Værre end frygtet: Fly indhyller Københavns Lufthavn i tykt partikeltæppe

4. marts 2011 kl. 07:239
Egne målinger viser, at partikelforureningen i Københavns Lufthavn er langt værre end frygtet. Derfor begynder lufthavnen at trække flyene længere væk fra forpladsen, slukker motorerne oftere, og vil presse på for at få mindre svovl i flybrændstoffet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Københavns Lufthavn står over for en lang række ændringer, efter det nu er blevet påvist, at det er flyene, som er skyld i massiv partikelforurening.

I november 2010 viste målinger fra DMU, at partikelforureningen med ultrafine partikler omkring Københavns Lufthavn var fire gange så høj som i centrum af København på den mest befærdede vej. Dengang var både fly og de dieseldrevne handlingkøretøjer under mistanke.

Nye, opfølgende undersøgelser med håndholdte måleinstrumenter konkluderer nu, at flyene lægger et så tykt, vedvarende tæppe af ultrafine partikler ind over lufthavnens område, at der skal sættes hårdt ind for at sikre personalets sundhed, fortæller driftsdirektør i lufthavnen Michael Løve.

»Resultaterne var helt ny viden for mig. Jeg troede, at den mængde ultrafine partikler, som den enkelte medarbejder oplever, ville være svingende i løbet af dagen, og at den gennemsnitlige påvirkning derfor ikke var så stor. Men gennemsnitskoncentrationen er desværre ret høj,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop de ultrafine partikler vækker eksperternes bekymring for at forårsage kræft, blodpropper og astma, da partiklerne er så små, at de kan gå direkte i blodbanerne hos folk.

Fulgt 12 ansatte rundt

Foruden målingerne med DMU's stationære stationer undersøgte lufthavnen selv før jul med håndholdte målinger, hvor mange partikler, der blev udledt fra fly og dieselkøretøjer. Og tallene var høje, konstaterede Michael Løve dengang.

Hvad der imidlertid herskede tvivl om, var, hvorvidt partiklerne blev i luften, og hvor meget af påvirkningen der ville komme fra hver kilde.

Derfor har lufthavnen nu taget skridtet videre og gået med måleinstrumentet bag 12 medarbejdere i en halv eller hel arbejdsdag i løbet af januar og februar for at måle påvirkningen i løbet af en dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er disse tal, der nu får alarmklokkerne til at ringe højt hos Michael Løve, som derfor torsdag afholdt en workshop sammen med samarbejdspartnerne fra handling-virksomhederne, Naviair og fagforbundet 3F.

»Vi målte mellem 32.000 og 95.000 ultrafine partikler pr. cm3. Det svarer til at arbejde midt på H.C. Andersens Boulevard i myldretiden hele dagen,« understreger Michael Løve.

Målingerne viste nemlig, at partiklerne fra flyene ikke mindskes i luften, selv om det blæser. Baggrundsniveauet viste sig vedvarende højt. Fra dieselkøretøjerne var der dog kun høj koncentration lige ved siden af køretøjet, hvorefter partiklerne forsvandt ud i luften. Niveauerne var dog også ret høje lokalt ved de tændte køretøjer.

»Vi ved ikke præcist, hvad partiklerne består af, og hvor usunde de er, fordi der eksisterer utroligt lidt viden om området. Men vi vil gerne være på den sikre side,« siger Michael Løve.

Tre opstartsmærker fjernet

På workshoppen fik partnerne derfor sat ord på en række aktiviteter, som de håber vil formindske antallet af partikler i lufthavnen.

I første omgang er det blevet arrangeret, at tre opstartsmærker tæt på hovedbygningen bliver lukket i løbet af foråret. I stedet bliver flyene kørt ud til mere fjerntliggende opstartsmærker, før de får lov at starte motorerne.

»Det er ikke et helt nemt puslespil og ikke noget, man bare gør. Og vi kan løbe ind i problemer og forsinkelser, men nu prøver vi,« siger Michael Løve, som får lukket første mærke den 14. marts.

Derudover vil lufthavnen prøve at se på, om man kan benytte hjælpemotorerne mindre end i dag, når flyet holder på pladsen, og huske at slukke den under turn-arounds, hvor det ellers ofte er nemmere at holde den kørende, så ikke der skal foretages nye check inden ny afgang.

»Den forurener relativt meget, når den er i brug. Det er den f.eks., hvis strømforsyningen på standpladsen ikke virker, eller hvis dieselgeneratoren ikke er der. Så det kommer til at handle om at benytte de mindst forurenende elementer og følge hårdere op på de tilfælde, hvor man lader motoren køre for nemheds skyld,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Løve fortæller også, at de vil undersøge muligheden for, at flere af flyene kun har motor tændt efter landingen, når den taxier væk.

»Nogle selskaber gør det allerede i dag, men vi vil gerne brede det ud,« siger han.

Vil lægge pres på politikerne

Ældre initiativer får også et ekstra skub - nemlig dem der handler om vaneændringer i lufthavnen, så ikke for mange køretøjer står i tomgang foruden krav om partikelfiltre.

Desuden vil de lægge pres på politikerne til at få klarlagt, om det er muligt dels at undersøge, om det er svovlen i flybrændstoffet, der er hovedsynderen, og om det i så fald vil være muligt at reducere svovlmængden i brændstoffet.

»Jetfuel har ti gange så meget svovl som diesel, og ældre undersøgelser peger på sandsynligheden for, at mindre svovl giver færre partikler,« siger driftsdirektøren.

»Det er svært for os at kræve mindre svovl i brændstoffet, men vi vil gerne have mulighederne undersøgt. Derfor prøver vi at gå igennem vores brancheorganisation Dansk Luftfart,« siger han.

Sidst, men ikke mindst, vil Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital over de næste to år prøve at finde frem til tidligere lufthavnsansatte og undersøge, om de i deres ansættelse eller efterfølgende har vist en overhyppighed af en række sygdomme. På den måde er håbet at kunne fastslå nærmere, hvad den sundhedsmæssige effekt af partiklerne er.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
4. marts 2011 kl. 20:39

Som nabo til lufthavnen, har jeg aldrig rigtigt været i tvivl om at niveauet er højt. Man kan typisk tydeligt lugte det brændte jetfuel op til et par kilometer væk. Jeg bor i 3. sals højde og deroppe kan man ikke lufte det, men nede i gaderne er det tydeligt - lidt afhængigt af vindretning.

8
4. marts 2011 kl. 10:57

»Vi ved ikke præcist, hvad partiklerne består af, og hvor usunde de er, fordi der eksisterer utroligt lidt viden om området. Men vi vil gerne være på den sikre side,« siger Michael Løve.

Så se da at få det undersøgt. Der er jo tilsyneladende masser af dem.

7
4. marts 2011 kl. 10:31

Jeg har rettet i overskriften :)

  • æv, hvilken Spielverderber! :)

God weekend

  • i lige måde, tak.
6
4. marts 2011 kl. 10:27

[quote]Fly indhylder Københavns Lufthavn i tykt partikeltæppe

  • jeg ved ikke, hvad 'indhylde' betyder(?) Men efter at have skrålæst artiklen er jeg nu osse mere tilbøjelig til at tro, at der menes 'indhylLer'!(?) :)[/quote] Alternativt er der tastet et d for meget så der står: indhyler, hvilket passer med støjniveauet når fly letter så efterlades en støjmur, eller?
5
4. marts 2011 kl. 10:23

Jeg har rettet i overskriften :) God weekend, Mie Stage, ing.dk

4
4. marts 2011 kl. 10:20

Det betyder selvfølgeligt "omkranset af hyldeblomster" HHH

  • selvfølgelig, Peder: Hvor (sprogligt) snæversynet man dog kan blive! :)
3
4. marts 2011 kl. 10:11

- jeg ved ikke, hvad 'indhylde' betyder(?)

Det betyder selvfølgeligt "omkranset af hyldeblomster" HHH. I dette tilfælde synes det dog lidt uforståeligt, idet her nok "lugter mere af skidt end af hyldeblomster" :-)

2
4. marts 2011 kl. 09:48

Fly indhylder Københavns Lufthavn i tykt partikeltæppe

  • jeg ved ikke, hvad 'indhylde' betyder(?) Men efter at have skrålæst artiklen er jeg nu osse mere tilbøjelig til at tro, at der menes 'indhylLer'!(?) :)
1
4. marts 2011 kl. 08:41

Det virker lidt som om den sidste del af artiklen er oversat fra engelsk, uden man helt forstår hvad der står!? Anyway har rettet lidt i det og nu skulle det give lidt mere mening. Måske burde man kigge lidt på den meget lange sætning i 2. afsnit den er lidt problematisk, med mindre man er ekstremt hurtigt snakkende

»Det er ikke et helt nemt puslespil og ikke noget, man bare gør og vi kan løbe ind i problemer og forsinkelser, men nu prøver vi,« siger Michael Løve, som får lukket første opstartsmærke den 14. marts.

Derudover vil lufthavnen prøve at se på, om man kan benytte hjælpemotorerne (hedder APU i daglig tale og er en lille jet motor, der bruges til at starte flyets hoved motorer, samt drive Aircon og flyets elektriske systemer, når der ikke er Jord strøm) mindre end i dag, når flyet holder på standpladsen og huske at slukke den under turn around, hvor det ellers ofte er nemmere at holde den kørende, så ikke der skal foretages nye checks og opstart af flyets computere og navigationssystemer inden ny afgang.

»APU'en forurener relativt meget, når den er i brug. Det er den f.eks., hvis strømforsyningen på standpladsen ikke virker, eller hvis dieselgeneratoren ikke er der. Så det kommer til at handle om at benytte de mindst forurenende elementer og følge hårdere op på de tilfælde, hvor man lader APU'en køre for nemhed skyld,« siger han.

Michael Løwe fortæller også, at de vil undersøge muligheden for, at flere af flyene kun har en motor tændt efter landingen, når de taxier fra banen til gate.

»Nogle selskaber gør det allerede i dag, men vi vil gerne forsøge at udbrede konceptet til flere selskaber,« siger han.

Mvh. Kasper