Vækstplan udskyder Danmarks største havmøllepark i to år

Danmarks største havmøllepark, Kriegers Flak, på 600 MW bliver nemlig udskudt i to år for at finansiere afgiftslempelser til erhvervslivet. Det er et af elementerne i regeringens rammeaftale med Venstre om en såkaldt vækstpakke.

Det har vakt kritik fra WWF Verdensnaturfonden, som mener, at planen sætter den grønne vækst over styr.

»Vi er meget skuffede over, at regeringen og oppositionen forsinker den grønne omstilling med en udskydelse af vindmølleparken Kriegers Flak og dermed bringer tvivl om, hvorvidt energiforligets målsætninger kan nås. Der er masser af grøn vækst og grønne job i et projekt som dette, og derfor er det mildt sagt ejendommeligt, at man i netop en vækstpakke undergraver et af fundamenterne for vækst i den grønne sektor,« siger seniorrådgiver på klima- og energiområdet i WWF Hanne Jersild og fortsætter:

»Vi må nu efterspørge væsentlige grønne forbedringer på en række andre områder, hvis vi ikke skal sakke bagud på klimaområdet, sætte det grønne erhvervslivs førerposition over styr og yde Danmarks bidrag til at holde den globale temperaturstigning under to grader.«

Regeringen og Venstre finder det nødvendigt at spare på den grønne energi, fordi en del af vækstpakken er at lempe PSO-afgiften med 13,2 milliarder kroner mellem 2014 og 2020. Tanken er at gøre energitunge virksomheder mere konkurrencedygtige ved at give rabatter på elregningen. Ifølge Enhedslisten er det en taberstrategi.

»Aftalen har den konsekvens, at det bliver billigere for virksomheder at forbruge energi og forurene. Det er grundlæggende en tosset vej at gå, når vi ved, at fremtidens vindere er de lande og de virksomheder, som formår at sænke energiforbruget, fordi både energi og ressourcer vil blive dyrere i fremtiden. I stedet for at gøre det billigere at forurene burde vi hjælpe virksomhederne til at sænke deres energiforbrug,« siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Ud over en udsættelse af Kriegers Flak med to år lægger den nye vækstplan også op til andre besparelser på vindmøller. Regeringen og Venstre er nemlig enige om at underlægge kystnære vindmøller et prisloft, samtidig med at et kommende udbud af kystnære vindmøller bliver reduceret fra 500 megawatt til 400 megawatt.

Derudover bliver støtten til vindmøller på land beskåret med 100 millioner kroner frem mod 2020.

På trods af udsigter til besparelser på vindenergi er vindmølleproducenten Vestas dog godt tilfreds med aftalen.

»Regeringen og Venstre har i aften sat en stærk ramme for vækstforhandlingerne, som jeg gerne vil rose dem for. Investeringer i energibranchen er meget langsigtede, og derfor er der behov for klarhed, hvis vi skal udnytte det fulde potentiale for fastholdelse og etablering af arbejdspladser i Vestas og resten af den grønne industri i Danmark. Den klarhed har regeringen og Venstre nu leveret. Vi håber, at der hurtigt kan samles bred opbakning til aftalen i Folketinget,« siger direktør og medlem af eksekutivkomiteen i Vestas Morten Albæk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dansk energipolitik er i alt væsentligt skabt af forbryderen Amdi Petersen fra Tvind og fantasten Svend Auken. Og de radikale. Kuldioxidafgiften indførtes derfor i 1992 med det angivne formål at flytte bekæftigelse fra energiintensiv til arbejdskraftintensiv. Nettoeffekten var, at energitung produktion flyttedes til lande med lavere energieffektiv produktion end Danmark. Så alt ialt har energipolitiken været kontraproduktiv. Det kan ikke undre med det ophav.

  • 4
  • 8

Måske ser det noget anderledes ud nu, det er efter al sandsynlighed firmaer som Goldman Sachs der løber med overskuddet, allerede efter så kort tid som medejer af DONG. Sjovt nok sker det på foranledning af blandt andet Venstre..

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten