Værd at Vide: Månestøv kan dæmpe den globale opvarmning

Plus17. februar kl. 18:005
Værd at Vide: Månestøv kan dæmpe den globale opvarmning
Da det ikke er muligt at ‘parkere’ støvet i rummet, skal man ifølge forskerne regelmæssigt sende tonsvis af månestøv ud i rummet på en kurs, så det i passagen mellem Solen og Jorden vil bremse indstrålingen af lys til Jorden. Illustration: Benjamin Bromley/University of Utah.
Ønsker man at skrue ned for solenergien, kan man overveje at blokere den med støv fra Månen, mener tre forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skulle den globale opvarmning løbe løbsk, findes der mange kreative forslag til, hvordan man kan sænke temperaturen på Jorden. Mange peger på, at det kan blive nødvendigt aktivt at hive CO2 ud af atmosfæren for eksempelvis at lagre det i havbunden. Den problemstilling studeres flere steder rundtomkring i verden. Et andet forslag er at sende store mængder af partikler – eksempelvis svovlpartikler – ud i atmosfæren. Det er en idé, som allerede i 2006 blev fremsat af nobelprismodtageren Paul Crutzen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
20. februar kl. 08:59

Jeg mener bestemt at humanister skal være med til at styre vores samfunds udvikling. Formålet med teknologisk udvikling er jo at skabe et bedre samfund for homo sapiens.

Ingen af mine studerende får lov til at "bevæge sig hurtigt og smadre ting" i mit laboratorie - det ville heller ikke være karrierefremmende. De har værs'go' at tænke før de handler - det inkluderer en konsekvensanalyse, som er en god ingeniørdisciplin.

3
19. februar kl. 22:56

Den ide lyder nogenlunde ligeså uigennemtænkt som CheatGPT, med den fordelagtige forskel, at den er svær at sætte i værk.

Tankeeksperimenter kan i sig selv være sjove og inspirerende, det er først når de eventuelt bliver realiseret at negative konsekvenser viser sig. Desværre virker det ofte som om teknologiens lokomotiv kører uden konduktør. Eller også er inertien så stor at nærmere eftertanke ikke nåes i tide.

2
19. februar kl. 17:10

"Månestøv kan dæmpe den globale opvarmning." Ligegyldig info. Jeg håber de omtalte forskere har forsket i dette i deres fritid, for de har forhåbentlig bedre/mere nyttige ting at bruge deres arbejdstid på.

1
18. februar kl. 20:58

Det lyder jo som en rigtig god idé. 🤪