Valgdag: Kampen om vindmøller rykker ind i stemmeboksen

Vindmøller har stor betydning for lokalsamfundet. Illustration: Vestas

Når danskerne i dag skal afgøre, hvem der skal have magten i landets kommuner og regioner de næste fire år, vil vindmøller være et af de emner, der har stor betydning for vælgerne i visse kommuner.

Det vurderer netmediet Energiwatch, som peger på, at stemningen omkring vindmøller i mange kommuner har forandret sig mærkbart.

Læs også: Folkelig vindmøllemodstand bekymrer ikke energipolitikere

Hvor der før var stor politisk velvilje over for møllerne, har større vindmøller udløst langt flere lokale protester, der har fået en række byråd til enten at aflyse planlagte landmølleprojekter eller sætte dem på standby.

Energiwatch har derfor lavet en liste over kommuner, hvor debatten om vindmøller har været usædvanligt skarp:

Esbjerg Kommune

Kommunen har ellers været en af de meste vindbegejstrede kommuner, men i marts måned blev byrådets to største partier, Venstre og Socialdemokratiet, enige om at sætte et stop for nye vindmøller.

Konkret sker det ved at droppe den vindmølleplan, som er den del af kommuneplanen frem mod 2026.

Det ramte 18 vindmøller i Esbjerg Kommune, som var det af et stort projekt med i alt 48 vindmøller, som energiselskabet Vattenfall havde planlagt og arbejdet på i flere år.

Læs også: 41 familier må vige for Danmarks største vindmøllepark

Begrundelsen fra politikernes side var 'en stor folkelig modstand'.

Tønder Kommune

Her sagde kommunalbestyrelsen i det tidlige forår nej til 30 vindmøller ved Haved på grænsen mellem Tønder og Esbjerg kommuner.

Læs også: ANALYSE: Landvindmøller i postfaktuel modvind

Projektet – som er del af et Vattenfalls projekt med i alt 48 vindmøller ved Haved – var ret langt i sagsbehandlingen. Blandt andet havde 41 beboere sagt ja til at forlade deres huse for at give plads til vindmøllerne.

Et forslag om at lukke helt ned for vindmøller i en periode blev dog ikke vedtaget:

»Der er meget stor splittelse om det her spørgsmål i Tønder Kommune. Afstemningen i aftes kunne ikke være mere splittet,« sagde borgmester Henrik Frandsen (V) ifølge Energiwatch.

Siden har et flertal i kommunens teknik- og miljøudvalg bakket op om et forslag om seks af Vestas' 3,45 MW-møller ved landsbyen Vindtved.

Thisted Kommune

Tre planlagte vindmøller tæt på surfer-paradiset Klitmøller ved Hanstholm – også kaldet Cold Hawaii – har sat sindene i kog i kommunen.

Surferne frygter, at vindmøllerne skal skabe turbulens og dermed påvirke vindforholdene negativt.

Læs også: Planlagt vindmølle ved 'Cold Hawaii' kan ødelægge surfermiljøet

Efter dialog mellem surferne og vindmølleudviklere er man blevet enige om at give mulighed for at stoppe vindmøllerne, når vindforholdene for surferne er særligt gunstige.

For den siddende borgmester i Thisted Kommune er skaden dog allerede sket, skriver Energiwatch.

I hvert fald har surfer-vindmølle-sagen været central i valgkampen, og den konservative borgrmester er kommet under hårdt pres fra begge sider af byrådet.

Lolland Kommune

På Lolland, som tidligere var en meget vindmølleglad kommune med solid opbakning hos borgerne, er modstanden nu vokset kraftigt.

Det har ført til en helt ny valgmulighed på den lokale stemmeseddel, da et fremtrædende Venstre-medlem af byrådet, Marie-Louise Brehm Nielsen, i sommer blev ekskluderet efter langvarig uenighed om blandt andet vindmøller.

Læs også: Facebook er kampplads for vindmølleprojekter. Tilhængere skal til at tjekke ind

Hun fik snart følgeskab af et andet Venstre-byrådsmedlem, Henning Alfred Rasmussen, og sammen stiftede de en lokalliste, 'Din Stemme'.

Den vil kæmpe imod vindmøller på land og roetransporter døgnet rundt, fremgik der af Marie-Louise Brehm Nielsens udtalelse til TV Øst i forbindelsen med hendes exit fra Venstre.

Frederikssund Kommune

Frederikssund er, sammen med Allerød, den eneste kommune i Nordsjælland, hvor man proaktivt har arbejdet for at få sat landvindmøller op.

Dette arbejde er ifølge Energiwatch stort set lagt dødt nu, og vindmøllerne har heller ikke fyldt meget i valgkampen i Frederikssund, fordi det er begrænset, hvor der er plads til store vindmøller i kommunen.

»Vi er en af de kommuner i Nordsjælland, hvor der faktisk er plads til møller, men det er utroligt svært for mig som politiker at overbevise borgerne, når industrien og udviklerne kommer anstigende med møller, der række næsten op til skyerne,« sagde Jens Ross Andersen (V), næstformand for teknisk udvalg i Frederikssund, i foråret til Energiwatch.

Mariagerfjord og Aabenraa kommuner

I Mariager har man faktisk givet tilladelse i 2017 til et projekt med seks nye, store vindmøller på Handest Hede i Hobro.

Samme år var der stor, lokal debat om et andet vindmølleområde i kommunen ved navn Troldemose.

Læs også: Hver tredje landmølle har ingen nære naboer

Aabenraa Kommune har i 2017 vedtaget et midlertidigt forbud mod flere landvindmøller. Forbuddet kan ophæves, når der kommer nye regler for afstanden til nærmeste hus.

Til Energiwatch sagde Aabenraas borgmester dengang:

Læs også: Første konklusioner om vindmøllers indvirkning på naboers helbred klar omkring nytår

»Vi spurgte os selv, om vi følte, at en afstand på 600 meter ville være langt nok væk fra vores egen bolig, og det er det ikke. Afstanden skal være op til en kilometer, før jeg ville synes, det er o.k. med en mølle i min baghave.« sagde han.

Flertal vil have flere vindmøller

Siden da er vindmølledebatten blusset op igen i forbindelse med Apples planer om at bygge et datacenter på en mark i kommunen.

Nogle borgere frygter for, hvor vindmøllerne, som skal forsyne datacentret med grøn strøm, skal stå.

Læs også: To spritnye vindmølleparker skal drive Apples datacentre

Ifølge en Ritzau-rundspørge er vindmøllemodstanden hos byrådskandidaterne dog langtfra så stor, hvis man spørger bredt ud over hele landet.

Her svarer 67 pct. af 4.028 kandidater, at de er tilhængere af mere vindkraft i deres kommune.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis man læser de lokale ekstrablades artikler om emnet får man fejlagtigt det indtryk at der stor modstand. Artiklerne dækker først og fremmest over pressens behov for at bringe sensationer hver dag. Det sker efter en drejebog hvor journalisten refererer til nogle få klagere. Ifølge vindmølleforeningen er 80% positive overfor vindkraft og det stemmer overens med at 67% af kandidaterne er for mere vind.

Det er nødvendigt at vindkraftaktørerne tager del I debatten med læserbreve og på pressens WEB sider som her og sagligt argumenterer men også går I rette med en uansvarlig presse som kun plejer egne interesser for daglige sensationer.

På Fyn har der ikke været valgdebat om emnet af betydning fordi de værste udskejelser I pressen er blevet fulgt til dørs.

 • 12
 • 5

Det viser vel at lokalpolitikerne (i øvrigt som mange landspolitikere) er nogle temmelig uselvstændige og utroværdige individer, som når blot et lille mindretal råber højt, lader hånt om klima- og miljø. Det er uansvarligt over for vores børns fremtid, og sådanne personer burde ikke ”lede” landet. Og de burde ikke sove godt om natten.

 • 3
 • 6

Ja der er stor folkelig modstand og den vokser jo nærmere på din ejendom vindmøllen placeres. Undersøgelse viser at man skal ud på mindst 3,5 kilometer inden der begynder at blive flertal for at få en kæmpevindmølle som nabo. Heldigvis er der flere og flere der indser at naboerne ikke er beskyttet godt nok. En afstand på 4 x møllehøjden er alt for lidt. Sundhedsrisiko skal afklares og de økonomiske fordele, fordeles anderledes.

 • 4
 • 2

Det viser vel at lokalpolitikerne (i øvrigt som mange landspolitikere) er nogle temmelig uselvstændige og utroværdige individer, som når blot et lille mindretal råber højt...

- hold da helt op!: I Haderslev kommune indkom der 2000+ protester mod opstilling af vejrmöller i et fredet naturområde., og byrådsmedlemmerne så klart og tydeligt skriften på væggen, da de begravede planerne i august.

(De partier, der var toneangivende i modstanden (C - LA - DF), har iøvrigt indgået valgforbund ved dagens valg).

 • 3
 • 4

Det grundlag som debatten foregår på, bringer ikke afklaring eller udvikling for nye placeringer vindturbiner på land. Der skal en konkret stillingtagen til om reglerne er i orden, og det sker ikke i den pressedebat der kører nu. Det klagerne og deres talerør i pressen ikke forholder sig er at de gældende regler er opfyldt.

Derfor er en mere nøgtern og saglig debat nødvendig, men først og fremmest et modspil til den useriøse presse der har frit spil nu.

Bent Martinussen skriver: Undersøgelse viser at man skal ud på mindst 3,5 kilometre... Hvad er titlen og sæt venligst et link på så alle kan læse teksten.

 • 4
 • 2

Jeg tror at det er den samme undersøgelse som vi taler om. Du nævner Vindmøllebranchens udlægning af analysen, hvor der er 80% der er tilhængere. Der nævnes dog ikke nogen afstand, men den er som jeg husker 5 kilometer, for at der er 80% der vil acceptere kæmpevindmøller.

 • 2
 • 1

Det viser vel at lokalpolitikerne (i øvrigt som mange landspolitikere) er nogle temmelig uselvstændige og utroværdige individer, som når blot et lille mindretal råber højt, lader hånt om klima- og miljø. Det er uansvarligt over for vores børns fremtid, og sådanne personer burde ikke ”lede” landet. Og de burde ikke sove godt om natten.

Nu er det svært at se om du er ironisk, men med udgangspunkt i at du ikke er - -

Sidder her i aften mens resultaterne fra kommunevalget tikker ind. En frygtelig forestilling hvor politikere lover ting som folk ønsker, og derved vælges ind. Uha-uha.

OK - her var det så mig der var ironisk.

 • 0
 • 0

De partier, der var toneangivende i modstanden (C - LA - DF), har iøvrigt indgået valgforbund ved dagens valg

- det kan nu konstateres, at valgforbundet øgede sit mandattal med 1 (LA 1->2, øvrige to partier uændret)); LA var frontlinieparti i kampen mod møllerne. Socialdemokratiet gik også frem - og her bemærker jeg, at spidskandidaten for nyligt erklærede sig som modstander af flere møller:

https://www.jv.dk/haderslev/Roennow-overra...

 • 0
 • 3

@Bent Martinussen Sundhedsrisikoen ER afklaret – resultat ingen sundhedsrisiko.

@Hans Henrik Hansen Ja, alle ved nok at LA og DF generelt er de mest miljøfjendske partier – heldigvis udgør de ikke flertallet.

Jeg stopper i øvrigt her, da jeg kan se at denne streng åbenbart domineres af usaglige debattører, som åbenbart ikke bekymrer sig om klimaet (jfr. likes på Jens Friis´s indlæg), men blot irriteres, når de ser en vindmølle.

Det er derimod glædeligt at konstatere at den grønne omstilling nu for alvor har fået fat – på trods af hr. Trump og den danske regering.

 • 3
 • 1

Projektforslaget for Kastrup Tiset Enge nær Gram var lokalt baseret på lodsejere i KT Enge, som havde hyret en række projektspecialister ind til styre projektet. Også her var der nogle få klagere som fik det lokale ekstrablad Jyske Vestkysten som talerør. Ingen af aktørerne tog debatten (kampen) op mod avisen som havde frit spil. Det stiller kommunalpolitikerne i en vanskelig situation og enkelte af dem lader sig trække rundt i manegen af avisen. De fleste lokalpolitikere forsøger langt hen ad vejen at ignorere sensationspressen og støtte om lokale initiative.

Derfor er det vigtig at tage del i debatten.

Det avisen forsøger er, at overtage sagsbehandlingen fra kommunen, selv om alle love og regler er overholdt. Derefter vil avisen træffe afgørelsen altid med fingeren nedad. Det er et demokratisk problem at en statsstøttet presse kører kampagner mod det lokale erhvervsliv og mod borgerinitiativer. Disse medier bør fratages mediestøtten.

I øvrigt belærte en af projektspecialisterne fra KT Enge mig om, at man skal ignorere, hvad der står i pressen. Et par måneder senere fik Jyske Vestkysten lukket hans projekt.

 • 1
 • 2

I øvrigt belærte en af projektspecialisterne fra KT Enge mig om, at man skal ignorere, hvad der står i pressen. Et par måneder senere fik Jyske Vestkysten lukket hans projekt

- nok lidt af en tilsnigelse at give JV æren! ;)

Uddrag af referat fra Udvalget for Plan og Miljø, mandag den 7. august 2017:

I forbindelse med den offentlige høring er der indkommet et stort antal indsigelser og bemærkninger til det fremlagte planmateriale. Indsigelser og behandling af disse fremgår af indsigelsesnotatet, som er vedhæftet som bilag 2. Indsigelserne udgør tillige en væsentlig del af den sammenfattende redegørelse, som er vedlagt som bilag 3. Samtlige indkomne indsigelser er ligeledes vedlagt som bilag. Der er indkommet kommentarer/indsigelser til det udsendte materiale i form af underskriftindsamlinger og i form af individuelle indsendte bidrag. 2007 personer har indsendt bidrag i form af en underskrift på en af ni forskellige underskriftsindsamlinger. 105 personer har indsendt et individuelt bidrag imod et vindmølleprojekt, i form af en individuel skrivelse. 23 personer har indsendt et individuelt bidrag for et vindmølleprojekt, i form af en individuel skrivelse. Samlet og overordnet sætter de indsendte indsigelser og bemærkninger hovedsagligt fokus på følgende emner:  Støj fra vindmøller  Påvirkning af sundhedstilstand  Nærliggende ejendommes værditab  Påvirkning af fauna og flora  Påvirkning af landskabet  Skyggekast fra vindmøller  Lysgener fra signallys på vindmøller  De fremlagte planforslags validitet

2007 protestunderskrifter + 105 individuelle skrivelser imod - 23 individuelle skrivelser for! ;)

Men forvaltningen stak skam ikke op for bollemælk!:

De indkomne indsigelser og bemærkninger viser grundlæggende borgernes bekymringer, men den faglige vurdering er at indholdet ikke giver anledning til ændringer i det fremlagte planforslag

 • men det gjorde politikerne altså, nok med blikket stift rettet mod valgdagen, 3 1/2 måned ude i fremtiden!
 • 1
 • 0

Det er nødvendigt at pointere at alle love og regler var opfyldt I KT Enge projektet var opfyldt.

Hvilke love og regler var utilstrækkelige, da projektet blev afvist?

Hvad angår Jyske vestkysten er det lykkedes avisen at lukke projekter i alle Syd og Sønderjyske kommuner.

 • 1
 • 2

Når det går op for folk, hvis det nogensinde sker, at vindmøller er energiforsyningens svar på IC4 toget, kan det være at modstanden, vokser endnu mere?

De producere el når de har lyst, de kan ikke styres og alligevel får de forrang, når de så kan køre, fordi vi har indvesteret i dem, og så skal vi partou bruge dem.

Når de så ikke vil køre rundt, vinden ikke blæser, så er det de gamle kulfyrede værker, der må trække læsset.

Og solcellene er energiforsyningens IC2, lillebroren med den endnu dårligere drifts-statestik, som laver en lille smule om sommeren og næsten intet om vinteren!

 • 5
 • 3

Jo, desværre er det det lokale ekstrablad som med deres kampagner styrer udviklingen og styrer nogle lokalpolitikere og dermed afgører sager som denne. Det er hårde odds for den grønne omstilling med vindkraft, men derfor nødvendigt at deltagerne går ind I debatten med disse sensationsjournalister. Journalisterne laver ikke research, men citerer kun klagerne oftest for udokumenterede påstande som: Vindmøller støjer. Vindmøller blinker. Ejendommene bliver værdiløse, men alle .regler er overholdt (det citerer journalisterne ikke)

I Aabenraa har borgmesteren også ladet sig trække rundt I manegen af avisen og aflyst flere vindmøller indtil Apple annoncerede, at de gerne vil bygge et datacenter I Kassø med vindmøller. Nu er borgmesteren og det lokale ekstrablad i knibe. Borgmesteren siger, at det må staten afgøre for han tør ikke tage beslutningen.

 • 2
 • 3

Nu er debatten her nået ind til kernen af den "folkelige" modstand. Love og regler er komplet ligegyldige. Ifølge HHH vil kommunens borgere hverken eje eller have vindmøller. HHH er selvudnævnt talsmand for borgerne, og love og regler er ligegyldige.

Det er præcis stilen I de mange sensationsartikler i avisen.

I et demokratisk samfund udgør de folkevalgte politikere det repræsentative demokrati, der på borgernes vegne træffer beslutningerne.

Forhåbentlig har denne debat anskuelig gjort hvilke mekanismer der styrer den "folkelige" modstand.

 • 3
 • 2

Det viser vel at lokalpolitikerne (i øvrigt som mange landspolitikere) er nogle temmelig uselvstændige og utroværdige individer, som når blot et lille mindretal råber højt, lader hånt om klima- og miljø.

Det kaldes at lytte til et mindretal, hvilket også er en vigtig del af demokratiet. Jeg tvivler på at ret mange er interesseret i et samfund hvor et flertal tromler et mindretal ned.

En afstand på 4 x møllehøjden er alt for lidt.

Hvis det blev øget til 10x, så ville det tage det meste af mindretallets følelse af at blive tromlet ned.

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten