Det har ødelagt et helt forskningsmiljø på DTU, at tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sammen med Fødevarestyrelsen besluttede at udsætte universitets veterinærinstitut for konkurrence. Den endte med at flytte statens veterinære beredskab fra DTU til Københavns Universitet og Statens Serum Institut.
Seruminstituttet er nu begyndt at opbygge sit eget forskningsmiljø på Amager, men det bliver ikke med de erfarne medarbejdere fra DTU. Kun 27 ud af de 288, som var ansat ved indgangen til 2018, flytter nemlig med.
Det viser en beretning fra statens vagthunde i Rigsrevisionen, som har kulegravet udbuddet af det veterinære beredskab. Heraf fremgår det, at Statens Serum Institut desuden ansætter 58 helt nye medarbejdere.
Ministeriet kiggede ikke på forskningsmiljøet
Det ødelagte forskningsmiljø påkalder sig kritik fra de statsrevisorer, som er udpeget af Folketinget.
»Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Miljø- og Fødevareministeriet i forbindelse med konkurrenceudsættelsen ikke har vurderet, hvilken virkning flytningen ville have på det veterinære forskningsmiljø,« lyder den.
DTU har på grund af tabet af det veterinære beredskab set sig nødsaget til helt at lukke sit veterinærinstitut fra næste år. Det sker dog med et betragtelig tab, konstaterer Rigsrevisionen, på i alt 89 millioner kroner.
Læs også: Usikkert om DTU får udbetalt 80 millioner til veterinærbyggeri
Hovedparten, 63 mio. kr., er gået til at projektere det staldbyggeri, som DTU forberedte i Lyngby, men som blev droppet i 2017. Staldene skulle erstatte bygningerne på øen Lindholm i Stege Bugt, som var blevet for dyre at drive.
Læs også: BAGGRUND: Lindholms skift fra laboratorium til udrejsecenter
På Lindholm var der plads til at udføre forsøg med store husdyr som kvæg, og byggeriet i Lyngby var planlagt til at kunne det samme. Men for to år siden stod det pludseligt klart for DTU, at Fødevarestyrelsen slet ikke ville kræve stalde til så store dyr.
DTU: Vi blev holdt i mørke
DTU endte derfor med at tage forbehold for byggeriet i sit bud på det veterinære beredskab og har siden i flere redegørelser og interviews klaget over at være blevet holdt hen i mørke af Fødevarestyrelsen.
Læs også: Redegørelse: Kaotiske vilkår ledte op til tabt udbud på DTU
Rigsrevisionens kritik af udbuddet er dog i den absolut milde ende: Miljø- og Forskningsministeriernes håndtering af udbuddet har »ikke været helt tilfredsstillende«. Samtidig har ministeriet ikke »bidraget tilfredsstillende til at afklare de økonomiske rammer for myndighedsbetjeningen på veterinærområdet«.
Det er langt fra en bekræftelse på den mistanke om iscenesat udbudsteater, som den daværende formand for statsrevisorerne Peder Larsen (SF) luftede, da statsrevisorerne sidste år satte Rigsrevisionen i gang med rapporten.
Læs også: Statens vagthunde i oprør: Minister nægter ansvar for vaccine-fadæsen
Den skete i kølvandet på en langt mere kritisk beretning fra Rigsrevisionen om salget af Statens Serum Instituts vaccinefabrik på Amager. Underskuddet i vaccinesalget, it-rod og en voldsomt forsinket salgsproces betød, at salget drænede statskassen for 1,5 milliarder kroner, og Statens Serum Institut blev efterladt på randen til fallit.
Læs også: Analyse: Skandalesalg af vaccine-fabrik udstiller regeringens krig med kritiske revisorer
Mistanken var derfor, at det veterinære beredskab skulle være redningskrans for seruminstituttet, og DTU's vedvarende kritik af udbuddet var den næring, som fik Peder Larsen til at kræve undersøgelsen med disse ord:
»Spørgsmålet er, om man bevidst er gået efter at fjerne den opgave fra DTU og få den over til Statens Serum Institut og Københavns Universitet. Det vil vi have undersøgt, for man skal ikke redde Statens Serum Institut på bekostning af DTU.«
Læs også: Rigsrevisionen skal kulegrave, om DTU blev offer for iscenesat udbudsteater
DTU får selv kritik
Det finder Rigsrevisionen altså ingen beviser på. DTU får til gengæld selv på hattepulden for ikke at have sikret sig en klar aftale om de økonomiske rammer, inden universitet planlagde fremtiden for det veterinære beredskab.
Beredskab gav store underskud i en årrække, og DTU havde ifølge beretningen baseret sine planer på »en bevillingsforøgelse, som Miljø- og Fødevareministeriet ikke havde givet tilsagn om«.
Beretningen giver ikke anledning til den helt store optimisme for, at det lykkes de offentlige kasser at spare en formue ved at flytte opgaverne til Københavns Universitet og Statens Serum Institut. Foreløbig har ministeriet således måttet betale 23 millioner kroner ekstra til Statens Serum Institut til dækning af, hvad Rigsrevisionen kalder »overgangsomkostninger«.
Om fem år mangler seruminstituttet stadig at betale 84 pct. af regningen
Statens Serum Institut skal desuden bygge helt nye laboratoriefaciliteter, og de er blevet forsinket. Det betyder, at forsøgene med husdyr på under 15 kg i en overgangsperiode skal udføres på et tysk laboratorium.
I forvejen har Statens Serum Institut og Københavns Universitet indgået en aftale om at udføre forsøg med husdyr på over 15 kg på et spansk laboratorium.
Læs også: DTU kritiserer: Vitale danske dyreforsøg flytter til Spanien
Når laboratoriet til de små dyr står færdigt på Amager, må seruminstituttet krydse fingre for, at opgaven med det veterinære beredskab ikke skifter hænder igen de første mange år. Kontrakten med Fødevarestyrelsen løber til 2025. Til den tid vil kun 16 procent af investeringen være afskrevet, har Rigsrevisionen beregnet.
»Hvis opgaven derefter flyttes, vil SSI skulle finde alternativ finansiering til de resterende ca. 84 % af bygningens omkostninger til renter og afskrivninger eller foretage en straksafskrivning af de sidste ca. 75 % af bygningens værdi,« lyder det ildevarslende.
Fødevarestyrelsen har dog oplyst, at styrelsen »ikke forventer at flytte opgaven efter 2025«.
Den omfattende polemik om det veterinære beredskab fik sidste år Miljø- og Fødevareministeriet til at sætte konkurrenceudsættelsen af andre områder af universiteternes myndighedsbetjening i bero.
Læs også: Universiteter dumper Miljøministeriet: Har udskudt kritiseret konkurrenceudsættelse
