Vækstfonden skubber lovende cleantech-virksomheder i konkurs
Stiftere af tre markante cleantech-virksomheder, som i dag er gået konkurs, retter nu en skrap kritik mod Vækstfonden for dens medvirken til virksomhedernes endeligt.
De tre kritikere har stået bag hhv. mikrokraftvarmeproducenten Stirling DK, bølgekraftvirksomheden Dexa Wave og leverandøren af biomasseteknologi TK Energi. I alle tre tilfælde har Vækstfonden, som er en statslig investeringsfond, sammen med andre fonde eller investorer, indskudt venture-kapital i virksomhederne og indsat sine folk i bestyrelserne.
Kritikken fra stifterne går på manglende forståelse for udvikling af energiteknologi, at Vækstfonden i stedet fokuserer på salg af ufærdige produkter, og at Vækstfonden mere agerer som fjende end som ven i forhold til en lille iværksætter, selvom fonden er statslig og har til formål at fremme vækst og fornyelse.
»Vækstfonden egner sig efter min mening ikke til forpligtende samarbejde med små vækstvirksomheder, for den mangler både viden og indsigt i området og i teknologiudviklingens betingelser,« siger direktør Lars Elbæk fra det hedengangne Dexa Wave Energy, der fik Miljøministeriets Cleantech-pris i 2009.
Læs også: Dexa Wave om Vækstfonden: Forsinkelse kostede os livet
Stirling DK vandt i 2009 hovedprisen i Climate Cup og blev i den forbindelse kaldt ‘Danmarks nye håb på klimafronten’. Men stifteren, professor og institutleder på DTU Mekanik, Henrik Carlsen, der blev skubbet ud af både ejerkreds og bestyrelse i 2012, mener, at fonden udelukkende fokuserede på vækst:
»Ledelsen havde tre prioriteter: salg, salg og salg,« siger han.
Læs også: Stirling DK om Vækstfonden: Solgte et ufærdigt produkt
Thomas Koch, TK Energi, troede på, at Vækstfonden ville hjælpe ham med at udvikle virksomheden, men må erkende, at han nok var for naiv:
»Det viste sig, at jeg i stedet skulle slås med dem om aktieandele og definitioner, og på et tidspunkt smækkede de kassen i og lod ikke høre fra sig i månedsvis.«
Læs også: TK Energi om Vækstfonden: Jeg mistede tilliden
Flere uafhængige aktører med godt kendskab til virksomhedsudvikling bakker op om kritikken af Vækstfonden og dens håndtering af udviklingstunge virksomheder.
Blandt dem er Poul Arne Jensen, tidl. koncernchef i Dantherm, nu direktør i Innovation Midt-Vest, som også skød penge i Dexa Wave Energy. Han siger, at Vækstfonden går efter at realisere en stor gevinst på kort tid:
»Det er ikke nogen god måde at udvikle dansk erhvervsliv på. For mange teknologitunge iværksætter-virksomheder handler det om et langt, sejt udviklingstræk, som ikke nødvendigvis giver stor gevinst, men på sigt måske en solid forretning med arbejdspladser og en pæn overskudsgrad.«
Vækstfonden: Intet særligt samfundsansvar
Selv skriver Vækstfonden i sin årsrapport fra 2012, at fonden skal fremme vækst og fornyelse i virksomheder for på den måde at opnå større samfundsøkonomisk afkast.
Men direktør i Vækstfonden Christian Motzfeldt afviser, at fonden har et specielt samfundsansvar, f.eks. i forhold til at skabe arbejdspladser:
»Forretningsplaner er jo baseret på antagelser, og nogle gange holder antagelserne altså bare ikke. Vi regner med, at halvdelen af alle de virksomheder, vi investerer i, slår fejl. Vi fortæller altid, hvad betingelserne for vores medvirken er. Vækstfonden investerer på lige fod med private fonde, og hovedparten af virksomhederne forstår godt betingelserne.«
