Valentina Tereshkova - tekstilarbejderen, der blev den første kvinde i rummet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Valentina Tereshkova - tekstilarbejderen, der blev den første kvinde i rummet

Valentina Tereshkova var første kvinde i rummet i 1963. Illustration: Roscosmos

Det stod ikke skrevet i hverken sol, måne eller stjerner, at russiske Valentina Tereshkova skulle komme tættere på netop disse naturfænomener end nogen af os andre.

Hun arbejdede som samlebåndsarbejder på en tekstilfabrik, da den sovjetiske præsident Nikita Khrusjtjov besluttede sig for, at den første kvinde i rummet skulle være fra USSR.

400 kvinder var i søgefeltet til pladsen, og valget faldt i sidste ende på Valentina Tereshkova, der ligesom de øvrige fire finalister var en ivrig faldskærmsudspringer i fritiden.

De fem kvinder blev trænet inden for det sovjetiske flyvevåben, og for 26-årige Tereshkova kulminerede denne træning den 16. juni 1963, da hun som første kvinde kunne sætte sig til rette i Vostok 6 og tage turen fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan ved hjælp af en R-7-raket. Herefter fløj hun helt alene rundt om Jorden 48 gange på knap tre dage, hvilket i sig selv var en rekord.

Valentina Tereshkova blev meget berømt. Her ses hun på skiferie året efter turen i rummet. Illustration: RIA Novosti archive, image #16350 / V. Malyshev / CC-BY-SA 3.0

Undervejs var det planen, at Vostok 6 skulle kobles sammen med Vostok 5, som fløj samtidig, men den plan blev ifølge den britiske offentlige side gov.uk skrinlagt, mens undersøgelserne af kvindens modstandskraft over for de fysiske og psykiske stressfaktorer i rummet stadigvæk blev undersøgt. Ifølge biografisiden yourdictionary.com så sagerne ens ud for mænd og kvinder.

Det er strømmet ind med medaljer gennem årene. Illustration: RIA Novosti archive, image #612748 / Alexander Mokletsov / CC-BY-SA 3.0

Fik ikke tandbørsten og nedstigningsprogrammet med

Hun har dog senere fortalt til The Guardian, at det ikke var lutter lagkage at sidde i kapslen. Selv om hun havde mad, drikke og tandpasta med, så lå der ingen tandbørste i oppakningen.

Dette var dog ikke den værste bommert. For undervejs opdagede hun også, at rumfartøjet kun var programmeret til at stige op, men ikke til at lande. Ifølge Valentina Tereshkova betød dette, at hun ville være fortsat længere ud i rummet uden at kunne komme ned igen, hvis ikke kontrolrummet på Jorden var lykkedes med efterfølgende at sende et computerprogram i hendes retning, der gjorde det muligt for hende at komme ned og skyde sig selv ud med faldskærm i 7 km højde.

Og ifølge hyldestsiden valentinaproject.com var det også så som så med kræfterne til efterfølgende at svømme i land, fordi hun havde fået kvalme af den dårlige mad om bord og krampe i benene.

Her ses Valentina Tereshkova sammen med Neil Armstrong i 1970 efter hans berømte tur til Månen. Illustration: RIA Novosti archive, image #837790 / Rudolf Kucherov / CC-BY-SA 3.0

Men hun klarede den, og Valentina Tereshkova blev hyldet for dåden i sit hjemland, hvor hun blev tildelt titlen ’Sovjetunionens helt’. Og pr-mulighederne kom helt i top, da hun giftede sig med kollegaen Andriyan Nikolayev og således kunne føde det første barn, der havde hele to kosmonaut-forældre.

'Måge' var hendes kaldenavn

Gennem årene har hun været stærkt involveret i politik for Sovjetunionen, som i første ombæring varede til opløsningen af Sovjet. I 2011 blev hun dog valgt ind i det russiske underhus, Statsdumaen, hvor hun stadigvæk er aktiv.

Ud over at have modtaget et hav af priser og medaljer i løbet af årene har hun været fakkelbærer i Skt. Petersborg forud for OL i Beijing i 2008, ligesom hun bar det russiske flag ved åbningsceremonien til Vinter-OL i 2014 i Sochi i Rusland, kan Wikipedia fortælle.

Og så har hun både fået et månekrater, en skole, massevis af russiske veje og en asteroide opkaldt efter sig. Sidstnævnte fik navnet 1671 Chaika, som er det russiske navn for måge. Chaika var netop Tereshkovas kaldenavn under flyvningen.

Vil gerne til Mars

I dag er Tereshkova 79 år gammel, men kan åbenbart stadig fornemme duften af raketbrændstof i næsen. Så sent som i 2013 udtalte hun ifølge Daily Mail, at hun gerne tog til Mars på en envejs-billet, hvis muligheden bød sig.

Af de øvrige fire finalister, som i sin tid blev udvalgt, var tre udvalgt til at deltage i Voskhod 5-missionen, som skulle være en tidages flyvning med kun kvinder om bord. Denne blev dog aflyst og erstattet af Soyuz-programmet, og det betød i princippet enden på kvindernes drøm om at komme i rummet, da den særlige fokus på kvindelige kosmonauter forsvandt, fremgår det af Wikipedia.

Til og med søndag i denne uge er Valentina Tereshkovas Vostok 6-kapsel udstillet på Science Museum i London.

Se video med billeder af lift-off herunder.

Det her er nok lidt fluekn*ri, men kandidaterne var ikke "bare" nogle, der indsendte ansøgninger fordi de "var interesserede". Det var en gruppe, der blev udvalgt ud fra erfaring.

Processen var, at luftvåbnets institut for flyve- og rummedicin bad landets flyveklubber om at screene kvindelige medlemmer og udvælge en bruttoliste over egnede kandidater med flyve- og faldskærmserfaring. Det var denne bruttoliste, der omfattede ca. 400 kandidater. Ud fra denne liste blev 58 kandidater valgt videre til medicinske undersøgelser, centrifuge-tests m.m., indtil de sidste fem blev udvalgt til kosmonautkandidater.

Tereshkova var en erfaren faldskærmsudspringer (78 udspring). En af de andre fem (Irina Solovyeva) havde over 900 udspring, mens en anden (Valentina Ponomareva) havde mere end 300 flyvetimer.

I øvrigt havde Gagarin ved udvælgelsen til kosmonaut kun godt 230 flyvetimers erfaring, og ingen af de første kosmonauter var uddannet som testpilot (Komarov havde dog erfaring som test-ingeniør) - en tydelig afspejling af de forskellige tilgang til udviklingen af teknologien mellem USA og USSR.

Der kan findes interessant læsning om historien om de første kosmonauter i fx Siddiqui (2003): Sputnik and the Soviet Space Challenge og Hall & Shayler (2001): The Rocket Men. Faktisk lidt ærgerligt, at der er relativt få bøger om det tidligt Sovjetiske rumprogram i forhold til det amerikanske.

/Bo

ps. Tak for artiklen - Tereshkovas flyvning er alt for ofte overset og glemt.

  • 3
  • 0