Værd at Vide: Perfekt opsamling af lys med en 'omvendt' laser

25. august 2022 kl. 20:005
Værd at Vide: Perfekt opsamling af lys med en 'omvendt' laser
Interferens mellem det indfaldende lys og lyset, der reflekteres frem og tilbage mellem spejlene, bevirker, at alt indfaldende lys vil blive opfanget i den tynde og svage absorber - uanset hvordan lyset kommer ind i systemet. Illustration: TU Wien.
Forskere har fundet en smart måde, hvorpå man kan indfange lys uden reflektioner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fotosyntese og solceller er eksempler på systemer baseret på absorption af lys. I de fleste tilfælde vil en del af lyset, der rammer et objekt, enten blive reflekteret eller passere lige igennem og så at sige gå til spilde, hvis det er en effektiv lysopsamling, man er ude på. Systemer, som kun svagt absorberer lys, kan dog sagtens opfange alt indfaldende lys, hvis bare de er tykke eller dybe nok. På dybhavets bund er der buldermørke til trods for, at vand betragtes som et transparent medie. Ny forskning viser, at med lidt hjælp kan selv tynde og svagt absorberende medier også virke som effektive lysopsamlere.

En simpel løsning på en effektiv lysopsamler er en slags omvendt laser. I en laser er en forstærker for lys placeret mellem to spejle, hvoraf det ene reflekterer lyset 100 pct., men det andet lader en mindre mængde passere ud af kaviteten, som de to spejle danner. Reflektionerne frem og tilbage mellem spejlene og konstruktiv interferens, der opstår under den gentagne passage gennem forstærkeren, betyder, at laseren vil udsende lys med høj effekt med en eller flere bestemte bølgelængder. Det er et faktum, at ethvert system, der kan udsende lys, let kan omdannes til et system, der kan absorbere lys. I elektrodynamiske effekter er det nemlig muligt så at sige at vende tiden og stadig have et gyldigt fysisk system. Det svarer fuldstændigt til, at i stedet for at se på udsendt lys fra kavitet med en forstærker, ser vi på indfaldende lys mod en kavitet med en absorber. Problemet med denne løsning er dog, at den kun fungerer for lys med en bestemt form eller bølgefront. Faldet lyset eksempelvis ind på kaviteten under forskellige vinkler, vil ikke alt lyset blive absorberet. Så den simple 'omvendte' laser er ikke hele løsningen.

Forskere fra Hebrew University of Jerusalem i Israel og Technische Universität Wien i Østrig beskriver i Science en simpel og elegant løsning på det problem, så de kan absorbere alle former for indfaldende lys, uanset hvilken retning eller form bølgefronten har. De placerer som i det simple system en tynd, svag absorber mellem to reflekterende plane spejle, hvor det ene reflekterer 100 pct. (i praksis måske kun 99,9 pct.). og det andet omkring 70 pct. I det indre af denne kavitet placerer de to linser, som vist på illustrationen i toppen af denne artikel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herved opnår de at få et såkaldt degenereret system, hvor lyset, der er fanget mellem spejlene, altid vil ramme de samme steder på spejlene uanset den form, hvorunder de slipper ind i systemet. I fagtermer har de konstrueret en ‘massively degenerate coherent perfect absorber for arbitrary wavefronts’ - hvad der også er titlen på deres videnskabelige artikel.

Uanset hvilken form for lys, der falder ind mod systemet, vil der i denne være en destruktiv interferens, så den mængde lys, der slipper ud af det venstre plane spejl, helt præcis vil udslukke det lys, som reflekteres fra samme spejl - så der samlet set intet lys reflekteres. Lys har med andre ord kun en vej ind i systemet, men ingen vej ud, og det tvinges dermed under de gentagne passager frem og tilbage inde i systemet til at blive opsamlet i den tynde absorber. Det eneste krav er, at systemet skal tunes præcis til den bølgelængde af lyset, man vil opfange - det gøres ved at regulere på afstandene mellem spejlene. Man kan ikke opfange forskellige bølgelængder med samme system.

De indledende eksperimenter med et sådant system viser tilmed, at det er robust over for turbulens og temperaturvariationer og mindre fabrikationsfejl i linser og spejle, som eller normalt kan være ødelæggende, når man at gøre med systemer baseret på interferens. Forskerne peger selv på, at det betyder, at metoden eksempelvis kan tænkes at blive brugt i forbindelse med opsamling af svagt lys fra astronomiske objekter, der kan blive forstyrret af passage gennem Jordens atmosfære.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. august 2022 kl. 11:45

Kort og praktisk viser deres konstruktion og forsøg hvordan en resonator virker.

Det venstre spejl/glas må uden konstruktionen bagved spejle 70% af det indkommende lys. Det må spejle lige godt for lys fra begge sider.

De 30 % lys som kommer igennem "lader" resonatoren op, så der farer flere gange mere lys frem og tilbage, vi kan kalde det lys(res).

30% af lys(res) skal være ~indfaldende lys, eller skal det være 70% af indkommende lys.

Uanset hvad, så vil lysstyrken i resonatoren være ca. 3 gange større end det indfaldende lys, og så vil der ved de rigtige bølgelængder være udslukning af reflektionen i det første spejl/glas.

Det klares normalt ved coating af linser med meget tynde metallag. Og det virker over meget større båndbredder.

Jeg har aldrig hørt denne coating beskrevet som ‘massively degenerate coherent perfect absorber for arbitrary wavefronts’, selvom det egentlig er det samme.

Det lys der kommer igennem en coated linse kan du bruge til noget, men jeg har svært ved at se hvordan du kan bruge lyset i deres apparat til noget fornuftigt.

4
26. august 2022 kl. 09:39

"Det er et faktum, at ethvert system, der kan udsende lys, let kan omdannes til et system, der kan absorbere lys." Jeg nævner i flæng gløde-pærer, halogen pærer og hvide LED (blå LED med fosforbelægning) som eksempler på at det ikke er et generelt faktum.

Tænk f.eks. på et spejl varmet op til det er hvidglødende.

Der bør nok være nogle forbehold for at der menes direkte båndgabsmaterialer eller lign.

3
26. august 2022 kl. 09:08

Du kan ikke slukke lys med destruktiv interferrens

Helt enig (og der er jeg også i resten af dit indlæg). Som sædvanligt (vrøvl om bølgepakker) har fysikerne ikke fattet, at i et lineært system opfører enhver bølge sig som om, den var den eneste bølge i dette univers. Hvis man betragter summen af forskellige frem- og tilbagegående bølger kan man selvfølgelig få konstruktiv og destruktiv interferens i forskellig punkter, men der er stadig tale om helt individuelle bølger, og indsætter man en retningskobler, kan man i det mindste skelne frem- og tilbagegående bølger fra hinanden, hvilket enhver radioamatør kender til (standbølgemåler).

Ser vi på det punkt til venstre på figuren, hvor den indadgående bølge krydser den udadgående, kan det da godt være, at man kan tune systemet, så der er destruktiv interferens lige netop i dette krydsningspunkt; men derefter fortsætter den udadgående bølge med garanti fuldstændig uforandret. Alt andet ville også, som du skriver, være et brud på energibevarelsen.

Iøvrigt har Mercedes-Benz lavet baglygter, som virker helt sorte, når der ikke er noget lys i dem, men lyser op i rødt, når lyset tændes. Tricket er tilsyneladende, at der er nogle bobler på bagsiden af glasset, som spreder det indadgående lys, og så virker det på alle frekvenser og skal ikke tunes.

2
26. august 2022 kl. 03:50

Spændende. Men jeg har svært ved at forstå hvordan det fungerer. I en laser tilføres energi. En meget stor del af den tilførte energi omsættes til lys. Du kan ikke slukke lys med destruktiv interferrens - destruktiv interferens flytter lyset, det kan aldrig slukke lyset, da der altid er energibevarelse. Skal lyset slukkes, så skal der hentes energi ud af systemet. Og laseren skal altså give strøm fra sig... Nu er det pludseligt en helt anden konstruktion, og det kan være meget svært at forklare, hvordan det sker. Den anden mulighed er, at lyset bare flyttes. I så fald, så skal der placeres en absorber et sted i systemet, der absorberer energien, og som kan blive meget varm. Når lyset flyttes, så kan det sammenlignes lidt med et spejl. Og vi kan diskutere om fordelen er særlig stor. Bruges et spejl, og sendes lyset mod en absorber, så absorberer vi alt lys, og ikke kun den pågældende bølgelængde.

Ønsker vi, at absorbere en bestemt bølgelængde, så vil vi normalt gøre det med et filter, hvor vi lader lyset passere mellem to spejle. Der er samtidigt en smule tab i systemet, Og det betyder, at vi kan tune det ind, så bølgelængden tilpasses præcist. Det har dog intet med en laser at gøre! Laser betyder "Light Amplification by Stimulated Emission". Interessant, hvis denne process kan foregå omvendt!!! Så må forstærkningen være negativ, og der hentes energi ud.

Tegningen ligner mest et almindeligt filter, hvor lyset spejles mellem de to spejle, og der er en svag absorber. Det er dog helt forkert, at blande "laser" ind i det. En laser, er lysforstærkning med stmuleret emission.

Desuden kan det være svært at tro på, at der er totalabsorbtion uanset indgangsvinkel, når der anvendes linser og spejle. Ved især store vinkler (fx. flad indgangsvinkel i forhold til linsens glas, eller spejlet), plejer at være en særdeles god refleksion. Det reflekterede lys når aldrig ind i "filteret", der slukker lyset. Filteret virker kun, for det ikke reflekterede lys.

1
25. august 2022 kl. 20:58

Lyset kommer igennem den første flade uden refleksion, men jeg har svært ved at se hvad man kan bruge det lys til.