Vækstfonden tabte stort på cleantech-investeringer i 2012
Konkurs og værdinedskrivninger på især cleantechvirksomheder - mellem dem Stirling, TK Energi og Dexawave - sætter sine spor i Vækstfondens årsregnskab for 2012, som blev offentliggjort på fondens årsmøde for nylig.
Underskuddet lød på 40 millioner kroner, hvoraf de 22,6 millioner kroner stammer fra netto-nedskrivninger af Vækstfondens egne direkte investeringer. Ifølge årsrapporten er der primært tale om 'betydelige nedskrivninger i cleantech-porteføljen'.
Vækstfonden, der er 100 procent finansieret af staten, investerer både penge i opstartsvirksomheder via sit eget selskab, VF Venture, og gennem andele i en række eksterne investeringsfonde.
I 2012 gik en fjerdedel af Vækstfondens ventureinvesteringer - omkring 100 millioner kroner - gennem VF Venture, der indkasserer de største tab.
Omkring 322 millioner kroner blev investeret i virksomheder via fondene, og her lyder nettonedskrivningen på fem millioner kroner.
Bestyrelsesformand Carsten Koch kalder årets resultat 'langt fra tilfredsstillende' men henholder sig til, at svag efterspørgsel og lav risikovillighed har hæmmet aktiviteten.
»Tilbageløb og afkast skal forbedres væsentligt i de kommende år, hvis venturemarkedet for alvor skal være interessant for investorerne,« siger han ifølge årsberetningen.
Vækstfondens største aktivitet er forskellige typer af långivning til virksomheder, som løb op i 1,25 milliarder kroner i 2012. Ventureinvesteringer blev først en del af Vækstfondens palette i 2001, dog kun som deltager i andres fonde. Siden 2007 har fonden haft mulighed for at gå direkte ind i ventureinvesteringer og etablerede så via deres eget selskab VF Venture.
Samlet underskud på 670 millioner
I alt har Vækstfonden modtaget 2,693 milliarder kroner siden starten i 1992. Heraf er de to milliarder givet ved etableringen, som kom fra privatisering af statsansattes for livsforsikring, mens resten er tilført hen ad vejen af politikerne til brug for nye initiativer.
Kikker man på fondens økonomiske performance siden 2002, hvor venture-investeringerne kom ind i billedet, har Vækstfonden samlet set leveret et underskud på 670 millioner kroner. Til det skriver Vækstfondens kommunikationsafdeling i en mail til Ingeniøren:
»Vækstfondens årsresultat afspejler en negativ afkastshistorik i det danske venturemarked i de forgangne 10-15 år. Også fremadrettet vil vores årsresultat afspejle resultatet i det samlede danske venturemarked.«
Hvilken målsætning måler I jer op imod og hvordan?
»Vækstfondens mission er kort sagt at medvirke til at skabe innovation og vækst i bæredygtige forretninger. I det udgangspunkt prioriterer vi vores ressourcer, så vi får mest mulig innovation og vækst ud af midlerne.«
»Vi har kvantitative mål, som er afstemt efter vores ressourcer og vores politiske bevillinger. Vores målsætning for 2013 er, at vi vil medfinansiere op mod 600 virksomheder samt skabe et positivt resultat,« lyder det fra Vækstfonden.
