært, da der jo enten vil stå vandtryk på den ene side, eller vil være et trykdifferenttiale, der rigtigt gerne vil bryde forseglingen langs pladen (hvis jeg eller forstår det samme med "laminat" som dig).

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten