Værkstedschef Kenneth Jensen pakker det ikke ind. To af hans værksteder har begået fejl i behandlingen af politiets biler.
»Jeg er helt med på, at det er fuldstændig forbudt at smøre boltene med kobberfedt. Det har det hele tiden været, og det har stået alle steder, så det skulle vi have været opmærksomme på,« siger han.
Ingeniøren har afdækket sagen om, at politibilerne hos både Vestegnens og Nordsjællands Politi gennem store dele af 2018 har kørt i trafikken med alvorlige bremseproblemer. Årsagen er en gennemgående fejl begået af AutoCenter København i selskabets arbejde med politibiler i de to politikredse.
Læs også: Værkstedsfejl: Politiets biler ramt af bremsesvigt
AutoCenter Københavns værksteder i Hvidovre og Gentofte har i modstrid med bilproducenternes anvisninger genanvendt de bolte, der fastholder bilernes bremseåg. Det er engangsbolte med låselak, som skal udskiftes, hver gang bremserne bliver skilt ad. Samtidig har værkstederne smurt boltene med kobberfedt, hvilket ødelægger låselakkens effekt og medfører en risiko for, at boltene løsner sig under kørslen, og bremseåget falder af bilen.
Læs også: Bremsefejl på politibiler: »De er livsfarlige at køre med, og vi fraråder al kørsel i bilen«
»Det er normal procedure at smøre kobberfedt på bremsernes anlægsflader. En helt tør bremseklods mod et helt tørt bremseåg vil hurtigt begynde at hyle voldsomt. Men så har vi altså også fået smurt de her bolte, hvilket ikke var meningen, og ikke er normal procedure. De skulle have været udskiftet i stedet. Men vi har gjort det i den bedste hensigt,« siger Kenneth Jensen.
Ikke godt nok informeret
Ingeniøren møder værkstedschef Kenneth Jensen sammen med ejer og direktør Christian Buhelt, efter at Ingeniøren har fået aktindsigt i flere hundrede siders materiale om politibilernes bremseproblemer.
»Man kan heldigvis også sige, at der ikke er sket nogle uheld, og ingen er kommet til skade,« påpeger Christian Buhelt.
Når I nu har vundet et udbud på lige netop politiets biler, som rutinemæssigt kører meget hurtigt ude i trafikken, hvorfor har I så ikke fulgt fabriksanvisningerne fuldstændigt?
»Det burde vi også. Derfor har vi også efterfølgende indskærpet over for alle vores medarbejdere, at de skal følge instruktionerne for, hvordan man servicerer bremserne på de enkelte bilmodeller. Det troede jeg fra start, at vores folk selv var opmærksomme på. Der må jeg sige, at vi ikke fra start har været gode nok til at informere, og det skulle vi have gjort bedre,« siger Christian Buhelt.
Fejlene har ramt både patruljebilerne, som er VW Passat og Touran, og hundebilerne, som alle er Ford Mondeo.
Har mistet tilliden
En undersøgelse hos Teknologisk Institut har vist, at ti ud af ti undersøgte biler fra Vestegnens Politi ikke var korrekt repareret, og at flere ikke var i sikkerhedsmæssigt forsvarlig stand. Nordsjællands Politi har fået gennemført en lignende undersøgelse hos FDM, som kun har fundet mindre alvorlige fejl, som overvejende kan tilskrives manglende kvalitetskontrol på værkstedet.
Nordsjællands Politi har på den baggrund valgt at beholde kontrakten med AutoCenter København i Gentofte, mens Vestegnens Politi har valgt at opsige kontrakten med AutoCenter København i Hvidovre. Politiet på Vestegnen har »ikke længere tillid til værkstedet«, viser et internt notat fra Rigspolitiet.
Vestegnens Politi har afvist AutoCenter Københavns tilbud om at bringe fejlene i orden og stoppet med at benytte værkstedet i Hvidovre. Parterne blev i december enige om at ophæve kontrakten.
»Vi prøver at få samarbejdet til at fungere, men på et tidspunkt kan vi mærke, at politiet ikke er interesseret i at få det til at fungere mere. Derfor foreslår vi at opsige samarbejdet. Det gør vi, fordi man ikke kan samarbejde med nogen, der ikke ønsker at samarbejde,« siger Christian Buhelt.
Umuligt at garantere nul fejl
Kan I godt forstå, at betjentene har mistet tilliden, når de har kørt rundt i biler, der potentielt kunne blive ramt af bremsesvigt?
»Jeg kan godt forstå, at de har mistet tilliden, når de har kørt i biler, hvor der kunne være noget med bremserne. Men når det så er sagt, har vi tilbudt at lave det hele om og udskifte boltene i alle de berørte biler. Og så forstår jeg ikke, at man ligefrem ikke har tillid til os. Der er jo heldigvis ikke nogen, der er kørt galt,« siger Christian Buhelt.
»I Hvidovre har vi 30 mand ansat. Det er næsten umuligt at garantere, at der ikke sker nogen fejl overhovedet. At der ikke er nogen mekanikere, der ikke følger den korrekte procedure. Men det betyder ikke, at det på nogen måde har været vores mening, at noget skulle gøres forkert«.
Er sagen også er udtryk for, at I har manglet kontrol med, hvordan arbejdet rent faktisk blev udført?
»Vi har efterfølgende indført en procedure, så to forskellige mekanikere kontrollerer alt arbejde på bremser, hjul og styretøj – alt, hvad der har med sikkerhed at gøre. Mekanikeren, der laver arbejdet, beder efterfølgende en kollega om at gennemgå det hele. Begge to skriver under på et arbejdskort, som vi gemmer som dokumentation. Den procedure har vi indført som konsekvens af sagen her for at sikre, at alt service foregår efter anvisningerne,« siger Christian Buhelt.
Rigspolitiet har ifølge et internt notat først krævet kompensation hos AutoCenter København for undersøgelserne hos Teknologisk Institut, men har sidenhen opgivet kravet, idet sagsomkostningerne forventes at overstige kravet på 60.500 kroner. Udbudsreglerne forhindrer Vestegnens Politi i at indgå kontrakt med et nyt værksted uden et nyt udbud, så politikredsen må i øjeblikket få deres biler repareret hos nabopolitikredsenes værksteder.
