Værd at Vide: Matematik er den bedste motion for unge hjerner

Plus11. juni 2021 kl. 08:535
Værd at Vide: Matematik er den bedste motion for unge hjerner
Illustration: Nanna Skytte / Ingeniøren.
Matematik kræver sin hjerne, men matematik er også med til at forme hjernen i ungdommen, viser en ny undersøgelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kan kræve sin hjerne at forstå og beherske matematik – ikke mindst den mere avancerede slags. Men det er ikke kun sådan, at de matematiske evner er bestemt af hjernen. Det omvendte er også tilfældet. Hjernens kognitive evner er helt generelt påvirket af den undervisning, man har modtaget i matematik i de unge år. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Oxford University i England beskrevet i en artikel i Proceedings of the National Academies of Sciences (PNAS).

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
14. juni 2021 kl. 22:45

En væsentlig egenskab ved matematikundervisningen er indlæring af disciplin da faget er abstrakt og uden reel mening for yngre skoleelever. ...og disciplin er en af de få egenskaber man ikke er født med.

Det er jeg ikke enig i - matematik, er alle født med. Også dyr. Vi har sans for størrelser. Vi har bare ikke lært matematiklærens måde at skrive størrelserne på, og måde at addere dem på.

Netop derfor syntes jeg at det er en god idé at koble enten mekanik eller elektronik på, og at visualisere matematikken med praktiske eksempler fra naturen. Naturen kan matematik - og den er fantastisk dygtig til det. Der findes mange matematiske problemer, som naturen løser så let som intet, og som er megasvært at udregne. Selv matematiske problemer, formuleret med ganske få atomer, kan være nærmest umuligt at løse for mennesker. Men, naturen gør det bare.

4
13. juni 2021 kl. 11:13

En væsentlig egenskab ved matematikundervisningen er indlæring af disciplin da faget er abstrakt og uden reel mening for yngre skoleelever. ...og disciplin er en af de få egenskaber man ikke er født med.

3
12. juni 2021 kl. 20:19

Det er da også interessant om der findes alternativer, som stimulerer hjernen ? Måske forskellige bræt- og kortspil. Eller den nationalt udbredte LEGO-samlesæt sport, som næsten ethvert dansk barn mestre.

Det er sandsynligt at bræt og kortspil også stimulerer hjernen - jeg syntes dog, at det er bedre med elektronik, fordi at det er noget som kan noget - et brætspil er kun et spil. Elektronik, er noget man kan bygge noget med som fungerer som man ønsker det, og bruge sin hjerne kreativt til at konstruere elektronik. Samtidigt, så er digital elektronik og matematik i de mindste klasser identisk, så det vil være fint at undervise i synkroniseret. Mekanik er også godt at undervise i, fordi at det nok er den videnskab, som de fleste har mest praktisk følelse med. Det er mekanik og matematik vi bruger, når vi holder balancen, når vi kører på cykel, når vi spiller bold, hopper og lander, osv. Og, når vi vurderer verden omkring os. Mennesker forudsiger verden omkring sig, for at kunne gribe ind og ændre opførslen, og dette kan vi også kun gøre takket være vores medfødte matematiske og logiske sans, og kendskab til mekanik. Børn er faktisk genier til matematik og fysik. Men, det er ikke alle, som roses lige meget i skolen...

2
12. juni 2021 kl. 11:05

Det er da også interessant om der findes alternativer, som stimulerer hjernen ? Måske forskellige bræt- og kortspil. Eller den nationalt udbredte LEGO-samlesæt sport, som næsten ethvert dansk barn mestre.

Og det leder jo til alle forældres største kontrovers: skærmtid med elektroniske spil. Måske kan det vise sig, at have en tilsvarende stimulerende virkning ?

Da jeg var barn fik jeg ofte besked på at lægge bogen væk og foretage mig noget aktivt. Nu får mine børnebørn altid besked på at slukke PC / tablet og foretage sig noget andet. For mig er det ikke indlysende om en verden skab af bøger var anderledes en end verden skabt af PC / tablet. Nok mindre voldelig.

Måsker der noget godt i nogle af de udfordrene e-spil ? Reaktionstid, logisk tænkning, planlægning, interaktion (over nettet) med andre ?

1
11. juni 2021 kl. 11:02

Jeg tror, at det er en rigtig god idé at undervise mere i matematik i folkeskolen - også i de mindste klasser. Mange elever opfatter matematik som abstrakt, og har svært ved at få fornemmelsen af det. Jeg tror, at det er en god idé at kombinere med elektronik undervisning, så man har mulighed for at lære præcist det samme i elektronik og matematik, og at undervisningen følger hinanden. Derved undervises i alt, på to måder, med forskellige lærere, og i elektronik opbygges også tællere og regnekredsløb, og senere processorer/regnemaskiner så eleverne får en forståelse for anvendelse af matematik. Analog elektronik, er ganske godt til at forstå flydende tal, og dermed også rigtigt godt til at illustrere anvendelse af matematik i praksis.

Børn er født med matematiske evner - de opgaver, som vi løser i praksis, er ofte matematik. Men, den matematiske deciplin er meget symbol og formel orienteret, mens elektronik har en bedre praktisk tilgang, så man kan få fornemmelse og forståelse for det. F.eks. er muligt at bygge komponenter der differensiere og integerere, når man lærer analog elektronik. Ok - måske mener lærerne i folkeskolen ikke, at man skal lære det - for det har de ikke lært. Men, nu er det jo sådan, at vi alle gør det hele tiden. Ellers kan vi ikke engang køre på en cykel. Elektronik undervisning, er mere tæt på den praktiske brug af matematikken, som vi kender fra den måde vi selv bruger matematik, og egnet til, at man også får intuitiv forståelse for det som sker. Den intuitive forståelse, er på baggrund af hvordan at tingene virker - mens den matematiske, ofte er meget formel orienteret, og basseret på de regler som gælder for regneregler. Begge dele, er vigtigt at forstå. Og i elektronik kan man også se, hvordan man kan manipulere blokke, og de giver det samme resultat. Men, igen ud fra et lidt andet synspunkt, da det her er graf orienteret - og ikke kun symbol og tekst orienteret.

Endeligt, er der også mekanik undervisning - dette vil også være ganske godt at indføre i folkeskolen.

Så længe, at der er en sammenhæng imellem fagene - og at undervisningen følger hinanden, så det er det samme man lærer - så giver det ikke så stor belastning for hjernen at lære - måske gør det endda indlæringen nemmere. Det, som er svært for børnene i folkeskolen, er ikke den tid det tager at lære. Men den anstrengelse som det kræver. Den tror jeg ikke øges meget, selvom der også undervises i elektronik. Tværtimod, vil det sandsynligvis øge motivationen, at de kan sætte matematikken sammen med puslespil, der viser hvordan det fungerer. Jeg forestiller mig, at man f.eks. kan have magnetiske brikker med symboler, der kan sættes sammen, og vil virke. Og, at eleverne også selv kan prøve kræfter med at finde på noget at bygge med blokkene.