Jeg har bemærket at vand smager af mere, når det drikkes af et metal-krus !
Det har længe været diskuteret, hvorvidt vand rent faktisk har en smag i sig selv eller ej. Men svaret er 'ja', hvis man spørger en gruppe forskere fra Caltech, der har påvist, at smagsløg reagerer på vand, ligesom på sødt, surt, salt, bittert og umami.
Undersøgelsen er lavet på baggrund af en række forsøg med knockoutmus, hvor man testede, hvordan musenes smagsløg reagerede på vand. De såkaldte knockoutmus er genmodificerede på en sådan måde, at man ‘slukker’ eller fjerner forskellige genetiske evner.
Læs også: Umami: Mekanismen bag velsmag er fundet
På den måde kunne forskerne slukke for smagsløgenes evne til at reagere på eksempelvis salt, surt, sødt, bittert eller umami og derved få et klart billede af, hvordan de forskellige smagsløg reagerede på vand.
»Den mest overraskende del af projektet var, at de velkendte, syrefølsomme smagsløg reagerede kraftigt, når de blev udsat for vand,« fortæller Yuki Oka, der er neuroforsker ved Caltech, til tidsskriftet Science.
Musene uden de syrefølsomme smagsløg var også langsommere end de andre mus til at kende forskel på vand og en klar, lugtfri silikoneolie, der skulle imitere vand. Det tyder ifølge forskerne på, at smagsløgene hjælper med at adskille vand fra andre væsker.
Smagsløgene spiller dog ikke nogen rolle i forhold til at afgøre, hvornår man ikke er tørstig længere.
Ved hjælp af optogenetik testede forskerne, om de kunne anspore musene til at drikke vand ved kunstigt at aktivere smagscellerne.
Nogle af musene blev modificeret til også at have lysfølsomme proteiner i deres syrlige smagsløg, så de reagerede på lys på samme måde som på vand. Først blev musene trænet til at drikke fra en hane med vand, som senere blev udskiftet med blåt lys.
»Når musene ‘drak’ det blå lys, opførte de sig, som om de smagte vand,« forklarer Yuki Oka. Nogle af musene slikkede hanen med det blå lys så meget som 2000 gange på ti minutter - altså væsentligt mere end hvis en mus rent faktisk havde drukket vand.
»Det tyder på, at selvom signaler fra tungens smagsløg kan udløse tørst, så spiller de ikke nogen rolle i at fortælle hjernen, hvornår den skal stoppe,« siger Yuki Oka til Science.
Meget tyder dog på, at munden og tungen har en eller anden betydning i forhold til at registrere, hvornår tørsten er slukket.
»Dyr stopper med at drikke, længe før signaler fra mavesækken eller blodet kan nå at informere hjernen om, at man ikke er tørstig længere. Derfor må signalerne komme fra tungen eller munden,« forklarer Zachary Knight, neuroforsker ved California University, til magasinet Science. Meget klogere end det er man dog ikke, understreger han.
»Man ved stort set ingenting, om hvordan vand opfattes i mund og hals, og hvordan signalet videreføres til hjernen.«
Det er da også stadig usikkert, hvordan de syrefølsomme smagsløg præcist reagerer på vand. Forskerne arbejder dog ud fra en formodning om, at det hænger sammen med, at vandet skyller munden fra savl, som er salt og syrligt, og derved ændrer cellernes pH-værdi, så de nemmere reagerer.
»Det giver god mening, at vand bliver opfattet igennem manglen på spyt. Men det er stadig kun en ud af mange sandsynlige måder at mærke vand på, heriblandt temperatur og tryk,« siger Zachary Knight til Science.
Jeg har bemærket at vand smager af mere, når det drikkes af et metal-krus !
Jeg har også altid hørt at mine venner foretrak at drikke f.eks Faxe Kondi af dåse frem for plastflaske. Men om det blot er psykologisk eller der er mere om snakken, skal jeg ikke kunne udtale mig om.
Jeg oplever det som det smager anderledes, når der er tale om koldt vand, Ole. Men om det er vandet, eller kontakten med metallet har jeg nu aldrig funderet dybere over.
Der er fire former for grundsmag, salt, sødt, surt, og bittert. 'Umami', er Meyersk pølsesnak, der er blevet til en folkepsykose, der er ikke en femte grundsmag. Det er det rette forhold mellem de fire grundformer plus specifikke nuancer, der giver den 'fylde' og velsmag der kaldes umami, det magiske trylleord, betyder ganske enkelt fylde. Og uden de fire former for grundsmag, ingen såkaldt umami.
Dette, 'at man smager med maven', fik Jeg ikke læst, men genkendte det. Brød med højt proteinindhold mætter bedre end brød med lavt, det er den måde 'maven' smager på. Fylde, på en anden måde.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard