Værd at vide, før du søger et graduate-program

Muligheden for at starte karrieren i et graduate-program er øget de senere år. Selvom det bestemt ikke er nogen ny opfindelse, har flere danske virksomheder nemlig taget ideen til sig og tilbyder uddannelsesforløb for nyuddannede universitetskandidater. Talentprogram, post graduate-program og traineeforløb er andre navne for det samme.

Find mulige graduateprogrammer her

Som deltager i et graduate-program får man i løbet af et par år lejlighed til at arbejde i tre-fire forskellige afdelinger i virksomheden og får på den måde et godt indblik i, hvad der foregår i hele organisa­tionen, fortæller Jeanette L. Rasmussen, business manager i Capax.

Læs også: Nyuddannet ingeniør læres op af sin rådgiver

Til daglig hjælper hun virksomheder med deres employer branding-strategi særligt i forhold til at tiltrække og fastholde it- og inge­niørkandidater. Her har hun sat sig på den anden side af skrivebordet for at fortælle, hvad man bør være opmærksom på, før man siger ja tak til et graduate-forløb.

Graduateprogrammer giver mulighed for at prøve forskelligt

I udgangspunktet er det en rigtig fin start på arbejdslivet, fordi man får en udviklingsplan, kan være med til at påvirke sin karrierevej og får en god platform til at finde frem til, hvad der motiverer og driver én, forklarer hun.

»Du får lov til at smage på flere forskellige dele af organisationen. Det er en kæmpe fordel for en dimittend, for hvordan ved man, hvad der smager bedst, hvis der er noget, man aldrig har smagt.«

Læs også: Mentor giver ny leder frit og fortroligt rum

Selvom det lyder tillokkende, skal du ikke vælge et graduate-program, hvis du er meget målrettet rent inge­niørfagligt og har forelsket dig i et speciale, som du gerne vil udforske endnu mere.

Har du derimod lyst til at få en bredere indsigt i en organisation, uden at du nødvendigvis ønsker at slippe det ingeniørfaglige, er det måske værd at prøve.

Mange programmer inkluderer ophold i udlandet, internationalt samarbejde og mange rejser. Du skal derfor have lyst til at bo i udlandet og være nysgerrig over for andre kulturer. Trives du bedst i vante omgivelser, så vælg en anden vej.

Som regel får du en løn, der svarer til markedsgennemsnittet, men tjek IDAs lønstatistik, hvis du er i tvivl.

Ingen genvej til lederjobbet

De fleste virksomheder ser deres program som en talentbank, men graduate-programmer er ikke en lederuddannelse. Det er snarere en uddannelse af kommende nøglemedarbejdere. Det er dog afgørende, at du har høje karriereambitioner, fordi virksomheden investerer mange ressourcer i dig og derfor forventer, at du arbejder hårdt og dedikeret. Selvom mange af de ting, du bliver målt på, f.eks. kommunikative evner, også kendetegner dygtige ledere, er du ikke sikret en lederpost på langt sigt.

Læs også: Et graduateforløb er hårdt, men åbner mange døre

Et graduate-program kan føre mange steder hen, og lige meget, hvilket spor du vælger, pynter det på cv’et, fordi det viser, at her er en kandidat, der

  • har været i tæt kontakt med sine styrker og svagheder

  • har haft nogle store udfordringer

  • har en større bevidsthed om karrierevalg

  • er blevet kastet for løverne i forhold til problemløsning

  • er kommet igennem nåleøjet efter et grundigt rekrutteringsforløb