Vakuumløfter giver cobot Herkules-kræfter

Flemming Bischoff Truelsen med en af de robotarme fra Universal Robots, som han har fundet på at sætte sammen med en vakuumløfter for at mangedoble robottens løfteevne. Nu skal løsningen ud på markedet som hyldevare. Illustration: Morten Vittrup Lund

Det odenseanske robotmiljø er begyndt at knopskyde til andre egne af landet. Nu også til Slagelse, hvor maskinmester og iværksætter Flemming Bischoff Truelsen går på markedet med en ny type løfterobot baseret på en cobot, en vakuumløfter og et egenudviklet regulatorværktøj, der øger robottens løfteevne med en faktor 2,5.

Ideen er at gøre den velkendte robotarm fra Universal Robots langt stærkere end i dag, hvor den maksimalt kan løfte 10 kg. Men ved at koble robotarmen op på en traditionel vakuumløfter er det i et pilotprojekt lykkedes Flemming Bischoff Truelsen at gøre UR-robotten i stand til at løfte 25 kg.

»Vi bruger så at sige vakuumløfteren som en muskel,« forklarer Slagelse-iværksætteren, der for fire år siden grundlagde virksomheden Automatik og Teknik, hvor han primært har løst automationsprojekter på projektbasis.

»Nu vælger vi så at gå i en helt anden retning med det her produkt.«

Skal være et hyldevareprodukt

Planen er at gøre den muskuløse cobot til et kommercielt hyldevareprodukt med tilhørende software, der blandt andet skal sælges i regi af Universal Robots’ online-showroom for robotkomponenter og -software, UR+. Til det formål har Flemming Bischoff Truelsen stiftet et selvstændigt selskab, Cobot Lift, hvor en ekstern investor ejer 25 procent af virksomheden.

Kimen til løsningen blev lagt i foråret 2017, hvor Flemming Bischoff Truelsen rendte ind i virksomheden Danalim. De havde brug for en robot, der skulle kunne løfte 25 kg tunge sække op i en kasse. I stedet for at bygge løsningen op omkring Danalims eksisterende store Kawasaki-robot kom Flemming Bischoff Truelsen på at kombinere en UR-robotarm med den vakuumløfter, som Danalim alligevel havde stående nede i den anden ende af produktionshallen.

Robotarmen bliver simpelthen monteret på vakuumløfteren, og et specialudviklet værktøj – en form for regulator, som Flemming Bischoff Truelsen er ved at tage europæisk patent på – monteres for enden af robotarmen som styringsværktøj.

Vakuumløfteren definerer robottens løfteevne. I Danalim-applikationen er det 25 kg, men den kunne i princippet være langt højere, afhængigt af vakuumløfteren, anfører Flemming Bischoff Truelsen.

Når en cobot må give fortabt

Prisen for den højere løfteevne er begrænset bevægelsesfrihed. Men Flemming Bischoff Truelsen tror så meget på ideen, at han har stiftet en selvstændig virksomhed, der skal få produktet ud over stepperne.

Han ser et stort og uudnyttet markedspotentiale i tomrummet mellem cobots og de større traditionelle industrirobotter, der ganske vist kan løfte meget mere, men også kræver afskærmning.

»Der er mange applikationer ude i industrien, hvor du har brug for at kunne løfte lidt flere kg, end hvad en cobot under normale omstændigheder kan klare. Det er en nicheapplikation, men jeg tror, den kan ramme bredt,« siger Flemming Bischoff Truelsen.

Det kunne være inden for pakning og palletering, eksempelvis håndtering af tungere spande eller kasser, hvor cobots under normale omstændigheder må give fortabt. Vakuumløfteren er ganske vist med til at gøre installationen betragteligt tungere end en normal cobot-løsning – en vakuumløfter vejer i sig selv typisk omkring 200 kg – men der er stadig tale om en lettere installation end en stor industrirobot, der let kan veje et ton, lyder det fra Flemming Bischoff Truelsen.

CE-mærkning er én af de udfordringer, der skal løses. Sikkerhedsvurderingen følger nemlig brugssituationen, ikke selve robotten, så den vil afhænge af den specifikke løsning. I tilfældet med Danalim-robotten gav sikkerhedsvurderingen sig selv, fordi ingen mennesker kan risikere at få sækkene i hovedet, men situationen kan være en anden med eksempelvis tunge kasser, hvor løftene foregår i en helt anden højde.

På tysk salgsturné

Undervejs har Flemming Bischoff Truelsen fået hjælp til meget af det juridiske og økonomiske fra det lokale væksthus, ligesom et tilskud fra programmet DigitaliseringsBoost har bragt ham langt.

Han har afgivet de første tilbud og er pt. i gang med at tilpasse softwaren, så den kan blive en del af UR+-programmet. Derudover skal der også arbejdes med softwarens brugervenlighed, hvilket han efter planen skal have hjælp til fra Designskolen i Kolding og Mads Clausen Instituttet på SDU.

Flemming Bischoff Truelsen var senest et smut forbi Hannover-messen i april, hvor han fornemmede pæn interesse for løsningen, herunder fra en række udenlandske vakuumløfter-producenter, som han håber på at kunne indgå et samarbejde med.

Her en kort video, som Cobot Lift selv har produceret af Danalim-robotten i aktion:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Selv om jeg aldrig rigtig har syntes om UR og ikke syntes det er den mest elegante løsning, så kan jeg godt li' når der bliver lavet så simple løsninger som denne. Vi har den her robot og den her almindelige vakuumløfter, lad os sætte dem sammen og få et fuldautomatisk anlæg.

Jeg kan nu ikke forestille mig en løsning med vakuumløfter vil kunne fungere uden en eller anden form for afskærmning.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten