Vagthund sætter alle supersygehusene under lup

Det nye universitetshospital i Odense bliver et af Danmarks nye supersygehuse, når det efter planen skal overdrages i 2022. Illustration: Nyt OUH

Ingen aircondition under sidste sommers hedebølger, betongulve uden bæreevne og konflikter med storentreprenører og rådgivere. Problemer der er nok af, når man taler om de supersygehuse, der lige nu skyder op rundt i landet.

Læs også: Herlev Hospital under pres: Betongulv mangler bæreevne

Flere af byggerierne er presset både på økonomi og tidsplaner, og det får nu Rigsrevisionen til at varsle en omfattende undersøgelse af alle 16 byggeprojekter – de såkaldte kvalitetsfondsbyggerier, der samlet løber op i over 40 mia. kr. i 2009-priser.

Det skriver Berlingske.

Undersøgelsen vil fokusere på, hvordan elementer i projekterne er blevet ændret og beskåret som følge af den pressede økonomi. Er ændringerne for indgribende, risikerer supersygehusene nemlig ikke at leve op til navnet.

Læs også: Supersygehuse sparer sengepladserne væk

For eksempel er Nyt Hospital Herlev ramt af en lang række kvalitetsfejl, som presser byggeriets økonomi og tidsplan, og derfor undersøger man blandt andet, om man skal udskyde indkøbet af en ny MR-scanner.

Rigsrevisionen vil kigge på, om Sundhedsministeriet har ført »tilfredsstillende« tilsyn med ændringerne af byggerierne, og om regionerne har gennemført ændringerne på en »tilfredsstillende måde«, skriver Berlingske på baggrund af en orientering om undersøgelsen, som er givet til ministeriet og regionerne.

Læs også: Rigsrevisionen: Supersygehuse risikerer tilfældige besparelser

»Når vi investerer så massivt i en ny og moderne sygehusstruktur, som vi gør med kvalitetsfondsbyggerierne til samlet set 50 mia. kroner, så skal der selvfølgelig være tjek på sagerne. Derfor er det også helt naturligt, at Rigsrevisionen interesserer sig for arbejdet. For de skal være med til at sikre, at skatteborgernes penge bliver brugt bedst muligt,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om den varslede undersøgelse til Berlingske.

Emner : Hospitaler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har stadig ikke forstået hvorfor samtlige sygehuse absolut skulle bygges samtidigt. Hvis man havde samlet et projektteam og fordelt arbejdet over 20-30 år kunne man have samlet erfaringer fra hvert projekt og gjort det bedre og bedre. Med den fordeling havde det også været nemmere at skaffe pengene til at gøre det rigtigt, i stedet for at bygge hospitaler uden køkkener og andre basale faciliteter.

Det positive er at det står rimeligt klart hvilke politikere der har ansvaret. Så må vi se om vælgerne lærer dem lidt om konsekvenser.

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten