

Normalt er fugt mellem glassene i flerlagsruder noget, man for enhver pris vil undgå. Men flere europæiske forskere og virksomheder har over de senere år udviklet og testet vinduer og vægelementer med vand i. Væsken kan nemlig løse flere indeklimaproblemer på en gang med et lavt energiforbrug og uden de gener, der kan være med forskellige typer solafskærmning og ventilation.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Der må også skulle en ret kraftig konstruktion til at klare vandsøjletrykket i ruderne. Bare en lille rude på 1 * 1 m, der kun lige er fyldt til overkanten vil have et gennemsnitligt tryk på 0,05 bar, hvilket over hele ruden giver et tryk på 500 kg (undskyld 5000 N når det skal formuleres til ingeniører).
Ved længere tids varme og sol uden en god afkøling om natten, vil vandet blot blive varmere og varmere.
Som jeg forstår det er det planen at vandet skal cirkuleres rundt i huset og eventuelt til en central tank. Det vil være relativt oplagt i den forbindelse at kombinere det med mulighed for at koble en varmepumpe eller lignende på, så tilløbsvandet bliver køligt og man samtidig kan lave tilstrækkeligt varmt brugsvand til anden brug
Det er vel egentligt blot en solfanger.
Det er lidt som at sige at en blender bare er et par knive.
Hele ideen er vel at absorptionen i vandet reducerer lys-transmissionen udenfor det synlige lysspektrum og dermed reducerer den radierede opvarmning af rummet bagved glasset. Det gør en solfanger ikke.
Den absorberede energi (det varme vand) vil så kunne transporteres til andre steder, hvor der er mere brug for det. Det gør en solfanger også.
Men der er også mulighed for at cirkulere koldere vand ind i vinduerne, hvorved man kan køle rummet gennem vinduerne. Det gør en solfanger ikke.
Vandfyldte vinduer med gennemstrømning vil også kunne løse problemet med at solfilm der er integrerede i vinduet har tendens til at nedbrydes på grund af opvarmning.
Men der er selvfølgelig en del potentielle problemer forbundet med systemet også - ikke mindst holdbarhed og besvær med at designe et vindue der også skal kunne åbnes. På den anden side er det vel ikke nødvendigvis sådan at man ikke kan acceptere et enkelt ikke vandfyldt vindue her og der.
Ved længere tids varme og sol uden en god afkøling om natten, vil vandet blot blive varmere og varmere.
Fra mit eget hus, som er rimeligt isoleret selvom det ikke betyder så meget, kan jeg observere at nogle dages varme og sol uden kølige nætter får varmet hele konstruktionen op. De solbelyste overflader bliver 40 til 50 grader om dagen, så natten skal helst ned omkring 15 grader i nogen tid, før det mærkes. Trods åbne vinduer og døre om aftenen/natten, når det ikke at blive kølet ned. Når jeg lukker vinduer og døre lidt til før sengetid, så ser jeg at indendørstemperaturen stiger igen, fordi luftskiftet mindskes.
Det virker selvfølgelig begge veje. Efter længere tids køligere temperaturer, så går der også et par dage før det slår igennem indendørs. Tidskontanten for vægge og lofter skønner jeg til et døgn eller mere. Det passer nogenlunde med nogle simple simuleringer af temperatur og varmestrøm gennem konstruktionen.
Jeg tror ikke gevinsten i forslaget står mål med indsatsen.
Det er vel egentligt blot en solfanger.
Jeg tænker ikke det et tænkt til pacelhuse, men f.eks. kontor bygninger og andet med store glaspartier kunne nok håndtere ekstraomkostningen ved det tekniske.