Værd at Vide: Vi burde have færre forskere

Plus23. juni 2022 kl. 19:009
Værd at Vide: Vi burde have færre forskere
Illustration: Nanna Skytte / Ingeniøren.
Forskere beklager sig over, at de bruger al for megen tid på at søge penge til at gennemføre projekter – som regel uden held. Men flere penge er ikke hele løsningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere har et drømmejob med mulighed for at forfølge egne mål og idéer og samtidig præge samfundets udvikling både konkret og mere eksistentielt. ­Alligevel hører man jævnligt forskere be­klage sig over snart det ene og snart det andet. Der er for megen top- og detailstyring, forskningsfriheden er truet af både politikere, embedsmænd og ­bevillingsgivere, job­usikkerheden er stor, karriere­mulig­hederne og lønnen er for ringe, det er en evig kamp at skaffe bevillinger, undervisning tager for meget af tiden osv. Er det virkelig så surt?

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
25. juni 2022 kl. 19:49

Det fremgår ikke af artiklen, hvilke type forskere der tænkes på. Vi uddanner mange Ph.D'ere, og langt de fleste arbejder i private virksomheder. Der er meget lav arbejdsløshedsprocent blandt Ph.D'ere indenfor naturvidenskab. Og jeg fatter egentligt ikke, hvorfor at forskerne ikke får sig et job, frem for at skulle leve af at søge legater og bevillinger.

8
25. juni 2022 kl. 18:23

Jeg tror vi kunne være godt tjent med lidt højere faste bevillinger til universiteterne og lidt færre konkurrencer...

Tjah, men hvad er de bagvedliggende mekanismer som bestemmer bevillinger til diverse formål? Meget illustrativt kan man citere en forsker af første rang som har gennemlevet det skifte man har set gennem mange årtier.https://www.jpands.org/vol18no3/lindzen.pdfHan beskriver hvordan politik og forskningsmidler bliver en symbiose hvor man ikke får nogen nyttig ny viden. Illustreret med "klimaforskning" -men naturligvis gyldig på mange andre områder, som er politisk woke.

7
25. juni 2022 kl. 15:53

Jeg tror vi kunne være godt tjent med lidt højere faste bevillinger til universiteterne og lidt færre konkurrencer...

ja, og så kunne man i samme åndedrag spørge sig selv om hvad kriterierne for bevillinger skulle være? Mon ikke det er som i erhvervslivet - man får 80% af sin fortjeneste fra 20% af kunderne. Dvs. skær forskerne ned med 80% og behold de 20% bedste forskere - det ville give samme resultat stort set... Meget forskning er jo ikke "forskning" men snarere noget der kunne udføres i erhvervslivet i stedet for. Dertil kommer store udgifter til eksperimenter og EDB simuleringer, som jo reelt ikke giver meget nyt - Det ville man snarere få fra en tavle og noget kridt krydret med en Einstein hjerne...

6
24. juni 2022 kl. 11:45

Det er en interessant tema, hvor det som oftest ender med for meget eller for lidt.

Ud fra devisen: ”Den der betaler musikken, bestemmer hvad der skal spilles” burde man kunne regne ud, at så opstår der ikke megen ny musik. Omvendt burde det også stå klart, at uden kunder, uden forventning og uden konkurrence, så vil det være spildte penge, at betale musikere for at lave ny musik.

Det virker som om, der ikke er nogen grænser for, hvor mange der dyrke deres personlige interesser og ride deres egne kæpheste som forsker indenfor eksempelvis humaniora. Omvendt er jeg ikke i tvivl om, at en masse god forskning kvæles i bureaukrati og bevillingssansøgninger.

Så ja, lad os få færre forskere af navn, og flere af gavn.

5
24. juni 2022 kl. 00:10

Og erhvervslivet søger uafhængige forskere, som udfører reel grundforskning?

Selvom forskerne, måske ikke får job i det offentlige, eller erhvervslivet som grundforskere, så er det forkert at betragte samfundets uddannelse, og forskernes kunnen, som værende tabt. Har erhvervslivet brug for flere forskere, end de kan få adgang til, så er det måske endda en god idé, at sponsorere færre offentlige, så flere søger ud i erhvervslivet. Vi har ikke kun brug for grundforskning.

Grundforskning, er måske i virkeligheden noget som politikerne betragter mere som en pligt end som fornuftigt. Vi får som land ikke speciel gavn af vores grundforskning, da vi jo giver den til andre, og de giver også deres forskning til os. Altså, vi har mest gavn af, at tage imod så meget som muligt, give så lidt som muligt, og bruge de få forskere vi har i erhvevslivet, til at få så meget som muligt ud af grundforskningen, både vores egen, og den vi kan få fat på fra andre lande.

3
23. juni 2022 kl. 22:58

Naturligvis skal vi ikke uddanne færre forskere, fordi at det offentlige ikke kan bruge alle fornuftigt. Erhvervslivet har et enormt behov. Og der er meget få forskere der er arbejdsløse. Lad os håbe, at et nej til en ansøgning, i de fleste tilfælde ender med et andet projekt, der er langt bedre.

2
23. juni 2022 kl. 22:00

Personligt mener jeg vi bør have flere uafhængige forskere, som fuldt ud beskæftiger sig med reel grundforskning.

Skulle denne grundforskning resultere i noget der, muligvis kunne udmønte sig i et økonomisk lovende project, kunne dele overlades til et mere målrettet/fokuseret forskningshold.

F.eks Niels Bohr var svjv ikke udefra rettet mod noget bestemt mål.

1
23. juni 2022 kl. 20:07

Forskning er og skal være konkurrencepræget

Skal den det? Hvad gør konkurrencen egentlig?

Er det konkurrencen der fordrer den mest solide forskning? Den mest relevante? Men hvem bedømmer bedst om et projekt er relevant - den specialicerede forsker der kender sit felt indgående, eller generalisten hos forskningsfonden?

Fordrer konkurrencen en realistisk ansøgning? Eller påvirkes forskeren til at puste sit projekt mest op? Hvis ikke han smører tykt nok på kan han jo vinke farvel til sine kontraktansatte kolleger.

Er det også en konkurrence om at have den længste publikationsliste? Det højeste H-indeks? Eller bare at have størst anciennitet? Det bedste netværk?

Hvor meget tid går der med konkurrenceansøgningerne? Og hvad bliver tiden taget fra? Det forrige projekt? Forskerens fritid? Universiteterne er selvfølgelig behjælpelige med ansatte der målrettet hjælper med at finpudse ansøgningerne for at få den største bid af kagen. Hvordan kunne de midler ellers være brugt?

Jeg tror vi kunne være godt tjent med lidt højere faste bevillinger til universiteterne og lidt færre konkurrencer...