Vær med på trenden: Her er de bedste tech-youtubere

Youtube er stedet, hvor unge går på jagt efter inspiration, også når det gælder teknologi og videnskab. Ingeniøren har samlet et udpluk af de bedste danske og udenlandske tech-youtubere her.

Læs også: »Hør her, voksne! Derfor orker vi ikke at blive forskere«

Simone's Robots
Simone Giertz er en 27-årig svensk opfinder med sort humor, der skaber ubrugelige, Storm P-lignende robotter, der for eksempel pudser hendes næse eller vasker hendes hår. For nylig fik hun opereret en tumor ud af hjernen – hvilket hun fortalte om på kanalen – der gav hende et 'super-skurke-ar', som hun kalder det. Hop ind på kanalen her.

NewGame
En dansk gaming-kanal med masser af teknologi og naturvidenskab i selskab med værterne Søren Storm og Mikkel Andersen. På deres kanal ser man gæster køre i simulator i en slags påvirket tilstand, og de to værter undersøger, hvor realistiske biluheld i spil er, leger med kemikalier og undersøger, hvordan projektiler bevæger sig. Find de mange klip her.

AcapellaScience
Lærer man bedst gennem musik, så er fysiker Tim Blais' videoprojekt vejen frem. Alt fra CRISPR til entropi og nanobotter bliver forklaret gennem egne tekster sunget flerstemmigt af Tim Blais til musik fra kendte kunstnere som Ed Sheeran og Billy Joel. Lyt og se videoerne her.

Kvante Karina
Teenageren Kvante Karina er en tegneseriefigur, der både har tøjkriser og problemer med fyre. Men hun ved også alt om Higgs-partiklen, mørkt stof og Einstein. Se hendes videoer her.

Mark Rober
Den 38-årige amerikanske ingeniør, der har arbejdet for Nasa, er svær at komme uden om, hvis man vil lære om teknologi på Youtube. Han bygger mærkværdige dimser som de såkaldte Digital Dudz, som er halloween-kostumer, der er integreret med apps på din mobil, og en dartskive med pile, der rammer hver gang. Tjek kanalen ud her.

Space with Sarah
Ingeniørens egen blogger, danske Sarah Pearson, er også værd at nævne, hvis man vil vide mere om alt fra kolliderende galakser til mørkt stof. Hun har studeret fysik på Københavns Universitet og arbejder på en ph.d. ved Columbia University i New York. Hendes velproducerede videoer med masser af grafik har givet hende et hav af følgere. Se dem her.

Real Engineering
Youtube-kanalen Real Engineering blev startet af en den irske ingeniør Brian McManus, og kanalen består i dag af større Discovery Channel-agtige videoproduktioner, der forklarer om alt fra hollandske diger til spørgsmål som, hvorfor det amerikanske militær gjorde GPS tilgængelig for alle. Se videoerne her.

Computerphile/Numberphile
To særdeles nørdede kanaler med videoer, der tager fat i konkrete problemstillinger, som for eksempel opbevaring af kodeord og elektroniske valgafstemningsmaskiner. Typisk er det en akademisk ekspert, der sætter rammerne for problemet og præsenterer udfordringerne. Manden bag kanalerne er den australsk/britiske Brady John Haran, der har lavet et utal af andre Youtube-kanaler og produceret dokumentarer for BBC. Se Computerphile her.

Kurzgesagt
En utrolig velproduceret kanal, der forholder sig til sammenspillet mellem den teknologiske udvikling og påvirkningen af vores samfundsudvikling. Styrken i kanalen ligger i nogle af de tankeeksperimenter, som videoerne præsenterer, som for eksempel hvorfor ingen rumvæsner har besøgt os, hvorfor kød er den bedste og værste ting for miljøet, og hvad der sker, hvis man detonerer en atombombe i Marianergraven. Tjek kanalen her.

Af andre anbefalelsesværdige Youtube-kanaler kan nævnes:

Extra History

CGP GREY

Skønhedslaboratoriet

SmarterEveryDay

Engineerguy

AsapSCIENE

VSauce

TechZone

The Hacksmith

Crash Course

ViHart

HelloInternet

Veritasium

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad med Colin Furze - fremragende garage-maker, der bygger de vildeste ting: jet-dreven go-cart og andre vanvittige ting. (https://www.youtube.com/user/colinfurze)

der er også 'this old tony' som er fantastisk dygtig (og far-humoristisk) til at forklare hvordan man fremstiller diverse. han TIG-svejser en del. (https://www.youtube.com/channel/UC5NO8MgTQ...)

og sidst men ikke mindst - hvis man vil se hvordan man laver ALT i et urværk, så er Clickspring værd at følge. det er ikke så let at beskrive, men han bygger et ur fra bunden, hvor alt bliver håndlavet, selv skruerne det samles med. Se selv: https://www.youtube.com/channel/UCworsKCR-...

  • 3
  • 0

Hvis man kan lide at se en mand komme til skade mens han leger med elektronik (og ved hvad han laver), så er ElectroBOOM ret sjov!

  • 1
  • 0

Fedt med flere og nye overraskende youtubere og kanaler. Har også fået en del henvendelser på mail. Én Julie skriver blandt andet: "It’s Okay To Be Smart, BrainCraft, Gross Science og SciShow. De er hvert fald på linje med Veritasium og VSauce. I nævner selv Crash Course, så det er næsten synd ikke at have SciShow på listen, som er lavet af Hank Green (der også er med i Crash Course). "

mvh Thomas Djursing

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten