værd at vide

Værd at Vide: Selv om aliens ikke har været på jorden, så kan de jo godt eksistere alligevel

UFO-feberen har raset det seneste stykke tid op til offentliggørelsen af en rapport fra de amerikanske efterretningstjenester om uidentificerede flyvende objekter eller UAP’er (Unidentified Aerial Pheno­mena), som de også kaldes nu. Selve rapporten er ikke fremlagt i skrivende stund, men det forventes at ske inden for de nærmeste dage. New York Times har dog allerede for et par uger siden løftet sløret for noget af rapportens indhold, som efterlader en del af det uidentifice­rede som stadig værende uidentificeret og uforklaret. Jeg har selv været dybt fascineret af UFO-historierne – hvem har ikke det – men den nøgterne del af mig siger, at der nu næppe er tale om fremmede rumvæsener på mere eller mindre skjult besøg.

At der ikke har været rumvæsener på besøg, betyder omvendt ikke, at der ikke er andre derude, som er klar over vores eksistens. Det forudsætter så selvfølgelig, at der findes intelligent liv andre steder i Mælke­vejen. Vi har nu fundet så mange exoplaneter, hvor betingelserne for liv, som vi kender det, er nogen­lunde de rette, at vi nok kan betragte det som sandsynligt, at vi ikke er de eneste livsformer i det store univers. Det er tilmed også muligt, at der findes intelligent liv andre steder med rum- og telekommunikationsteknologi sammenlignelig med eller bedre end vores – men det er alligevel nok ikke helt så sikkert. Måske er vi alene.

Men lad os nu tro på muligheden af, at der findes væsener andre steder, der som os er interesseret i at lede efter liv og ikke mindst intel­ligent liv andre steder i universet. Vil de så være opmærksomme på, at Jorden er et sted, der emmer af liv – og vil de endog kunne have den mening, at der sandsynligvis er intelligent liv på den blå planet, der kredser om en stjerne sammen med andre planeter? Det giver Lisa Kaltenegger fra Cornell ­University i USA og Jaqueline Faherty fra American Museum of Natural History en slags svar på i en artikel i denne uge i Nature. De to astronomer har kigget dybt i Gaia-kataloget over stjerner i Mælkevejen og ledt efter stjernesystemer inden for en afstand af 100 parsec eller ca. 300 lysår, hvorfra det vil være muligt at iagttage, at Jorden bevæger sig ind foran Solen. Gaia er den europæiske satellit, som kortlægger millionvis af stjerner i Mælkevejen med enorm præcision, som vi flere gange har skrevet om.

Når en planet passerer ind foran og skygger for sin moderstjerne, vil en observatør langt borte kunne registrere et fald i lysstyrken. Er der en regelmæssighed i disse observationer, må det nok skyldes en planets kredsløb om sin stjerne. En civilisation med den rette udsigt til Solsystemet og med en teknologi som vores eller bedre vil også være i stand til at foretage målinger af atmosfæren af interessante planter som Jorden og kunne se, om den er en indikation på liv.

De to astronomers opgørelse viser, at fra 1.715 stjernesystemer inden for 100 parsec vil det have være muligt at identificere Jorden som en interessant planet for liv inden for de seneste ca. 5.000 år, som har udgjort hovedparten af den menneskelige civilisation. Fra yderligere 319 stjernesystemer vil det samme blive tilfældet inden for de næste 5.000 år. Lisa Kaltenegger og Jacqueline Faherty gør opmærksom på, at der blandt disse er flere stjerner med planeter, der minder mere eller mindre om Jorden. Som et yderligere kuriosum oplyser de to astronomer, at 75 stjerner findes inden for en afstand af 100 lysår, og disse derfor har haft mulighed for at opfange radiobølger genereret af mennesker. Man skal så lige huske på, at vi ikke har opfanget kunstigt frembragte radiobølger fra disse stjernesystemer – så der er næppe nogen lige rundt om hjørnet, der lytter med lige nu.

Afgrænsningen til et nabolag på 100 parsec er lidt arbitrær, også længere borte kunne teknologisk avancerede civilisationer tænkes at have øjnene rettet mod os som et sted, der kunne rumme liv og måske endda intelligent liv. Måske har de ligefrem sendt radiosignaler til os, der blot ikke er kommet frem endnu? Eller også er de med deres kendskab til de fundamentale natur­love kommet til den konklusion, at det ikke giver mening at kommunikere over så store afstande, og at vi nok ikke udgør en risiko for andre end os selv, når vi er så langt borte. Og mon ikke de vil være klar over, at eventuelle uforklarede eller uidentificerede fænomener i deres egen atmosfære næppe skyldes, at vi jordboere er taget på en hemmelig mission med avancerede fartøjer gennem rum og tid.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Var nok boomernes store UFO-pro-fet/fit, men også andre har særligt de sidste 50-70 års tid interesseret sig for "udenjordisk liv" og deres civilisationer. Selv er jeg med tiden blevet overbevist om, at nok er der organisk liv på Jorden, men om det er "intelligent" må tiden vise. DK rummer da værdige undtagelser, men er ellers afskrevet i denne sammenhæng pga tribal selvfedme. Sci-fi litteraturens bedste har længe interesseret sig for muligheder for at se med andre(s) øjne på civilisationen.

Det vi kalder naturvidenskab kan f.eks. opbygges omkring andre sekvenser af andre tilfældige opdagelser, end lige den der har formet vores udgave.

Glæder mig til at læse den nye UAP-rapport, når den fremkommer.

 • 0
 • 3

Universet er pænt sagt ret stort og tror der er utallige højt advancerede civilistationer med rumfart. Men afstandende gør, at det er økonomisk urentabelt at rejse så langt og tidsmæssigt. Interplantarisk rumfart tror jeg mere på. Dvs vi vil bosætte og udnytte alle planeter og asteroider osv.

 • 3
 • 0

Dvs vi vil bosætte og udnytte alle planeter og asteroider osv.

Der bliver (højest) en planet (Mars), hvor vi kommer til at have mennesker på - og der bliver kun tale om en outpost. Vi er alt for tilpassede til denne planet til, at vi kan etablere os for alvor andre steder. Det er jo ikke ligesom dengang vi "opdagede" Amerika 😉 - og som du selv nævner: Der er godt nok langt til den blot den nærmeste nabostjerne, så med mindre vi graver Einstein op igen - og får revideret vores opfattelse af lysets hastighed som en ubrydelig grænse, er vi stuck on Earth

Der findes selvfølgelig måner omkring nogle af gasplaneterne, hvor vi potentielt også kunne landsætte mennesker - men oprette en decideret koloni der, tror jeg bare ikke på - klimaet er simpelthen for barskt.

 • 7
 • 2

Næppe.

De eneste radiosignaler vi har udsendt som har en minimal sansynlighed for at bliver registreret af andre planeter inden for 4-5 lysår er EMP fra atomvåben.

Det svar er så forkert på så mange måder at det gør ondt...

Inden for 4-5 lysår vil en fremmed civilisation med et teknologistade på niveau med vores kunne se vores tv signaler[1].

Store militære primære radarer vil kunne detekteres meget, meget længere væk.

Men bare rolig, deres signaler er kun 60 lysår vær fra os nu.

[1] Og her er det interessante at den radiokilde er langt mindre idag end den var i tv's barndom. Idag hedder det satellit(strålingen er ned mod jorden), kabeltv og digital streaming over kabler.

 • 3
 • 3

Militære Radar kan detekteres meget længere væk.

Tjaaaaa. nu har jeg arbejdet med militær radar fra 1979 til 2000, så det er vel et emne jeg kender en lille bitte smule til. De kraftigste militærer radarer arbejdede med puls effekter i 10-30 MW klassen i 1000 til 4000 MHz og de skulle så kunne række længere end 4 lysår? Moderne Radar bruger mindre sende effekt og lidt andre principper end traditionel puls tx.

Tjaaaaaa, det skal godt nok være en god radio modtager der kan modtage det signal.

 • 3
 • 2

Den modsatte måling: altså at VI måler udefra kommende transmissioner er een af de nævnte muligheder - enter radio eller lys - ovenfor.

Måske bor djævelen i detaljen ? Jeg mener, andre har måske energi nok og har intet incitament til at begrænse og skærme udstråling (eksempel: vores batteriteknologi giver fokus lavenergi i al elektronik). Måske har de, modsætningsvis, en holdning til "forurening" - altså at det er en nono at udstråle noget som helst. Eller det er unødvendigt. I dette tilfælde (med udgangspunkt i Jordens teknologiske udvikling), vil perioden med "udstråling" måske kun være 200 år. OG så bliver det jo svært, hvis vores NUTID lige skal ramme de 200 år for en give civilisation. Som de berømte skibe der passerer i natten.......

 • 6
 • 0

Kommentar til # 2 og # 9. Jeg har selv læst en bog af Erich von Däniken. Indholdet er ganske seriøst og veldokumenteret. Men tesen om at det er fremmede rumvæsener som er forklaringen er på de beskrevne teknologiske frembringelser er til gengæld FORKERT. Den rigtige forklaring er, (ifølge min overbevisning), at tidligere civilisationer her været betydeligt mere udviklede og teknologisk raffinerede - end vi i dag har været villige til at indse. Tiden sletter (ikke) alle spor. Men fortællingen om tingenes oprindelse og tilblivelse er blevet væk igennem de seneste 5. 000 til 10.000 år. Historien om tilblivelsen af mange avancerede højteknologiske produkter begrænser sig til de skriftlige kilder som endnu er bevaret. Men de rækker kun få tusind år tilbage i tiden. Konstruktionstegninger og de avancerede værktøjer som blev anvendt er væk. For at tilfredsstille vores videbegær, har vi derfor været villige til at opfinde og acceptere rumvæsener, som den forklaring, som skulle tilfredsstille vores nysgerrighed.

 • 4
 • 1

Vi antager som udgangspunkt, at aliens ikke kan overføre informationer med hastighed over lysets. Årsagen er grundlæggende Einsteins relativitetsteori, der forudsiger at entropi/enthalpi, ikke kan flyttes med en hastighed større end lysets. Men, gælder dette også information, som medfører et termodynamisk helt tilfældigt valg, et andet sted i universet - altså, hvor det ikke ud fra et termodynamisk synspunkt, vil kunne medføre der opstår orden eller uorden et andet sted, da det til enhver tid vil se ud til at være helt tilfældigt fra et fysisk synspunkt? Som et eksempel, kan vi tage to partikler, hvor den ene tager et helt tilfældigt valg, og flytter denne information til den anden partikel, der herefter altid tager det modsatte tilfældige valg. Her er i princippet overført information imellem partiklerne, men der er ikke overført information, der kan medføre et brud med termodynamikkens love. Da den overførte information altid er tilfældig i termodynamisk forstand, så kan det ikke medføre der opstår orden/uorden et andet sted i universet.

Selvom det ikke umiddelbart er oplagt, at det måske er muligt at overføre information med en uendelig hastighed, så er spørgsmålet om det er helt udelukket. Vi kan måske endda bestemme den pågældende tilfældighed, men vi må ikke bestemme for meget over den. Som et eksempel, så kan vi f.eks. xor en ikke tilfældig information, med en helt tilfældig information, som vi ikke kan bestemme, og resultatet vil være helt tilfældigt, da vi ikke kan bestemme resultatet, da det vil kræve, vi kender den tilfældige information vi xor med på forhånd, og det kan vi ikke. Men, kan den tilfældige information, som vi xor'e med opnås, at være eksakt samme tilfældige information, to steder i universet på samme tid, så giver det mulighed for, at vi kan ekstrahere overført information. De to tilfældige informationer, må derudover ikke kunne selv bestemme hvor i universet, de dukker op, som eksempel må de godt være begge overalt i universet samme tid. Hvis vi er i stand til, at lave noget modtage udstyr, der kan modtage information fra disse tilfældige partikler, så vil det teoretisk være muligt at dekode information, der kan rejse med større hastighed end lysets. Problemet er, at lave noget sådan udstyr. Partiklerne må ikke have en position, så dette kan ikke bruges som dekodning af en fælles egenskab, der kan bruges til at få informationen ud af partiklen. Der skal være en aftalt kode, eller aftalt egenskab, som på forhånd er aftalt mellem partiklerne som informationerne overføres imellem. Vi kan, som eksempel forestille os, at vi har to partikler, som er indbyrdes parret, så de kan fungere som dekryptering af tilfældig information, og at tilfældigvis har disse to partikler over stor afstand. På grund af deres dekodningsegenskab, og at de laver en kodning/dekodning, der er baseret på helt tilfældige informationer, som vi ikke kan styre, så vil de teoretisk kunne overføre informationer, med hastighed større end lysets. Eneste problem er, at vi ikke må kunne styre informationerne, så de ikke er tilfældige. Men, det er nok, at de ser tilfældige ud ved at der er nok tilfældig information indlejret i kodningen.

Med andre ord - krypteret med den rette krypteringsprotokol som vi ikke styrer, så er måske muligt - i hvertfald teoretisk - at overføre informationer med uendelig hastighed.

Hvis vi antager at dette - måske - er muligt, så vil aliens måske kunne bruge det, til at få viden om os, uden at den pågældende viden skal overføres med lysets hastighed, men den vil kunne gå uendeligt hurtigt, forudsat at vi har noget tilfælles som kan bruges som den krypteringsprotokol, der overfører indformationerne kodet på en måde, så det altid ser tilfældigt ud, og ikke kan kontroleres ved selve overførslen. Den eneste måde, at få indformationerne ud, er ved at tilføre energi på modtagestedet, der muliggør at der kan modtages informationer, som reelt styres fra et andet sted i universet, uden det er i modstrid med vores kendte naturlove indenfor termodynamik og fysik.

Som et eksempel, kan vi forestille os et apparat, hvor vi kan stille et matematisk spørgsmål, der har et matematisk svar, som vi ikke kender, og hvor der skal bruges en intelligens og viden om naturen der er langt større end vores, for at besvare spørgsmålet. Vi stiller nu vores apparat dette spørgsmål, og får svaret, som vi kan bevise er korrekt. Herved har vi bevist kontakt med aliens. Vi ved dog intet om, hvor de er i universet. Men, fordi at de har egenskaber til fælles med vores, f.eks. naturlovene og matematikkens love, så vil de kunne besvare os spørgsmål som vi stiller om disse ting.

 • 0
 • 13

Inden for 4-5 lysår vil en fremmed civilisation med et teknologistade på niveau med vores kunne se vores tv signaler[1].

De vil næppe kunne tune ind på TV avisen. Men set langt væk fra, vil jorden være et gigantisk stykke hvid støj. Så det er egentligt ikke de enkelte TV stationer, men f.eks summen af vores WiFi sendere som kan detekteres som en afvigelse i baggrundstøjen i forhold til andre planeter.

 • 3
 • 1

Der er intelligent liv derude - men det kommer ikke på besøg.

Allerede i dette århundrede vil mennesket sandsynligvis sende en rumsonde mod en anden stjerne.

Og jeg har læst at det "kun" vil tage 25 mio år at kolonisere hele galaksen.

Med den teknologiske udvikling vi har set indtil videre, så bør vi inden næste årtusindskifte, have teknologi nok til fysisk at kunne rejse til en anden stjerne. Det eneste der vil afholde os fra at gøre det, er at vi endnu ikke vil have fået data nok hjem til at beslutte hvor vi skal rejse hen.

Først skal vi have sendt en sonde til et muligt mål, og så skal den sende data retur. Det tager lang tid. Men det vil ske!

 • 0
 • 8

Men, er det en god idé? Vil en kolonisering betragtes som en fjendlig handling?

Alene ved at analysere radioudstrålingen fra de stjerner som vi vil besøge, burde vi kunne afgøre om der er intelligent liv på dem eller ej.

Kan de, hvis de har sendt mellemstationer ud i universet, på samme måde som vi har mobilmaster?

En "sattelit" målestation på en stjerne 300 lysår væk vil selvfølgelig kunne øge vores mulighed for at detektere liv. Men det bliver verdenshistoriens suverent mest langtrukne efterretningsoperation.

 • 1
 • 2

Med den teknologiske udvikling vi har set indtil videre, så bør vi inden næste årtusindskifte, have teknologi nok til fysisk at kunne rejse til en anden stjerne.

Den vil jeg godt lige udfordre - -

I 1903 lettede brdr. Wright som de første mennesker, i 1961 lavede vi det første humane orbit om planeten, i 1969 landsatte vi de første mennesker på månen. Det vil sige, at på 66 år gik fra at løfte os 20 meter over jorden til 300.000 km over jorden. Det var teknologisk udvikling, der ville noget.

Siden da er der (groft sagt) ikke sket en skid med human rumtransport (eller lufttransport for den sags skyld). Der har ikke siden 19. december 1972 været et menneske længere borte fra jordens overflade end 1000 km!

Og når man sætter afstanden til Månen i perspektiv til selv de nærmeste stjerner, gør det rigtigt ondt.

Min pointe værende, at man ikke bare kan ekstrapolere teknisk udvikling - nogen gange "støder man hovedet imod loftet" - det kan være fysiske love, ressourcer eller lignende, der sætter begrænsningen.

Jeg tror stadig, at vi (desværre) er begrænsede til at udforske vores eget solsystem - og at en egentlig kolonisering ikke kommer til at ske. Sonder uden for solsystemet findes jo allerede, og dette vil selvfølgelig fortsætte - men der er laaaaaaaaaaaaangt til Proxima Centauri.

 • 10
 • 0

Re: Enig i grundpræmissen: Der er intelligent liv -

Og jeg har læst at det "kun" vil tage 25 mio år at kolonisere hele galaksen

Sådan i brede penselstrøg har vi mennesker som art vel omkring 300.000 år på bagen.

Hvis "nogen" herfra kommer til at kolonisere galaksen indenfor 25 millioner år bliver det næppe nogen, der har ret meget med os at gøre, andet end, i bedste fald, som en fjern forgænger.

/Bo

Måske universet er allerede koloniseret. Antag, at en eller anden kodede mennesket ind i naturlovene, så mennesker bare opstår spåntant - ligesom ildebrand og ufoer. Er de rette stoffer tilstede, en passende temperatur, samt lidt lyn og torden, og polarlys, der også er tilrettelagt på forhånd ved at følge naturlovene - så opstår mennesker overalt, hvor muligheden for liv eksisterer. Fordi, at liv, og mennesker, står skrevet i naturlovene. Måske ikke umiddelbart synligt, men kodet ind, ved at være svaret på opgaven. I princippet,vil vi kunne tage naturlovene og udføre dem på en enorm hurtig computer, og så vil den regne mennesket ud, som løsningen på naturens love. Vi kan relativt nemt identificere mennesket, ved at indsætte som betingelse hvad mennesket skal kunne. Der er stor sandsynlighed for, at det er liv, alle de steder hvor vi finder programmerbare maskiner, eller at de er skabt af liv, og disse er meget nemme at identificere. En anden måde, er at finder vi pi eller e opskrevet binært med nok digits, så er der liv. Det binære talsystem, er det mest simple talsystem der eksisterer, da der kun er to tilstande, og det vil kendes alle steder, hvor der eksisterer intelligent liv. Der skal ikke mange kriterier til, for at computeren kun kommer med svar på intelligent liv - altså liv, der er i stand til, at løse komplicerede matematiske problemer.

 • 0
 • 8

rumskib hvor mennesker kan leve i generationer

Tanken om generationsrumkibe er jo besnærende. Men det er mere end naivt at tro, at det er noget man bare lige gør.

Hvordan forestiller man sig f.eks. at rumskibets befolkning skal opretholde et bare nogenlunde uddanaelsesniveau bare tre generationer inde? 50 generationer? Hvad skulle motivere passagererne til at bruge 30-50% af deres liv på at uddanne sig, når deres egentlige eksistensberretigelse blot er at holde sig i live længe nok til at forplante sig? Jeg tror, sådan koloni kommer til at drukne i overtro og mytteri adskillige 1000 år før end den når frem til sit mål. Hvor stor skal sådan en koloni ikke også være?

Er der nogen som kan pege på et sted hvor man kan læse andres tanker om den slags? Helst ikke bare science fiction, selvom det også kan være skrevet med gode tanker bag.

 • 5
 • 0

Tanken om generationsrumkibe er jo besnærende. Men det er mere end naivt at tro, at det er noget man bare lige gør.

Jeg tror ikke på idéen, med mindre man kan "opbevare" mennesket i dvale, evt. i form af gener, og fremstille en rugmor, når der skal produceres mennesker. Men, det er heller ikke nemt at lave teknologi, der holder 25 mio år. Tag bare en DVD - de holder måske, i bedste tilfælde op til et par hundrede år. Og, måske ændres fysikkens loven en lille smule hele tiden, og den verden man lever op til om 25 mio år, har måske andre, eller nye fysiske love. Ændres fysikkens love, er det meget svært, at lave teknologi som vil holde, og det vil være en god begrundelse for, at teknologi ikke kan holde. Der kan være en ganske lille bitte ændring, som gør at banerne flækker over.

 • 0
 • 7

"Hjernehallen" af Johan Springborg, og fortsættelsen "Kopien", læste jeg engang i forrige årtusinde. Husker dem som ret underholdende. Det er dog sci fi, så er du advaret.:-)

Tak.

Jeg vil sætte dem på min liste over læsekandidater.

Jeg håbede dog mere på en "gennemgang" af de psykologiske udfordringer og mulige løsninger på dem. Men jeg har beskæftiget mit hoved med det under en løbetur, så det er nogenlunde ude af mit system igen ;)

 • 1
 • 0

Hvad skulle motivere passagererne til at bruge 30-50% af deres liv på at uddanne sig, når deres egentlige eksistensberretigelse blot er at holde sig i live længe nok til at forplante sig?

Bare for at tage de dystopiske briller på, forestil dig menneskets berettigelse her på jorden, hvis robotter overtager alt arbejde.

Allerede i dag er antallet af psykiske patienter steget, og der bliver sikkert ikke mindre.

Men de mennesker som sendes af sted skal mere end blot forplante sig, de skal vedligeholde viden, hvilket er en endnu mere krævende opgave.

 • 0
 • 2

Jeg håbede dog mere på en "gennemgang" af de psykologiske udfordringer og mulige løsninger på dem.

Jeg kender kun til nogle studier af faktiske forhold, hvor det, der tales om i generations-fartøjer, nok er mere i det spekulative hjørne af psykologien (med risikoen for nu at komme til at genlæse Asimovs Foundation serie i sommerferien :-) ).

Men hvis det kan inspirere, så er der lavet nogle interessante studier af små grupper i længere tids isolation, primært på Antarktis. Et par gode steder at starte:

DeCamps, G., Rosnet, E. (2005) A Longitudinal Assessment of Psychological Adaptation During a Winter-over in Antarctica. Environment and Behavior, 37(3), 418-435

Sandal, G. (2001). Crew Tension During A Space Station Simulation. Environment and Behavior, 33(1), 134-150

Wood, J., Lugg. D., Hysong, S., & Harm, D. (1999). Psychological Changes in Hundred-Day Remote Antarctic Field Groups. Environment and Behavior, 31(3), 299-337

/Bo

 • 2
 • 0

Tænker ofte på om hvordan det vil være, hvis vi lykkes med at fremstille kunstig intelligens på computere. Tanken om at denne form for intelligens kan rejse uendeligt i universet er lidt spændende, set på flere måder.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten