Status

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Vælg at blive en autentisk leder

Den autentiske leder ved du som medarbejder, hvor du har. For en høj grad af selverkendelse og selvværd gør, at den autentiske leder udtrykker tanker og følelser på en klar måde.

Men ligesom når det handler om at kysse, så er det et valg, man træffer, hvis man skal være en god autentisk leder. For ledere kan bevidst ændre den måde de udøver deres lederskab på.

Konklusionen kommer fra Paul Bennet, ekspert i autentisk lederskab og programudvikler på Henley Management College. Hans sammenligning mellem kysseri og lederskab handler om, at du ikke rigtig kan lære det i en bog. Ligesom skønhed er det svært af definere. Men du kender det, når du møder det. Men kan du så blive en god kysser eller en god leder?, spørger han.

»Vi er nødt til at engagere os. Lederskab er et valg - du kan vælge at lyse op, når du kommer ind i et rum. Men du skal være modig og vide, at du har et godt fundament. Autentisk ledelse har sin pris. For det vil udfordre mange. Derfor skal de personlige værdier være på plads - ellers er risikoen, at du bliver misforstået eller ignoreret,« siger Paul Bennett.

Professor ved Handelshøjskolen i Århus, Steen Hildebrandt, er også overbevist om, at der er rigtig mange ting, man kan beslutte sig for og dernæst træne.

»At være en autentisk leder er et eksempel på det. Man har en række anlæg og potentialer fra den såkaldte naturens hånd, men langt det meste er alligevel op til én selv: At beslutte, at træne, at vedligeholde, at udvikle,« siger han.

Vicedirektør for Dansk Industri, Bolette Christensen, mener dog ikke, at man kan vælge at være en autentisk leder. Enten er man sig selv, eller også er man ikke. Hun mener, at der er mange ledere, der nærmest har to personligheder. En på jobbet og en blandt venner og familie.

»Det sluger al for meget energi, hvis du skal tænke over, hvordan du reagerer og handler for altid at passe ind i en bestemt rolle. Gør, hvad der føles rigtigt for dig, og lad være med at tænke alt for meget over, hvordan andre vurderer dig,« lyder hendes råd til ledere.

Kommer med hjertet

Autentisk ledelse kommer ud igennem hjertet. Den autentiske leder er en person, der har en god følelsesmæssig selvindsigt og har gode sociale evner. Det er en person, der har en høj grad af selverkendelse og selvværd, og som udtrykker sine tanker og følelser på en klar måde, og som man derfor ved, hvor man har.

Den autentiske leder er optaget af sin egen person og egen udvikling - ikke på en snæver, egocentrisk måde, men på en måde, der på en gang balanceret og selvfølgelig er rettet både indad i personen og udad mod personens omgivelser, lyder Steen Hildebrandt beskrivelse af autentisk ledelse.

»Dansk erhvervsliv og den offentlige sektor har heldigvis langt flere autentiske end dårlige ledere. Du mærker let den autentiske leder ved at registrere dine egne følelser i forhold til den pågældende person. Sandheden er, at vi mennesker, gennem vore spejlneuroner, mærker hinanden og hinandens følelser. Den autentiske leders autenticitet registreres af medarbejderen, og medarbejderen er derfor tryg,« siger Steen Hildebrandt.

Hvad vil du huskes for?

Ingeniørledere, der så gerne vil blive husket for deres faglige ekspertise, skal tænke på, at det man bliver husket for er, hvordan man har været som menneske, påpeger Paul Bennett.

»Hvordan vil du gerne blive husket? Du vil blive husket som det menneske, du er - og ikke din faglighed. Var du fair? Var du et godt sted mentalt? Skabte du tillid? Var du ærlig? Faktisk kan det samles i, hvordan man får andre folk til at føle,« siger englænderen.

For lige som børn på mindre end 30 sekunder kan mærke, om en lærer er god for dem eller ej, så kan den øvrige ledergruppe og bestyrelse også mærke, hvis du ikke er autentisk. De nyder modspillet fra ledere, der siger deres mening.

»Når du sidder til et møde og tænker nej, nej, nej, så sig det. En god topledelse eller bestyrelse vil jo godt dele ansvaret for lederskabet. De vil ikke have "yes man!" og præstationer under niveau. Gør det, du føler, for det er vigtigt at stå fast på det, du tror på,« lyder rådet fra Paul Bennett.

Bissethed, frækhed og bluff?

Men kan ledere nøjes med at være autentiske? Skal de ikke også have en god portion bissethed, frækhed og blufftalenter for at nå til tops?

»Ledelse er et anliggende for både hjerne og hjerte. Den autentiske leder er ikke en person, der alene er i sine følelsers vold. Det er en person, der har et afbalanceret forhold til sig selv, og som derfor naturligvis også tænker sig om og bruger alle sine analytiske evner. Bluff og bissethed hører ikke hjemme her,« siger Steen Hildebrandt.

Heller ikke Bolette Christensen mener, at det at være autentisk handler om at være blød eller have nogle særlige træk i det hele taget. Det handler om at være tro mod den, du er, og det du mener.

»Hvis det er en del af din personlighed at være bisset og fræk, så er det også en del af det at være en autentisk leder for dig. Men hvis det er påtaget for at udfylde en særlig rolle, så kan medarbejderne straks mærke det, og så tror jeg, de kan miste noget af respekten for dig som person. Som leder skal man selvfølgelig både kunne takle udvikling og afviklinger eller konflikter, men man skal gøre det ud fra de kompetencer og den personlighed, man nu engang har,« siger hun.

Autensiteten udfordres

Skal erhvervspsykolog og afdelingsleder i Dieus lederudvikling, Birgit Jung, svare på om en autentisk leder kan nøjes med at være autentisk, lyder svaret sådan her:

»Du kan som leder komme ud i situationer, hvor du bagefter kan mærke, at du ikke var tro mod dine værdier og dine pejlemærker. Du kan ikke stå inde for det. Men fordi verden er kompleks vil du hele tiden blive udfordret på din autentiske lederstil.«

Birgit Jung mener derfor, at ledere hele tiden kan arbejde på at forblive autentisk og erkende at ledelse foregår i et dilemmafyldt rum.

»Det rene perfekte mennesker, der er 100 procent autentisk, findes ikke. Det kan man ikke være hele tiden. Men man kan tilstræbe at være det. Og har man i en given situation slækket på sit ideal, så kan man jo sige undskyld til den, man for eksempel råbte ad dagen før. For så er man jo stadig autentisk som leder,« siger erhvervspsykologen. j

Ingeniøren har mødt Paul Bennett til en Henley Masterclass om autentisk ledelse på Velux i Hørsholm.

Sådan bliver du en total fiasko som leder

 • Lad være med at ændre din sindsstemning
 • Lad være med at ændre din overbevisning
 • Lad være med at kende dine egne værdier
 • Lad være med at gøre noget med vilje
 • Lad være med at beskæftige dig med fremtiden
 • Lad være med at have vildt vigtige mål

Kilde: Paul Bennett

Sådan bliver du en autentisk leder

 • Vær ærlig over for dig selv
 • Stå ved, hvad der føles rigtigt
 • Etabler tillidsfulde relationer
 • Gør, hvad du siger - og men det, du siger
 • Handl etisk
 • Husk, at det er dine omgivelser, der skal vide, at du er autentisk - ikke dig selv

Kilder: Paul Bennet og Birgit Jung

Sådan opfører autentiske ledere sig

 • De er sig selv
 • De forstår de ansatte
 • De har stor følelsesmæssig selvindsigt og selvværd
 • De er passionerede
 • De har stor selverkendelse og vedkender sig deres egne svagheder
 • De opmuntrer medarbejderne og giver dem mulighed for succes
 • De opfører sig som rollemodeller og demonstrerer selvdiscipin i alt, hvad de gør

Kilder: Paul Bennett, Steen Hildebrandt, Bolette Christensen