Vagthavende hos Falck: Jeg har aldrig oplevet så mange tagkollaps
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vagthavende hos Falck: Jeg har aldrig oplevet så mange tagkollaps

På trods af vedvarende advarsler om at holde tage fri for sne er det ikke et budskab, der er trængt ind over alt.

Alene i weekenden er der rapporter om over 30 tage, der ikke kunne holde til vægten af de massive snemasser. Værst er det gået for sig i Hjørring, hvor nedstyrtende sne ramte en markise, der efterfølgende brød sammen under den pludselige vægtforøgelse. Fire personer er kommet alvorligt til skade.

Ifølge DR er 36 tage styrtet sammen. 18 af tagene er sket over dyr, mens 10 var over maskinhaller. Otte andre staldbygninger er også ramt af tagkollaps.

Falck: »Uhyggeligt«

De mange tagkollaps kommer bag på Falck i Nordjylland.

»Fra klokken 17 til midnat var situationen ganske uhyggelig. Jeg har aldrig oplevet et lignende døgn med så mange sammenstyrtninger, og desværre er det nok ikke slut. Sneen ligger stadig tung over mange tage,« siger vagthavende ved Falck, Peder Mejlvang til DR.

1200 pelsdyr meldes om fanget under sammenstyrtet tag, og i Løgstør har taget ramt 30 grise.

Landboforening vil sammensætte ekspertpanel

Samlet meldes der om op mod 100 sammenstyrtede tage i Nordjylland og den lokale landboforening LandboNord vil nu have undersøgt, hvad der kan være forklaringen på de mange tagkollaps.

»Vi har nogle specialister, som har været med derude og har set skaderne. Vi vil også samarbejde med byggefirmaer og andre eksperter for at finde ud af, hvad der er gået galt, og om man på nogen måde kan afstive tagene, så man undgår lignende ulykker i fremtiden, siger formanden for bestyrelsen i LandboNord Niels Vestergaard Salling.

Foreningen forestiller en gruppe nedsat bestående af fem til ti eksperter, der skal se på de mange tagkollaps, der, når det gælder landbrugsejendomme, først og fremmest har ramt såkaldte gitterspær.

»Gruppens arbejde vil foregå på lidt længere sigt. Vi kan ikke kravle op under tagene nu og begynde at afstive dem. Så kommer også mennesker i fare. Det er grelt nok, at dyrene er i fare.
Når eller hvis den nye ekspertgruppe får løst tagmysteriet, vil resultatet af gruppens arbejde blive videregivet til erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer og til politikerne, der skal afgøre, hvad der skal ske med landbrugets sammenbrudstruede tage i resten af landet,« siger Niels Vestergaard Salling til Ritzau.

Formanden afviser dog over for Ritzau, at landmændnede ikke gør deres yderste for at fjerne sneen fra tagene.

»Der er indsat specialkraner, som fra en lastbil kan rage sneen af tagene. Og de kører lige nu for fuld drøn alle de steder, hvor de kan komme til,« siger han til Ritzau.

Dokumentation

DR: Landboforeninger undersøger snedækkede tage
DR: Nedstyrtede tage ryster landboformand
DR: 36 sammenstyrtede tage på et døgn

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten