Værste storm i 14 år: Hjælp os med overblikket over skaderne

Den værste storm i 14 år raser lige nu over hovedstadsområdet, mens den er ved at lægge sig i resten af landet.

Stormen har sat rekord for det kraftigste vindstød, som nogensinde er målt. 53,5 meter per sekund blev det til ved Kegnæs Fyr på Als, hvilket er tæt på 200 km/h. Den hidtidige rekordmåling stammede fra stormen i december 1999 og lød på 51,4 m/s.

I det hele taget har mandagens storm vist sig at være mindst lige så kraftig som stormen i 1999. Til gengæld bliver den langt mere kortvarig.

Alligevel har der været langt flere skader end ventet. Offentlige bygninger som Odense Domkirke og Frederiksberg Centret har mistet hele eller dele af taget. Det samme skete for et højhus ved Lyngby Station. Et stort stillads er blæst omkuld i Aabenraa. Strøget i København var afspærret, da politiet frygtede, at det samme skulle ske her.

Alle tog syd for Aarhus har holdt stille, og togdriften bliver tidligst genoptaget tirsdag morgen kl. 4. Selv da forventer DSB, at det bliver svært at komme frem.

Alle store broer var en overgang lukket, og i det meste af landet har politiet bedt folk om at holde sig inden døre.

Læs også: Så galt gik det under den seneste storm

Stormen har desuden krævet sit første dødsoffer: En mand blev ramt af tagsten, da gavlen på et hus i Gilleleje gav efter for blæsten.

Der har været spredte strømafbrydelser, men det meste af Danmarks distributionsnet er gravet ned. Derfor har elnettet som helhed klaret sig gennem blæsten.

Anderledes gik det for Energinet.dk, der bestyrer elnettets hovedlinjer. En tredjedel af taget blev revet af det statslige selskabs nye hovedkontor uden for Fredericia, og stumper af isolering og tagplader spredte sig blandt andet ud over motorvej E45.

Læs også: Storm-pause øger risikoen for store skader

Endnu er det umuligt at danne sig et overblik over, hvor store skader der er sket rundt omkring i landet. Men allerede tirsdag morgen, når oprydningen starter, vil Ingeniøren undersøge, om der har været fællestræk ved ødelæggelserne, og hvor de har været værst.

Til det får vi brug for læsernes hjælp. Send os et par ord - eller endnu bedre: et par billeder - og fortæl om de skader, som har ramt dig, eller som du har set. Skriv til redaktion@ing.dk og bidrag meget gerne til debatten under denne artikel.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men, stormen Januar 2005 medførte dog flere dødsfald.

"Fire mennesker er omkommet under orkanen. I Odense er en bilist omkommet - dræbt under et væltet træ. I Assens er to mennesker dræbt efter at de er blevet ramt af tagsten. I Roskilde er en person omkommet efter at være blevet ramt af et væltet træ." - TV2-Vejret

Dét er vel et vigtigt parameter for, hvor "værst" en storm har været.

Samt, at der skete skader for ca. 4 mia. mod omkring 13 i 1999. - Jeg gætter på denne storm kommer langt under de beløb.

 • 3
 • 0

Det tog ikke lang tid at rykke mit drivhus fra hinanden, bløde plastplader, som jeg sikrede ved at stille en 200 liters tønde fyldt med jord og vand mod gavlen, problemet er at pladen hvis den buer bliver smallere og ryger ud af falsen, det ved jeg fra andre, så derfor blev det sikret grundigt, trods at der jo ikke var problemer ved sidste orkan, men vindretning eller et eller andet har denne gang været værre.

Kun 30meter herfra længere henne i samme rækkehus hvor jeg bor i enden satte vinden en komplet hoppeborg ned i en forhave, noget af en bedrift eftersom der akkurat var plads til den, og uden at røre de høje hække, og så har hoppeborgen tilmed fløjet mod vinden i forhold til den have den er løftet ud af, det må være en kastevind der har brugt det store sikkerhedsnet som drage, det net blev så lige afmonteret i en fart, spændende hvordan ejeren vil hente sin hoppeborg hjem, og helt utroligt at der intet skete ved det.

Et vejarbejde skilt som stod 3 meter foran mit køkkenvindue rykkede sig selv op, jeg gik ud og lagde befæstningen oven på skiltet så det ikke flyver væk, og mens jeg var i gang rykkede jeg et tilsvarende skilt ved min baghave op og lagde befæstningen/stenen oven på, sådan et skilt er da 100 gange værre end en valgplakat, og betydeligt værre end det som advares mod.

Alle hændelser omkring kl 16 mens det stadig var lyst, og ja da konen kom hjem berettede hun om en mand med cykel og efterløber som var væltet, manden der selv kæmpede med sin cykel, troede at hun også var i vanskeligheder og råbte at hun skulle lægge cyklen ned, ved siden af stod en lille dreng og tudede, han har vel siddet i efterløberen, hun ville dog kun hjælpe, og havde ikke problemer på det tidspunkt, dog havde hun kort forinden selv været i problemer da vinden pludselig havde rykket cykelkurven med hendes rygsæk af, rygsækken blev liggende men cykelkurven stak af så den ser vi aldrig igen, det var da godt at det ikke var cyklen der stak af.

 • 3
 • 0

Det bliver interessant at høre dommen over montagen af solcellerne, dvs om tagene landet over har kunnet kolde til de træk sug og tryk de har fået, eller alle bekymringerne om fejl dimensionering og sjusk har været vildt overdrevne.

 • 8
 • 0

--- f.eks. værste storm, dræber-storm osv.

Men for at kåre den værste/største skal vi da lige blive enige om hvilke kriterier vi kigger på - højeste middelvind, stærkeste vindsstød, flest dræbte, flest vætede træer/afblæste tage, eller største samlede skade.

Indrømmet - der var sus i sejlene i det par timer det stod på.

Vi slap med et par knækkede buske og et nedblæst foderhus til fuglene. Til gengæld fik vi et par rygningsplader fra naboen. For en gangs skyld havde jeg udvist rettidigt omhu og fået glaspladerne skruet af vore haveborde og placeret dem i kælderen inden efterårs-stormene satte ind :-)

Der var lidt klumper i strømmen og et svigt en 5 minutter --- og manglende vand i hanen et kvarter yderligere, så vandværket har nok ikke lige haft en nødgenerator.

Det overraskende var hvor hurtigt blæsten kom - vi var nede i Føtex (5 min. gang) henad 14-tiden, og det blæste, men ikke særlig meget. Vi talte om at det havde blæst mere om natten, og om meteorologerne nu igen var gået i selvsving for at overgå konkurrenterne. Men da vi kom ud af butikken et kvarter senere kunne vi godt mærke at vinden var frisket op --- og lidt efter vi kom hjem blev det hurtigt værre. Jeg synes ikke at jeg her i Danmark har oplevet så kraftig storm der rejste sig så hurtigt.

Godt det kun varede et par timer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten